Banca Mondială: "Ne îngrijorează relaxarea fiscală din România"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iunie 2007

Banca Mondială: "Ne îngrijorează relaxarea fiscală din România"

Politica fiscală din ţara noas­tră este un motiv de îngrijorare pentru reprezentanţii Băncii Mondiale, care consideră că trebuie să evităm derapajele în materie.

Thomas Blatt Laursen, economist-şef al Băncii Mondiale, a prezentat ieri, la Varşovia, raportul economic periodic "UE 8+2" realizat de această instituţie, prilej cu care a declarat: "Cele mai multe ţări din regiunea UE 8+2 nu folosesc corespunzător avantajele creş­terii economice puternice pentru a-şi îmbunătăţi finanţele publice. Nu aşteptăm ca situaţia să se schimbe în mod semnificativ în 2007. (...) Nevoia unor politici fiscale mai ambiţioase este acută în special în Letonia, dar şi în Bulgaria şi România, ţări care îşi permit cu greutate relaxarea fiscală prevăzută pentru acest an".

Thomas Blatt Laursen a subliniat: "Nu cred că România îşi poate permite o relaxare fiscală. Această ţară trebuie să analizeze structura finanţelor sale publice, să ţină seama de cheltuielile publice, inclusiv de salarizarea din sectorul public, ca să vadă unde poate face economii". Potrivit declaraţiilor economistului-şef al Băncii Mondiale, salariile reale din sectorul public cresc prea repede comparativ cu productivitatea, iar în această situaţie este afectată com­petitivitatea.

Raportul Băncii Mondiale notează că cererea internă foarte mare din România are ca efect supraîncălzirea economiei, iar ratele actuale de creştere ar putea fi nesustenabile. "Se aşteaptă ca această creştere economică să încetinească uşor în cursul anului 2007", indică raportul.

Banca Mondială mai avertizează că, după aderarea la UE, "elanul reformei a scăzut din cauza post-aderare, a situaţiei politice instabile şi a capacităţii administrative reduse".

Laursen a precizat: "Deşi sporadic se întreprind paşi pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, reformele administraţiei publice, justiţiei şi pieţei muncii nu sunt sistematice".

Instabilitatea politică nu mai pune probleme mediului economic

Aşa cum au declarat, recent, şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, oficialii Băncii Mondiale spun că instabilitatea politică pare să fie o problemă cu un impact mai mic asupra situaţiei economice. "România nu este singura ţară cu o situaţie politică instabilă", a afirmat Thomas Blatt Laursen, adăugând: "Cred că e nevoie de stabilitate, însă mediul politic în sine a devenit mai puţin important pentru economie".

Banca Mondială a mai făcut referire la creşterea deficitului de cont curent, care necesită o atenţie sporită. Laursen a afirmat că, deşi nu sunt motive de alarmare deocamdată, situaţia trebuie atent monitorizată pe termen mediu.

Productivitate scăzută în agricultură

Thomas Blatt Laursen a precizat că, în noile state membre ale UE, productivitatea în agricultură nu se ridică nici la 30% din nivelul celei din Europa Occidentală. Potrivit spuselor economistului-şef al Băncii Mondiale, agricultura de subzistenţă predomină în aceste ţări, astfel că dezvoltarea sectorului agricol nu poate fi realizată doar prin politica agricolă comună. "Pentru restructurarea efectivă a sectorului, politicile de sprijin non-agricole şi instituţiile publice au, de asemenea, un rol important, fiind necesare măsuri noi", a precizat economistul-şef al Băncii Mondiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb