Erupţie solară puternică, surprinsă de o sondă la un nivel de detaliu fără precedent

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 6 martie

Erupţie solară puternică, surprinsă de o sondă la un nivel de detaliu fără precedent

English Version

Prima sondă solară indiană, Aditya-L1, a realizat observaţii detaliate asupra unei puternice erupţii solare, marcând un moment semnificativ în studiul activităţii solare. Evenimentul a fost surprins de la punctul Lagrange 1 (L1), situat la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, o locaţie strategică ce permite monitorizarea continuă a Soarelui. Erupţiile solare sunt fenomene cauzate de interacţiunile complexe ale câmpurilor magnetice ale Soarelui şi pot influenţa semnificativ vremea spaţială. Aditya-L1 este echipată cu şapte instrumente ştiinţifice de ultimă generaţie, menite să analizeze aceste fenomene pe diverse lungimi de undă, oferind o imagine detaliată a modului în care energia solară se propagă prin straturile atmosferei solare.

Unul dintre aceste instrumente, SUIT (Solar Ultraviolet Imaging Telescope), a detectat o erupţie solară de tip X6.3 pe 22 februarie 2024. Clasificarea X indică o intensitate extremă a fenomenului, iar această erupţie s-a produs în regiunea activă NOAA 13590. Observaţiile SUIT s-au concentrat pe lungimi de undă în intervalul ultraviolet apropiat (300-400 nanometri), un domeniu spectral care nu a mai fost supravegheat în mod direct de alte telescoape spaţiale. Analiza detaliată a evenimentului a fost posibilă prin combinarea datelor furnizate de SUIT cu cele de la spectrometrul SoLEXS (Solar Low Energy X-ray Spectrometer). Cercetătorii au constatat că strălucirea crescută în atmosfera inferioară a Soarelui a fost direct corelată cu o creştere a temperaturii în coroana solară. Această descoperire contribuie la înţelegerea mecanismelor prin care energia eliberată de erupţiile solare este transferată între diferitele straturi ale atmosferei solare.

Concluziile studiului, publicate în prestigioasa revistă The Astrophysical Journal Letters, confirmă valoarea ştiinţifică a datelor colectate de Aditya-L1. "Am avut mare noroc că Aditya-L1 a reuşit să observe o erupţie solară atât de puternică la începutul misiunii sale", a declarat Sami Solanki, coautor al studiului şi director al Max Planck Institute for Solar System Research din Germania. Observaţiile sondei indiene au fost completate de date obţinute de Solar Dynamics Observatory (NASA) şi Solar Orbiter (ESA), alături de măsurători realizate cu telescoape terestre. Aceste informaţii integrate au oferit o imagine complexă şi fără precedent asupra modului în care erupţiile solare afectează atmosfera stelei noastre.

Prin această reuşită, Aditya-L1 îşi confirmă rolul esenţial în studiul Soarelui şi în dezvoltarea unor modele predictive mai precise pentru activitatea solară, contribuind astfel la protecţia infrastructurii tehnologice şi a sateliţilor împotriva efectelor furtunilor geomagnetice.

BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5431
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3277
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8379
Gram de aur (XAU)Gram de aur442.3381

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb