BANCA MONDIALĂ ŞI UNICEF: Unu din şase copii trăieşte în sărăcie extremă

A.P.
Comunicate de presă / 21 octombrie 2020

Unu din şase copii trăieşte în sărăcie extremă

Conform estimărilor, unu din şase copii - 356 de milioane de copii din întreaga lume - trăia în condiţii de sărăcie extremă înainte de pandemie, iar situaţia se va înrăutăţi în mod semnificativ, potrivit unui nou studiu realizat de Banca Mondială împreună cu UNICEF.

Estimările globale privind situaţia copiilor în sărăcie monetară: O actualizare arată că în Africa sub-sahariană, o zonă cu plase de siguranţă socială limitate, două treimi dintre copii trăiesc în gospodării care se străduiesc să supravieţuiască cu o medie de 1,90 de dolari pe zi sau mai puţin de persoană - unitatea de măsură internaţională pentru sărăcia extremă. În Asia de Sud se află aproape o cincime dintre aceşti copii.

Studiul arată că numărul copiilor care trăiesc în sărăcie extremă a scăzut moderat cu 29 de milioane între anii 2013 şi 2017. Cu toate acestea, UNICEF şi Grupul Băncii Mondiale avertizează că orice progres dobândit în ultimii ani a căpătat un ritm îngrijorător de lent, cu o distribuţie inegală şi supus riscurilor din cauza impactului economic al pandemiei de COVID-19.

Sanjay Wijesekera, Director de Programe UNICEF a spus: "Unu din şase copii care trăieşte în sărăcie extremă înseamnă unu din şase copii care se luptă să supravieţuiască. Cifrele ca atare şochează pe oricine. Iar scala şi amploarea a ceea ce ştim despre dificultăţile financiare provocate de pandemie nu fac altceva decât să înrăutăţească situaţia. Guvernele au nevoie urgent de un plan de recuperare pentru copii, pentru a preveni situaţia în care mulţi alţi copii şi familiile lor ar putea ajunge la un nivel de sărăcie nemaiîntâlnit de mulţi, mulţi ani".

Deşi copiii reprezintă o treime din populaţia lumii, aproape jumătate din persoanele care trăiesc în sărăcie extremă sunt copii. Pentru copii, probabilitatea de a fi extrem de săraci este de două ori mai mare decât pentru adulţi (17,5% dintre copii faţă de 7,9% dintre adulţi). Copiii de cele mai mici vârste sunt cei mai afectaţi - aproape 20% dintre toţi copiii cu vârste sub 5 ani din statele în curs de dezvoltare trăiesc în gospodării extrem de sărace.

Carolina Sanchez-Paramo, Directorul Global pentru Sărăcie şi Echitate al Băncii Mondiale a spus: "Faptul că unu din şase copii trăia în sărăcie extremă şi că 50% dintre cei extrem de săraci din întreaga lume erau copii chiar şi înainte de pandemia de COVID-19 sunt aspecte care ne îngrijorează foarte mult. Sărăcia extremă privează sute de milioane de copii de oportunitatea de a-şi atinge potenţialul, în materie de dezvoltare fizică şi cognitivă, şi le ameninţă abilitatea de a ocupa locuri de muncă bune în viaţa adultă. În urma perturbărilor economice majore provocate de pandemie, este mai important ca oricând ca guvernele să susţină gospodăriile sărace în care trăiesc copii, în aceste momente, şi să contribuie la reconstrucţia capitalului lor uman pe durata redresării".

Sărăcia extremă în rândul copiilor nu a scăzut atât de mult ca în cazul adulţilor; o parte mai mare a celor extrem de săraci la nivel global erau copii, în 2017, comparativ cu aceeaşi categorie în 2013. Toate regiunile lumii înregistrează niveluri variate de scădere a sărăciei extreme în rândul copiilor, cu excepţia Africii sub-sahariene, care a cunoscut o creştere de 64 de milioane a numărului absolut de copii care se luptă să supravieţuiască cu 1,90 dolari pe zi, de la 170 de milioane în 2013 la 234 de milioane în 2017.

Sărăcia în rândul copiilor este prevalentă în statele fragile şi afectate de conflicte, unde peste 40% dintre copii trăiesc în gospodării extrem de sărace, comparativ cu o proporţie de aproape 15% dintre copii în alte state, arată studiul. De asemenea studiul relevă că peste 70% dintre copiii care trăiesc în sărăcie extremă vin din gospodării în care capul familiei lucrează în agricultură.

Criza actuală de COVID-19 va continua să îi afecteze în mod disproporţionat pe copii, femei şi fete, ameninţând să anuleze progresele greu dobândite în materie de egalitate de şanse. Măsurile de protecţie socială joacă un rol crucial în înlesnirea mecanismelor de adaptare pentru cei săraci şi vulnerabili, atât ca răspuns imediat la epidemia de COVID-19, cât şi pentru redresarea pe termen lung.

Datele Băncii Mondiale şi ale UNICEF sugerează că majoritatea statelor au răspuns crizei prin extinderea programelor de protecţie socială, în special prin alocarea de prestaţii băneşti. Prestaţiile băneşti oferă o platformă pentru investiţii în capitalul uman, pe termen mai lung. În special atunci când sunt combinate cu alte măsuri destinate dezvoltării copilului şi cuplate cu furnizarea de servicii sociale de înaltă calitate, prestaţiile băneşti au demonstrat că pot soluţiona atât sărăcia monetară şi multidimensională şi pot îmbunătăţi rezultatele de sănătate, alimentaţie, de ordin cognitiv şi non-cognitiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb