Sub pielea celui mai ilustru fiu al capitalismului pare că se ascunde un comunist feroce. Utopia marxistă a societăţii fără piaţă şi rescrierea istoriei pe model stalinist licăresc în ochii lui Trump. Preşedintele american pare a reinstaura principiul societăţii comuniste idealizate de Marx: "De la fiecare după capacităţi, fiecăruia după nevoi!" Iar nevoile Americii sunt... "first": nevoia de Groenlanda, nevoia de Canalul Panama, nevoia de resursele minerale ale Ucrainei, nevoia de taxe pe importuri, nevoia de a-i muta pe palestinieni, nevoia de a scăpa de imigranţi. Muuuulte nevoi, vorba roşcatului preşedinte.
Tarifele vamale puse vecinilor şi partenerilor strategici de odinioară par să transforme America în cea mai mare economie din lume care se auto-izolează din auto-suficienţă. Şi URSS s-a crezut auto-suficientă, însă erodarea blocului comunist a pornit tocmai la presiunea pieţei libere şi a prosperităţii care existau în afara Cortinei de fier. Mai presus de imperii, dictatori vremelnici şi războaie au stat mereu piaţa liberă, BURSA (sic!), tranzacţiile, cotaţiile, trocul, Drumul mătăsii şi schimbul de mărfuri. Globalismul nu este o invenţie a progresiştilor, ci a lui Hommo sapiens. Omul prezentului nu a făcut decât să cupleze nişte cipuri cu inteligenţă artificială la piaţă globală. Nimic în această lume nu a rămas mai constant decât emoţia pieţei, urmată de aprecierea sau deprecierea valorii unei valute sau a unui bun tranzacţionat. În social media circulă o imagine (care ar proveni din metroul londonez) în care Elon Musk îşi salută nazist curba descendentă a acţiunilor Tesla, care s-au depreciat cu 30% după gestul hazardat. (foto) Invers proporţional cu această depreciere, acţiunile companiilor europene din sectorul apărării înregistrau creşteri de două cifre, stimulate de perspectiva majorării cheltuielilor militare pe continent. Acţiunile producătorilor de avioane, submarine şi tehnică militară au marcat creşteri de până la 20 de procente, în aşteptarea celor 800 de miliarde de euro anunţaţi de Comisia Europeană ca investiţii în reînarmarea Europei.
În timp ce Trump confundă axis mundi cu balustrada Air Force One şi cu diplomaţia cu jocul de poker, pieţele rămân singura oglindă nedeformată pentru ceea ce se întâmplă acum în lume. Discursul lui Trump în faţa Congresului american (de o oră şi 40 de minute) te duce cu gândul la noi culmi pe care vrea să le cucerească eroul planetar. Logoreea istorică a lui Fidel Castro (de 4 ore şi 29 de minute în discursul ţinut în 1960) pare că se clatină şi ea. Dar nu de aici vine fiorul comunist, ci din egocentrismul totalitar pe care Trump, Vance şi Musk îl arată tot mai des întregii lumi.
Din Biroul Oval au pornit primele mustrări la adresa lui Zelenski, care a călătorit în Pennsylvania pentru a le mulţumi muncitorilor americani din domeniul muniţiilor, atunci când la Casa Albă locuia Biden. Cu alte cuvinte, America democraţilor şi lumea aşa cum era ea până la a doua epocă de aur a lui Trump fac parte din istoria greşită. Istoria corectă este cea care se scrie acum! Vorbind despre USAID şi programele Administraţiei Biden anulate deja, Donald Trump a menţionat şi Republica Moldova, despre care a spus că a primit 32 de milioane de dolari pentru "o operaţiune de propagandă de stânga". În realitate, banii respectivi au fost destinaţi consolidării soft power-ului american, prin intermediul proiectelor pro-occidentale (inclusiv în media). Aşa cum propaganda comunistă îşi diaboliza adversarii politici pentru a-i elimina ulterior, administraţia Trump lasă de înţeles că urmează aceeaşi strategie. Tot ce a fost până la Trump devine o ciornă sau un draft pentru ce urmează să se întâmple. Singura problemă este că Rusia, China şi Europa au fiecare ciornele lor. Acum, scoateţi o foaie de hârtie şi scrieţi: Lucrare de control: Războiul comercial declanşat de SUA în 2025 şi urmările lui!
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 00:33)
Important este ca creste pe bursa,
indicii producatorilor de armament (cele mai mari sunt din USA),
si scade nivelul de trai a europenilor, din cauza celor 800 miliarde euro
ptr. inarmare,cat si din cauza prelungirii fortate de Ursula a conflictului
proxy din Ucraina.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 00:40)
Aguma cine se lupta cu voi ?Pana sa devină Trump presedinte spuneai ca americanii lupta contra voastra ,dar acum ?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 03:00)
Cine s-ar putea bucura de asta?
Toti, de la tine, la Putin.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 09:50)
greu cu tradusul din mujika in romana, greu, nu? :)))))
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 10:37)
Nene, lasa pe altul, tu n-ai avut bursa nici la shcoala.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 11:50)
Nivelul de trai va creste pentru ca miliardele vor aduce locuri de munca, profituri si bani la bugete in Europa. Nu degeaba cresc bursele europene si Euro.
Exista si varianta (pur teoretica si rupta complet de realitate) ca toti investitorii, oameni fara multa scoala si experienta sa greseasca, iar tu, postacul din Romania, plin de experienta in economie, cu 12 clase si doctorat pe Dambovita, sa ai dreptate.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 13:33)
dar el e un bozgor agramat.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 14:05)
creste in jos
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 11:40)
in primul rand el este un om de afaceri cu origini romanesti, Ilie Musca l-a chemat la nastere, si acesta e motivul pentru care avem TSLA listat chiar la bvb, dar multa lume nu stie asta.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 11:53)
Musca asta (nume predestinat) manaca prea mult rahat, mai mult decat altele.
Cred ca nici asta nu era stiuta de multa lume.
Noi, romanii, avem o vorba veche despre tesla, cu care Musca tocmai si-a dat in Tesla.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 13:30)
in aria masinilor electrice de volum mic Tesla e un rahat
recomand de la mare departare Dacia Spring - alternativa in Europa dar si in lume pentru Tesla.
Dacia Spring e infinit mai populara si mai buna pentru oamenii de bun simt!
Tesla se poate duce la gunoi din partea mea!
Ban.Cher.Vali
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 13:31)
si in general ORICINE VORBESTE IMPOTRIVA ROMANIEI, INCLUSIV MUSK, SE POATE DUCE LA GUNOI !
Ban.Cher.Vali
3.2. si eu cred (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de daciiliber în data de 06.03.2025, 17:09)
ca cea mai buna masina e dacia, de fapt cred ca noi romanii suntem cei mai tari din lume la orice, am dat lumii cel mai rapid atlet pe usain bolt, el e de aici din baragan a stat mai mult la soare dar stramosii lui au fost dacii liberi
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 18:38)
eu credeam că bolt a trac de-al lui spartakus.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 20:00)
bai prietenasule,
mediteaza la urmatoarele argumente ca sa intelegi de ce DACIA SPRING (deci modelul electric) e infinit superior oricarei Tesla:
- raportul cost/benefit e favorabil modelului romanesc (cat dai vs. cat face)
- de Tesla explodand in draci din cauza bateriei am tot auzit (si vazut, o data pe viu!!!) ...de Dacia Spring electrica nu am auzit NICI O SINGURA DATA (datorita valorii si capacitatii inalte a ingineriei romanesti!!!)
- costuri de intretinere: infinit mai mari pentru Tesla decat pt modelul romanesc
- sa mai zic? ... sunt argumente destule? ...
Ban.Cher.Vali
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 20:03)
si da! romanii sunt printre cei mai tari din lume intr-o multime de domenii dar matale ai fost spalat pe creier si resetat mental sa te crezi natural inferior... asta nu mai e problema mea , prietenas!
Check-uieste-te la freza SI DA-TI SEAMA CA FACI PARTE DINTR-UN POPOR MARE AFLAT CEL PUTIN IN TOP 10 MONDIAL CA SI CAPACITATI SI FAPTE DOVEDITE ! Sau continua sa zaci in propriul namol identitar asa cum ai fost invatat sa o faci.
Cand zici "roman" zici minim top 10 mondial! Sa tii minte asta de la mine!
Ban.Cher.Vali
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 22:27)
Mai las-o jos ca macane aurit rata asta plina de gogosi. Ca popor romanii sunt nici prea prea nici foarte foarte, nici asa nici altminteri, suntem si noi acolo in pluton ,nu in fata nu in spate .
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 14:19)
Razboiul comercial si urmarile lui.
Trump si Musk vor dominare mondiala totala. Cum? Prin AI. Sau mai bine zis AGI. Un AI superuman, de mai multe milioane de ori mai inteligent decat orice om, care sa ruleze pe Quantum computere. Biden a oprit aceste proiecte "pt ca erau prea periculoase". Si sunt, pt ca nu stim ce decizii ar lua un asemenea inteligent artificial. Dar se stie ca va fi o arma mai puternica decat armele atomice.
Toti pasii pe care ii face Trump sunt pt asta: minerale rare din Groenlanda, Ucraina, chiar si Rusia, Belarus, au nevoie de Canada pt ca au nevoie de foarte multa electricitate pt antrenarea AI, si impreuna cu Canada ar avea suficienta.
Putin a spus în 2017 că „Cine va deveni lider în domeniul inteligenței artificiale va conduce lumea.”
Asta pare ca face Trump cu mogulii din AI, retele de socializare, motoare de cautare si cripto. Incearca sa obtina dominatia mondiala absoluta, pax americana 2. Speram, sa nu fie Terminator 1.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 15:06)
Canada e al 10-lea producator mondial de energie, si are si rezerve mari de metale rare.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 15:08)
Canalul Panama, pt ce il vrea Trump , raspuns de la chat gpt
Canalul Panama ar putea fi un activ strategic pentru SUA în competiția globală pentru dominația în inteligența artificială (AI), mai ales prin controlul comerțului maritim și al resurselor esențiale pentru dezvoltarea AI. Iată cum:
1. Controlul fluxului de materii prime esențiale pentru AI
Metale rare: AI necesită cantități mari de neodim, litiu, cobalt, tantal, nichel, folosite în semiconductori și baterii. Aceste materiale provin în mare parte din America de Sud (Chile, Bolivia, Argentina) și Asia. SUA poate filtra accesul acestor resurse către rivalii săi, în special China.
Petrol și gaze naturale: AI consumă multă energie. SUA exportă gaze naturale lichefiate (LNG) către Asia și Europa, iar controlul Canalului Panama permite prioritizarea transportului către aliați și blocarea adversarilor.
2. Blocaj economic împotriva Chinei și rivalilor
China este extrem de dependentă de Canalul Panama pentru comerțul său global. Dacă SUA ar limita sau taxa excesiv navele chineze care trec prin canal, ar putea afecta lanțurile de aprovizionare ale Chinei, încetinind dezvoltarea AI acolo.
SUA ar putea favoriza aliații săi (Japonia, Coreea de Sud, Europa), oferindu-le acces rapid și ieftin, în timp ce ar pune bariere comerciale rivalilor.
3. Poziție strategică pentru infrastructura AI
Centre de date și cloud computing: Panama ar putea găzdui data centers pentru AI datorită poziției sale geografice, facilitând accesul rapid la America de Sud și la rețelele transoceanice.
Cabluri submarine: SUA controlează majoritatea cablurilor submarine care trec prin această zonă, ceea ce îi oferă un avantaj major în colectarea și securizarea datelor esențiale pentru AI.
4. Influență militară și cibernetică
Canalul este o arteră vitală pentru transportul militar al SUA. Controlul său permite mobilizarea rapidă a forțelor și blocarea accesului inamicilor.
SUA poate folosi AI pentru a monitoriza și analiza traficul naval, prevenind transportul ilegal de tehnologii AI către rivali.
Concluzie
Dacă SUA folosește inteligent controlul Canalului Panama, poate domina lanțurile globale de aprovizionare pentru AI, îngreunând progresul rivalilor și accelerând propriul avans tehnologic. Canalul ar deveni astfel o pârghie geopolitică majoră în competiția globală pentru supremația în AI.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 20:05)
Canada e o tara misto, tot timpul mi-a placut de spiritul oamenilor de acolo!
Au stil, pur si simplu.
Ban.Cher.Vali
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 21:01)
"Aceste materiale provin în mare parte din America de Sud (Chile, Bolivia, Argentina) și Asia. SUA poate filtra accesul acestor resurse către rivalii săi, în special China.":-)...Pe logica lui asta, Chile trebuie sa treaca prin canalul Panama sa ajunga in China:-)..."La Vest prin...Est":-)
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 22:29)
Pai orice AI inteligent cu adevarat prima actiune ar fi sa-i taie basul si oxigenul lui Trump Vance si Musk. Un AI nu pune botul la vrajeala de pe tictoc
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2025, 18:03)
Excelent, un pic de normalitate.
Așa ar trebui și la noi…