În faţa agresiunii comerciale trumpiste, China îi propune colaborarea Uniunii Europene

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 martie

Premierul Li Qiang. Sursa foto: https://www.mofa.go.jp/mofaj/a_o/c_m1/cn/pageit_000001_00678.html

Premierul Li Qiang. Sursa foto: https://www.mofa.go.jp/mofaj/a_o/c_m1/cn/pageit_000001_00678.html

English Version

China intensifică stimulentele pentru susţinerea consumului intern

Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, a exprimat disponibilitatea Chinei să colaboreze cu Uniunea Europeană în faţa provocărilor globale, într-o reacţie fulgerătoare la politica comercială agresivă promovată în discursul preşedintelui american Donald Trump pe care l-a avut în faţa Congresului american, conform Reuters.

Oficialul chinez a subliniat că relaţiile China-UE au o importanţă strategică şi o mare influenţă globală, în contextul riscurilor de fragmentare şi instabilitate mondială.

Uniunea Europeană se confruntă cu ameninţarea impunerii unor tarife de către Statele Unite asupra produselor sale, iar această tensiune transatlantică a fost alimentată de politica comercială a preşedintelui Donald Trump.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că UE doreşte să colaboreze rapid cu Statele Unite pentru a rezolva aceste dispute, dar a avertizat că negocierile vor fi dificile. Totodată, von der Leyen a subliniat că UE va continua să îşi minimizeze riscurile în relaţiile cu China, dar că există totuşi posibilitatea de a găsi soluţii comune de care să beneficieze ambele părţi, inclusiv în domeniul comerţului şi al investiţiilor.

Von der Leyen a menţionat că, în urma unei anchete anti-subsidii, UE a impus tarife suplimentare pe vehiculele electrice chinezeşti, în plus faţă de taxele standard pentru importurile auto. Aceasta măsură a generat o reacţie puternică din partea Chinei, care a răspuns prin creşterea barierelor de acces pe piaţa chineză pentru unele produse europene, cum ar fi brandy-ul.

China a reiterat că acordă o mare importanţă relaţiilor cu UE, considerând Uniunea un partener strategic esenţial într-o lume multipolară şi sperând să construiască o relaţie bazată pe încredere reciprocă.

Premierul Li Qiang: "Un mediu extern din ce în ce mai sever poate avea un impact major asupra Chinei în domenii precum comerţul, ştiinţa şi tehnologia"

China a anunţat, ieri, mai multe stimulente fiscale, promiţând eforturi mai mari pentru susţinerea consumului intern şi atenuarea impactului escaladării războiului comercial cu Statele Unite, urmărind să atingă o ţintă de creştere a PIB cu 5% în acest an, potrivit Reuters.

Premierul Li Qiang a avertizat ieri, într-un discurs susţinut la deschiderea reuniunii anuale a parlamentului chinez, că "schimbări nevăzute într-un secol se derulează în întreaga lume, într-un ritm mai rapid". Li Qiang a adăugat: "Un mediu extern din ce în ce mai complex şi sever poate avea un impact major asupra Chinei în domenii precum comerţul, ştiinţa şi tehnologia".

Războiul comercial cu administraţia preşedintelui american Donald Trump ameninţă China, respectiv sectorul său industrial vast, într-un moment în care cererea constant slabă a gospodăriilor şi problemele din sectorul imobiliar afectat de datorii fac economia ţării asiatice din ce în ce mai vulnerabilă. SUA au stabilit noi taxe vamale pentru partenerii săi majori, perturbând ordinea comercială globală veche de zeci de ani, pe care Beijingul şi-a construit modelul economic, notează sursa citată.

În acest context, presiunea pusă pe oficialii chinezi a dus la stabilirea de stimulente axate pe consumatori (printre care emisiuni de obligaţiuni), pentru evitarea presiunilor deflaţioniste şi pentru reducerea dependenţei de exporturi şi investiţii pentru creştere.

Termenul "consum" a fost menţionat de 31 de ori în discursul premierului chinez, faţă de 21 de ori anul trecut, în timp ce cuvântul "tehnologie" a fost rostit de 28 de ori, faţă de 26 de ori în plaul pe 2024, potrivit analiştilor de la Guotai Junan Securities.

"Pentru prima dată, creşterea consumului a fost ridicată la rang de prioritate printre sarcinile majore ale anului 2025, înlocuind tehnologia, care avea poziţia de lider", spune Tilly Zhang, analist pe tehnologie la Gavekal Dragonomics, menţionând: "Nu este un pivot din politica industrială anterioară, ci semnifică dorinţa creării unui cadru macroeconomic mai echilibrat".

China a anunţat, în urmă cu mai bine de un deceniu, că doreşte să treacă la un model de creştere bazat mai mult pe consum, dar fără să facă progrese semnificative în direcţia acestui obiectiv. Acum, investitorii nu pariază pe această schimbare de orientare. Indicele CSI AI Industry şi Hang Seng Tech au urcat cu 3% ieri, în vreme ce sectorul de consum discreţionar a crescut cu numai 0,6%.

Emisiuni speciale de obligaţiuni

Premierul chinez a afirmat că Beijingul intenţionează să emită, în acest an, obligaţiuni speciale de trezorerie pe termen foarte lung de 1,3 trilioane de yuani (179 miliarde de dolari), în creştere de la un trilion de yuani în 2024. Autorităţile locale vor putea să emită datorii speciale de 4,4 trilioane de yuani, în creştere de la 3,9 trilioane de yuani anul trecut.

Separat, Beijingul plănuieşte să strângă 500 de miliarde de yuani pentru recapitalizarea marilor bănci de stat.

Analiştii susţin că cifrele mai mari privind emisiunile de datorii şi cheltuielile urmăresc să atenueze impactul tarifelor vamale.

"Ne aşteptăm ca autorităţile să ajusteze bugetul până la jumătatea anului dacă ritmul de creştere va fi afectat de disputele comerciale", conchid analiştii ANZ Bank.

China ţinteşte o creştere economică de 5% în 2025

Premierul chinez a anunţat ieri că statul are ca obiectiv o creştere economică de aproximativ 5% în acest an (la fel ca în 2024), dar un deficit bugetar mai mare decât până acum, în contextul în care se prefigurează un război comercial cu SUA.

Conform anunţului de ieri, ţinta de deficit bugetar este mai mare cu un punct procentual pentru 2025, respectiv de 4% din PIB, ceea ce înseamnă 5.660 de miliarde de yuani (734 de miliarde de euro). Oficialii de la Beijing mai aşteaptă o inflaţie de 2% anul acesta (cea mai redusă din ultimele două decenii), faţă de 3% în 2024. China mai intenţionează să creeze 12 milioane noi locuri de muncă în 2025, în mediul urban.

Inteligenţa artificială, în vizor

Apariţia recentă a platformei de inteligenţă artificială DeepSeek a stimulat sentimentul pieţei din China în 2025.

Progresul Inteligenţei Artificiale (AI) a primit mai mult spaţiu în discursul lui Li, în acest an, comparativ cu 2024, premierul făcând promisiuni că va promova aplicarea AI în sectoare precum vehiculele electrice, smartphone-urile şi roboţii.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. “China ţinteşte o creştere economică de 5% în 2025”…doar daca se apuca si chinezii de “drill baby, drill”, pana ajung cu sapatul in partea opusa, adica in America si scapa de taxe:-)

    1. Nu au nici o șansă la 5%.

      Sunt în buda cu economia, au recunoscut oficial. 

    UE ar trebui sa accepte imediat o colaborare cu China ca relatie pivotanta pentru o apropiere SUA-Rusia.

    Doar China are forta unei echilibrari de forte in cazul de fata.  

    Tehnologia e cel mai bun liant dintre UE si China.  

    Recomand apropierea China-UE.  

    Rusia si SUA urmaresc destructurarea UE - in absenta unei apropieri imediate UE-China acest lucru se va intampla in 2-3-4 ani cu urmari existentiale pentru UE si moneda euro.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. v-am mai spus ca eu si presedintele Xi al Chinei avem aceeasi statiune la Marea Neagra care e preferata?

      :)  

      Neptun! e locul unde presedintele Xi si-a petrecut anii studentiei in vacantele de vara! Presedintele Xi a studiat la ASE Bucuresti in Romania si cunoaste si limba romana!  

      Poate fi un mare prieten al poporului roman! Dar pentru o strangere de maini e nevoie de 2 maini!  

      Ban.Cher.Vali 

      Multumesc de informatie !

      Habar nu am avut de chestia asta pana acum ! Inseamna ca avem probleme de politica externa extrem de grave !!! Printre multe altele ! 

      Se pare ca informatia este gresita ! Ea corespunde afirmatiilor false emise de diana sosoaca !!! Deci nu, xi jinping nu a facut studii in Romania, nu are nici o treaba cu vacantele de la neptun ! vrajeala de doi bani sosoaca !!!

      DE ACORD! E CEA MAI BUNA SOLUTIE!

      Sosoaca a amintit aceasta informatie dar a fost combatuta.

      Eu aveam aceasta infr omatie de peste 12 ani de zile.  

      Cauta pe net informatie mai veche de 10 ani cand sosoaca nici nu exista in spatiul public (inca).  

      E real ce am scris.  

      E o potentiala fereastra de oportunitate la nivel de relatie intre presedintele Xi al Chinei si Romania. 

      Atunci cand SUA si Rusia isi dau mana peste capul Ucrainei si al intregii UE... sa ma ierte iubitorii de SUA... dar e nevoie ca Romania sa aiba geopolitic chilotii trasi pe ea... sa nu ii intre ceva undeva.  

      Ban.Cher.Vali 

      Chiar nu e vina mea ca SUA actioneaza pur tranzactional fata de UE si Romania si ca americanii sunt oricand pregatiti sa renunte la orice aliat ATAT DE LOIAL CA ROMANIA (!!!) intr-un mod atat de facil !

      Solutia?  

      Pomparea unei sume imense de peste 1 trilion USD in investitii SUA in Romania.  

      Am (aproape) certitudinea ca SUA actioneaza ca si cum nu ar avea cunostinte geopolitice clasice de baza pentru a intelege IMPORTANTA PRIMORDIALA A ROMANIEI LA CONTACTUL DINTRE ASIA ORIENTUL NIJLOCIU SI EUROPA!  

      Ceea ce fac SUA si ceea ce face Trump contrazice cele mai de baza teorii de geopolitica. Romania e poate cea mai importanta tara a Europei acum si in urmatoarele 3-4 decade. SUA actioneaza ca si cum nu ar fi constienta de acest lucru.  

      Mana pe carte SUA! Mana pe manualele clasice de geopolitica!  

      Pierderea Romaniei de catre SUA e exact trigger-ul care in efect de cascada (conform teoriei Butterfly effect) va antrena cauzal CADEREA SUA!  

      Eu in locul lor as pompa investitii in economia romaneasca ca la nebuni efectiv! E in interesul geostrategic al SUA in primul rand.  

      Daca nu - suntem deschisi unei relatii de o excelenta rar intalnita cu China. O relatie intinsa la nivel de 2-3 secole, nu decade sau ani.  

      Stiu ce spun, sunt om cu un larg orizont cultural in aproape toate domeniile. Am citit ceva biblioteci la viata mea. Si sunt si complet autentic si fara prejudecati in ceea ce afirm.  

      Oricine si orice e impotriva Romaniei trebuie excizat si eliminat.  

      Recomand SUA sa se pozitioneze cu grija si prietenie economica si financiara fata de Romania. E in primul rand in interesul lor existential!  

      Ban.Cher.Vali 

      "Recomand SUA sa se pozitioneze cu grija si prietenie economica si financiara fata de Romania. E in primul rand in interesul lor existential! "

      Am vazut lentoarea exceptionala de ajustare pozitiva a rating-ului Romaniei de catre cele 2 mari agentii de rating (SP, Moody's si Fitch) - ar fi trebuit sa fie cu cel putin 4-5 trepte peste nivelul de acum. DAR AM VAZUT GRABA UIMITOARE SI EXCESIVA CU CARE AU SCHIMBAT PERSPECTIVA ROMANIEI LA NEGATIVA cu o potentiala coborare la nivel de JUNK.  

      Ii am pe retina pe banditii astia economici care din pix urca artificial sau demoleaza nedrept o tara. Sunt cu ochii pe ei. E in joc credibilitatea lor pana la urma. Faptul ca isi bat joc de Romania NU va ramane fara urmari.  

      Ban.Cher.Vali 

    Politica adminstratiei Trump risca sa izoleze SUA. Exista posibilitatea ca statele afectate de deciziile SUA sa faca front comun pentru a da un raspuns pe masura.

    1. cu certitudine.

      eu am zis-o si o s-o tot repet in urmatorii ani : Trump e ultimul presedinte al SUA in forma si cu organizarea sa actuala. E atat de nebun mosul incat va demola SUA si va induce aparitia unor puternice miscari secesioniste care vor rupe SUA in alte 4-5 noi state confederative.  

      nu bat campii cand zic ce zic, Trump e groparul SUA.  

      Ban.Cher.Vali 

    Fac un apel la pace între SUA și China! :

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb