Banca Centrală a Chinei va reduce anul viitor măsurile de sprijin pentru redresarea celei de-a doua economii mondiale şi va tempera creşterea creditării, conform unor surse citate de Reuters.
Analiştii susţin că temerile privind încetinirea redresării în urma pandemiei de coronavirus şi creşterea falimentelor vor preveni probabil o înăsprire a politicii monetare a PBOC în viitorul apropiat.
Banca Centrală a Chinei va menţine în următoarele luni nemodificate ratele dobânzilor şi va acţiona în vederea încetinirii semnificative a expansiunii creditării în 2021. "Cu siguranţă politica monetară nu va mai fi atât de relaxată. Dar o înăsprire bruscă ar expune problemele economiei, cum ar fi intrarea în incapacitate de plată a celor care nu-şi mai pot plăti împrumuturile", declară sursele.
Acestea adaugă faptul că autorităţile de la Beijing vor reduce probabil măsurile de stimulare fiscală anul viitor şi vor scădea nivelul deficitului public în 2021 la aproximativ 3% din PIB, de la o ţintă de cel puţin 3,6% din PIB anul acesta.
Continuarea redresării în urma scăderii activităţii economice din 2020, cauzată de pandemie şi de escaladarea tensiunilor comerciale China-SUA, ar acorda autorităţilor de la Beijing mai mult spaţiu de manevră în reducerea datoriei şi a riscurilor financiare anul viitor, consideră sursele.
Din februarie, Banca Centrală a Chinei a adoptat mai multe măsuri pentru susţinerea economiei, inclusiv prin reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii, pentru a stimula băncile să acorde credite. Dar în ultimele luni PBOC a înăsprit uşor politica monetară, în încercarea de a evita creşterea falimentelor.
Pe ansamblul acestui an, economia chineză ar urma să înregistreze un avans uşor peste 2%, cea mai slabă performanţă din 1976, dar ar urma să ajungă la un avans de 8-9% în 2021, mai relatează sursa citată.