Banca centrală a Rusiei majorează rata dobânzii la 12%

T.B.
Bănci-Asigurări / 15 august 2023

Banca centrală a Rusiei majorează rata dobânzii la 12%

Banca centrală a Rusiei a majorat marţi rata dobânzii cheie cu 350 de puncte de bază, până la 12%, o măsură de urgenţă pentru a încerca să oprească slăbirea rublei faţă de dolar, după un apel public al Kremlinului la o politică monetară mai strictă, relatează Reuters, relatează news.ro.

Şedinţa extraordinară privind dobânda a avut loc după ce luni rubla s-a prăbuşit, ajungând să valoreze mai puţin de un cent dintr-un dolar, trasă în jos de impactul sancţiunilor occidentale asupra balanţei comerciale a Rusiei şi d creşterea cheltuielilor militare.

Consilierul economic al preşedintelui Vladimir Putin, Maksim Oreşkin, a făcut reproşuri, luni, băncii centrale, dând vina pentru devalorizarea rublei pe ceea ce el a numit politica sa monetară relaxată. La câteva ore după cuvintele lui Oreşkin, în timp ce rubla se scufunda, iar cursul de schimb al dolarului tindea spre 102 ruble, banca a anunţat reuniunea de urgenţă, aruncând un colac de salvare monedei.

"Presiunea inflaţionistă se acumulează", a declarat banca în comunicatul de marţi. "Decizia are ca scop limitarea riscurilor privind stabilitatea preţurilor. Transmiterea deprecierii rublei către preţuri ia amploare, iar aşteptările privind inflaţia sunt în creştere", a arătat banca centrală.

După decizie, rubla şi-a redus din devalorizare, fiind în creştere cu 0,9%. La ora locală 10:48, un dolar se schimba pentru 96,79 ruble.

Ultima dată, banca a efectuat o majorare de urgenţă a ratei dobânzii la sfârşitul lunii februarie 2022, cu o creştere a ratei la 20%, imediat după trimiterea de trupe ruseşti în Ucraina. Banca a redus apoi în mod constant costul împrumuturilor la 7,5%, pe măsură ce presiunile puternice ale inflaţiei s-au atenuat în a doua jumătate a anului 2022.

De la ultima reducere, din septembrie 2022, banca a menţinut ratele, dar şi-a intensificat în mod constant retorica, majorând în cele din urmă cu 100 de puncte de bază la 8,5% la ultima şedinţă programată în iulie.

Următoarea decizie privind rata dobânzii este prevăzută pentru 15 septembrie.

Rusia a înregistrat o inflaţie de două cifre în 2022 şi, după o decelerare în primăvara anului 2023, inflaţia anuală depăşeşte acum din nou ţinta de 4% a băncii centrale şi se accelerează. În termeni anualizaţi pe o bază ajustată sezonier, creşterea preţurilor curente în ultimele trei luni a fost în medie de 7,6%, a precizat banca.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ...

    Banca centrala a avut de jonglat intre doua deziderate. Primul, dat de deficitul bugetar, era sa se maximizeze veniturile din exporturi, si cele de petrol (al carui pret este in scadere din cauza recesiunii globale inca mascate de statistici falsificate) iar pentru asta era nevoie de o rubla mai slaba. Si exporturile de grane rusesti in competitie cu cele europene sau ucrainiene ar beneficia de o rubla slaba.

    Al doilea deziderat era incurajarea economiei interne prin scaderea dobanzilor.... Banca centrala a cam gresit linia.... si a stimulat cam mult economia ducand la renasterea inflatiei si scaderea abrupta a rublei. Cresterea de 3% peste noapte arata ca si-a dat seama de greseala... Alo... Isarescu? Iei notite? 

    1. Exact ca la americani, cum a zis fed ul ca face pauza, boom inflatia s-a reaprins. asa s-antamplat si la rusi dupa c a scazut dobanda. asa a fost si in 1970 dupa ce au relaxat dobanzile, inflatia a reaparut. la noi Isa rescu va vedea dupa ce reduce dobanda cum creste iar inflatia. Doar ca la Isarescu nu-i pasa de inflatie, nici intr-un caz se vede din declaratii: putina inflatie n-a omorat pe nimeni, mai beti si voi un ceai de tei, dc luai un hamburgher la mc donalds nu stiu cand a fost nu stiu cat si acum e cat e inflatia va continua etc. Din tot ce spune nu-i pasa de inflatie deloc.

      nu lui (isarescu) ci guvernului “nu-i” pasa de. “inflatie.

      s c c r e t 

      nici ,guvernului, nici bnr ului

    Semne de intarire a economiei rusesti. Ne detroneaza, acum rusii sunt tigrii Europei si ai Asiei !

    :)))) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb