Banca Centrală a Rusiei surprinde pieţele cu prima majorare de dobândă din ultimii trei ani

A.B.
Internaţional / 19 martie 2021

Banca Centrală a Rusiei surprinde pieţele cu prima majorare de dobândă din ultimii trei ani

Banca Centrală a Rusiei a majorat vineri dobânda de bază la 4,5%, prima majorare a costului creditului după cea de la finele lui 2018, pe fondul riscurilor inflaţioniste şi geopolitice, şi a semnalat că vor urma şi alte majorări, transmite Reuters şi Agerpres.

Decizia comitetului de politică monetară de la Banca Rusiei de a majora dobânda de bază, de la 4,25% până la 4,50%, i-a luat prin surprindere pe analiştii intervievaţi de Reuters care se aşteptau a o menţinerea statu quo-ului.

"Balanţa riscurilor s-a îndreptat spre una pro-inflaţionistă. Banca Rusiei păstrează deschisă posibilitatea unor noi majorări ale dobânzii de bază la următoarele reuniuni", a informat instituţia într-un comunicat de presă.

"În primul trimestru, ritmul de creştere a preţurilor de consum a fost mai mare decât prognoza Banca Rusiei", a adăugat instituţia, citând datele pe luna februarie care arată că rata anuală a inflaţiei a fost de 5,7%, depăşind ţinta de 4% avută în vedere de banca centrală. Banca Rusiei a subliniat că rata inflaţiei va reveni în apropierea ţintei de 4% abia în prima jumătate a lui 2022, ami târziu decât estima anterior.

Banca Rusiei este a treia bancă centrală dintr-o importantă ţară emergentă care adoptă o înăsprire surprinzătoare a politicii monetare, după deciziile similare adoptate recent de băncile centrale din Brazilia şi Turcia. Însă deciziile oficialilor de la Banca Rusiei vin după recenta depreciere a rublei alimentată de teama unor posibile sancţiuni. Zilele trecute preşedintele SUA, Joe Biden şi-a exprimat opinia că Vladimir Putin este un ucigaş şi ameninţase că Rusia va trebui să plătească pentru amestecul în alegerile din SUA din 2016 şi 2020.

Dobânzile reduse susţin economia printr-un cost mic al creditului dar pot alimenta de asemenea inflaţia şi fac moneda naţională mai vulnerabilă la şocurile externe. După anunţul majorării dobânzii de bază, rubla rusească s-a apreciat până la 73,82 ruble pentru un dolar, faţă de un curs de 73,98 ruble înaintea anunţului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb