Oficialii băncii centrale americane (Federal Reserve - Fed) ar vrea să crească dobânda cheie în iunie, conform minutelor şedinţei de politică monetară a instituţiei din 26-27 aprilie, care par să confirme că economia americană dă semne că lasă în urmă creşterea mai înceată din primul trimestru.
Conform Bloomberg, oficialii Fed au pronunţat de şase ori cuvântul "iunie" în cadrul reuninii, când a venit vorba despre dobânda de politică monetară.
"Fed a pus pe masă atât de agresiv creşterea dobânzilor în iunie, încât datele economice deja au început să dea semne pozitive", a spus Tony Bedikian, director general la "Citizens Bank" din Boston.
Preşedintele Fed, Janet Yellen, va avea oportunitatea să facă referiri la o posibilă majorare a dobânzii în cadrul unui discurs pe care îl va susţine la Universitatea Harvard în 27 mai.
După publicarea minutelor Fed, pieţele financiare aşteaptă în proporţie de 32% o majorare a dobânzii luna viitoare, faţă de 12%, cât era probabilitatea exprimată anterior.
Următoarea reuniune de politică monetară a Fed va fi în zilele de 14-15 iunie, la trei zile după ce administraţia SUA va anunţa situaţia pieţei locale a muncii în luna mai.
Amintim că, în aprilie, rata şomajului în SUA a rămas stabilă, la 5% (7,9 milioane persoane), însă numărul noilor locuri de muncă create de cea mai mare economie a lumii a atins cel mai scăzut nivel din ultimele şapte luni.
Conform Departamentului Muncii, Statele Unite au creat 160.000 de noi locuri de muncă în aprilie, faţă de 208.000 în martie.
Analiştii aşteptau 202.000 de noi locuri de muncă.
În luna decembrie 2015, Fed a majorat dobânda cheie pentru prima dată în aproape un deceniu, considerând că economia se redresează. Oficialii băncii estimează că anul acesta ar mai putea avea loc alte două majorări, însă evoluţiile sub aşteptări de pe piaţa muncii au pus sub semnul întrebării, până în prezent, o nouă majorare a costului creditului, în 2016.
În acest context, chiar şi după publicarea minutelor Fed, Harm Bandholz, economist-şef pentru SUA la "UniCredit Bank" AG din New York, consideră că este dificil să spui când informaţiile economice vor fi suficient de bune ca să îi convingă pe oficialii "precauţi" ai Fed să majoreze dobânda.
Economia SUA a avut o creştere de 0,5% în primul trimestru din 2016, în ritm anual.
Dolarul se apreciază în aşteptarea unei eventuale majorări a dobânzii Fed. Ieri, la ora 09.52, pe piaţa din New York, moneda americană a urcat cu 0,1%, la 1,1205 unităţi/euro.