Banca centrală din Australia surprinde pieţele cu o majorare de 50 de puncte de bază a dobânzilor

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iunie 2022

Banca centrală din Australia surprinde pieţele cu o majorare de 50 de puncte de bază a dobânzilor

Reserve Bank of Australia (RBA), banca centrală a Australiei, a luat ieri prin surprindere pieţele şi investitorii operând o majorare a dobânzii-cheie de 50 de puncte de bază, dublă faţă de consensul analiştilor. Banca australiană a mai urcat odată dobânzile în luna mai, cu 0,25%, aceasta fiind prima majorare din 2010. Ultima dată când RBA a majorat dobânzile cu mai mult de 25 de puncte de bază a fost în anul 2000.

Banca centrală australiană a surprins nu doar prin majorarea dobânzii-cheie la 0,85%, ci şi prin discursul său agresiv în privinţa următoarelor majorări, necesare pentru restricţionarea ritmului galopant al inflaţiei.

"Inflaţia în Australia a crescut semnificativ. Chiar dacă inflaţia este sub nivelul din majoritatea economiilor avansate, este peste aşteptări. (...) Inflaţia este aşteptată să continue să crească, dar apoi să scadă către ţinta noastră de 2-3% anul următor. Preţurile mai mari pentru electricitate şi gaze naturale şi creşterile recente pentru preţurile ţiţeiului înseamnă că, pe termen scurt, inflaţia este de aşteptat să fie mai ridicată în comparaţie cu aşteptările de acum o lună. (...) Creşterea de astăzi (ieri - n.r.) a dobânzilor va ajuta cu reîntoarcerea, în timp, a inflaţiei în ţintă", a afirmat guvernatorul RBA Philip Lowe într-un comunicat publicat pe site-ul băncii centrale.

În declaraţia guvernatorului se mai precizează că avansul economiei (+0,8% trimestru/trimestru în primele trei luni din 2022 şi +3,3% în ritm anual) continuă să fie susţinut de cheltuielile gospodăriilor şi de o piaţă a muncii solidă. Riscul de recesiune este practic mult mai mic comparativ cu zona euro, unde Banca Centrală Europeană (BCE) continuă să amâne ciclul de majorare a dobânzilor. Banca centrală australiană continuă însă să fie cu mult în urma inflaţiei având în vedere chiar perspectiva asupra inflaţiei a băncii, care preconizează o deteriorare suplimentară în lunile următoare.

"Având în vedere presiunile inflaţioniste din economie şi nivelul încă foarte redus al dobânzilor, Boardul a decis să crească astăzi (dobânzile) cu 50 de puncte de bază. Boardul se aşteaptă să facă noi paşi în procesul de normalizare a condiţiilor monetare din Australia în lunile care vor urma", se mai arată în declaraţia lui Philip Lowe, unde se adaugă că dimensiunea viitoarelor majorări de dobândă ale RBA vor fi dictate de datele economice şi de evaluarea Boardului cu privire la perspectiva asupra inflaţiei şi cu privire la piaţa muncii.

Pe fondul deciziei, dolarul australian s-a apreciat cu 0,4% în raport cu dolarul american, în timp ce yield-ul la titlurile australiene de stat pe 3 ani au urcat puternic cu 16 puncte de bază la 3,27%, cel mai ridicat nivel din 2012. În acelaşi timp, pieţele futures de acţiuni din SUA au început să se tranzacţioneze negativ.

Totodată, potrivit CNBC, piaţa dobânzilor futures din Australia a început ieri să includă în preţuri riscul unei noi majorări de 50 de puncte de bază din partea băncii centrale în iulie şi chiar o dobândă-cheie de 1,5% până în luna august în condiţiile în care se anticipează o inflaţie peste aşteptări în lunile de vară în Australia. În primul trimestru din acest an, rata anuală a inflaţiei din Australia a atins un nivel record al ultimilor 20 de ani de 5,1%.

Australia se confruntă cu o piaţă imobiliară puternic financializată, sensibilă la nivelul dobânzilor, cu 2 trilioane de dolari australieni în datorie imobiliară şi preţuri care au început să scadă deja în Sydney şi Melbourne după un avans imens în 2021. Conform declaraţiei guvernatorului Lowe, preţurile la imobiliare continuă să fie cu peste 20% peste nivelul pre-pandemic, însă analiştii citaţi de CNBC notează că sentimentul consumatorilor australieni nu a fost niciodată atât de slab la debutul unui ciclu de majorare a dobânzilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb