Banca Mondială, împrumut de 60 milioane euro pentru îmbunătăţirea serviciilor judiciare din România

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 1 februarie 2017

Banca Mondială, împrumut de 60 milioane euro pentru îmbunătăţirea serviciilor judiciare din România

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi o finanţare de 60 milioane euro care va fi acordată ţării noastre pentru îmbunătăţirea serviciilor judiciare, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare, trimis Redacţiei.

La totalul Proiectului de Îmbunătăţire a Serviciilor Judiciare, de 65 de milioane de euro, va contribui şi Guvernul României, cu 5 milioane euro.

Proiectul îşi propune să crească eficienţa şi accesibilitatea anumitor instituţii din sectorul judiciar din ţara noastră.

România a înregistrat progrese importante pe calea reformării sectorului judiciar, de la momentul în care a devenit membră a UE în 2007, iar Banca Mondială a sprijinit toate aceste eforturi prin alocarea a 130 milioane dolari în ultima decadă, precizează comunicatul.

Numărul societăţilor care au sesizat cazuri de corupţie în sistemul judiciar a scăzut de la 14% în 2008 la 1% în anul 2013, iar procentul societăţilor care au declarat că instanţele nu constituie o problemă pentru activitatea lor comercială a crescut şi el de la 28% la 73% în aceeaşi perioadă, conform Studiului Băncii Mondiale privind Mediul de Afaceri şi Performanţa Întreprinderilor (Business Environment and Enterprise Performance Survey - BEEPS).

Banca Mondială arată: "În ciuda progreselor înregistrate, numeroase instanţe din România sunt afectate de infrastructura judiciară inadecvată şi nu pot îndeplini standardele europene, ceea ce le scade eficienţa şi îngreunează accesul cetăţenilor şi societăţilor comerciale la serviciile judiciare, în special în mediul rural şi în zonele sărace. Mai mult decât atât, tehnologiile IT&C existente sunt învechite şi limitează capacitatea instituţiilor de a funcţiona în mod adecvat şi de a asigura o interacţiune automatizată, prin internet, cu beneficiarii sistemului şi cu partenerii de lucru".

Elisabetta Capannelli, directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, a declarat: "Sprijinirea continuităţii şi a implementării eficiente a serviciilor judiciare, şi susţinerea eforturilor de combatere a corupţiei, sunt nucleul unui demers de conturare a unei Românii care să fie corectă şi responsabilă faţă de cetăţenii săi, atractivă pentru investitori şi angajată pe calea consolidării sectorului public".

Potrivit Băncii Mondiale, Proiectul de Îmbunătăţire a Serviciilor Judiciare are în vedere următoarele obiective:

- Reabilitarea şi construirea clădirilor pentru instanţe, în special în regiunile sărace şi dezavantajate ale României, şi susţinerea investiţiilor în infrastructura IT&C, pentru îmbunătăţirea interacţiunii cu cetăţenii, cu societăţile comerciale, precum şi între instituţiile din sistemul judiciar. De asemenea, proiectul va susţine activităţile educaţionale şi de conştientizare pentru consolidarea relaţiei între instanţe şi comunităţi;

- Acordare de asistenţă către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) în vederea aderării la standardele UE la nivelul serviciilor constând în furnizarea de informaţii despre societăţile comerciale, certificate şi extrase, precum şi desfăşurarea procedurilor de intrare în insolvenţă, precum şi pentru alte procese care survin în ciclul de viaţă al unei societăţi comerciale. Bunăoară, proiectul va sprijini migraţia arhivelor ONRC pe o platformă electronică, devenind astfel disponibile publicului şi reducându-se timpul necesar accesării datelor societare;

- Îmbunătăţirea activităţilor de urmărire şi cercetare, sprijinind activităţile din domeniul IT&C, punând în aplicare diverse îmbunătăţiri audio-video şi din punctul de vedere al securităţii, în conformitate cu standardele UE şi facilitând aderarea la standardele din domeniul drepturilor omului în audierile realizate în cadrul procedurilor de urmărire şi cercetare. În plus, proiectul va mai contribui şi la îmbunătăţirea nivelului de educaţie juridică în rândul grupurilor vulnerabile, în special în zonele cu rate sporite ale infracţionalităţii.

Vor exista parteneriate cu cetăţenii, cu societăţile comerciale, cu ONG-urile şi cu comunităţile din toată România pentru sporirea impactului şi implicării în activităţile propuse pentru îmbunătăţirea sistemului judiciar.

Alinierea la Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar şi la Planul de Acţiune (pentru perioada 2015-2020) vine în întâmpinarea eforturilor pe care le face România pe calea consolidării reformelor din sistemul judiciar, concentrându-se pe cinci piloni-cheie: accesibilitate, integritate, eficienţă, transparenţă şi calitate, se mai arată în comunicatul Băncii Mondiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb