Investiţiile private, leasingul în agricultură, producţie şi servicii şi finanţarea inclusivă pe tot teritoriul ţării noastre vor beneficia de 633 milioane euro prin finanţări semnate între Banca Europeană de Investiţii (BEI), Fondul European de Investiţii şi partenerii financiari importanţi din România, se arată într-un raport de ieri al BEI.
De asemenea, băncile şi instituţiile financiare nebancare partenere vor avea posibilitatea să ofere finanţare crescută şi în condiţii flexibile pentru ca mediul de afaceri să poată face faţă provocărilor rezultate în urma pandemiei Covid-19.
Potrivit sursei menţionate, o nouă formă de suport din partea BEI pentru investiţiile sectorului privat constă în finanţări de 100 milioane euro pentru creşterea capacităţilor de depozitare şi distribuţie, precum şi pentru noi programe de creditare pentru antreprenori şi comunităţi dezavantajate. De asemenea, BEI şi FEI au colaborat la prima tranzacţie de securitizare sintetică din ţara noastră care va sprijini finanţarea specializată de tip leasing şi va permite firmelor să îşi modernizeze echipamentele de producţie şi parcurile de autovehicule.
Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al BEI responsabil pentru ţara noastră a spus: "Pentru a reduce impactul Covid-19 şi a construi un viitor mai bun, este esenţial să ne asigurăm că firmele investesc şi că proiectele prioritare vor continua. Colaborarea excelentă dintre partenerii publici şi privaţi români şi Grupul BEI a avut un efect semnificativ asupra investiţiilor în economie, sectorul social şi combaterea schimbărilor climatice în România. Finanţarea de 809 milioane angajată de către BEI şi FEI în 2020 va sprijini mii de firme, studenţi şi gospodării din întreaga ţară în anii urmatori".
Totuşi, vicepreşedintele BEI a precizat că banca nu va finanţa proiecte de investiţii în gaze naturale, în cadrul unei videoconferinţe.
"Banca consideră că gazul natural nu va fi sustenabil pe măsură ce ne apropiem de 2050 (...). Dar putem şi avem ambiţia să finanţăm proiecte care sunt considerate în linie cu obiectivele climatice, de pildă în domeniul energiei regenerabile (...)", a spus Kettel Thomsen.
Alain Godard, director executiv al Fondului European de Investiţii (FEI) a spus că anul trecut fondul a acordat IMM-urilor din ţara noastră peste 387 milioane euro.
"Finanţările includ: noi acorduri de garantare şi contribuţii în fonduri de capital de risc, suport pentru zece scheme locale de microfinanţare şi prima tranzacţie de securitizare sintetică la nivel naţional pentru dezvoltarea finanţării de tip leasing. Echipele FEI din România şi Luxemburg vor mobiliza în continuare finanţări cu impact în colaborare cu partenerii noştri locali." a spus Godard.
Banca Europeană de Investiţii este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziţie finanţare pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE. Fondul European de Investiţii face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii. Misiunea sa centrală este de a contribui la atingerea obiectivului UE de a sprijini microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii din Europa. FEI sprijină IMM-urile să acceseze finanţare, să crească, să inoveze, să se digitalizeze şi să fie competitive în economia "verde".