Banca Naţională a Cehiei acţionează sub imperiul panicii

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 decembrie 2021

Călin Rechea

Majorările sau reducerile dobânzilor de politică monetară se transmit în economie prin diverse canale şi îşi manifestă efectul după o întârziere de câteva luni, după cum arată manualele de economie.

În niciun caz aceste întârzieri nu sunt de o lună sau doar de câteva luni. Decizii succesive după astfel de intervale scurte arată că banca centrală nu ştie ce face, ci doar semnalizează că face ceva, sau se află direct sub imperiul panicii.

În ultima situaţie se află şi Banca Naţională a Cehiei, care tocmai a anunţat o majorare a dobânzii de politică monetară cu 100 de puncte de bază, până la 3,75%, pe fondul unor aşteptări de creştere cu 75 de puncte de bază. La începutul lunii trecute, BNC a anunţat tot o majorare peste aşteptări, cu 125 de puncte de bază, şi tot pe fondul unor aşteptări de 75 de puncte de bază.

În ciuda acestei creşteri masive, banca centrală a Cehiei se află încă semnificativ în spatele inflaţiei (vezi graficul 1).

Banca Naţională a Cehiei acţionează sub imperiul panicii

Preţurile de consum au crescut cu o rată anuală de 6% în noiembrie 2021, cea mai ridicată din ultimii 13 ani, după o creştere de 5,8% în luna precedentă, în condiţiile în care indicele core al preţurilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 7,8%, de la 6,6% în luna anterioară. Preţurile producătorilor industriali au crescut cu 13,5%.

"Banca centrală a Cehiei a anunţat că această campanie agresivă pentru stoparea inflaţiei este departe de a se fi încheiat", după cum scrie Bloomberg.

Guvernatorul Jiri Rusnok a declarat că majorarea dobânzii va conduce la revenirea inflaţiei către ţinta de 2% în următoarele 12 - 18 luni şi va ajuta la ancorarea aşteptărilor inflaţioniste.

Relativul optimism al guvernatorului BNC nu pare să fie împărtăşit de companiile nefinanciare, conform propriilor sondaje ale instituţiei.

Cele mai recente rezultate, din T3 2021, arată că aşteptările inflaţioniste pentru un orizont de un an au crescut până la 3,4%, de la 2,8%, iar aşteptările pentru următorii trei ani au crescut până la 3,6%, de la 3,2% (vezi graficul 2).

Banca Naţională a Cehiei acţionează sub imperiul panicii

Este greu de crezut că aşteptările inflaţioniste din economia reală se vor îmbunătăţi câtă vreme dobânda de politică monetară se va menţine sub rata inflaţiei.

"Este clar că în situaţia curentă, caracterizată de o combinaţie extraordinară de presiuni inflaţioniste foarte puternice, trebuie să majorăm dobânda semnificativ peste 4%", a mai precizat guvernatorul Rusnok, iar apoi a adăugat că nu poate prognoza cât va fi acel nivel.

În conferinţa de presă, conducătorul BNC a mai declarat că următorul raport asupra inflaţiei, din februarie 2022, va arăta noi accentuări ale presiunilor inflaţioniste.

Conform ştirii de la Bloomberg, guvernatorul Jiri Rusnok a mai declarat că "aşteptările inflaţioniste ale companiilor şi gospodăriilor s-au confruntat deja cu o depăşire semnificativă a ţintei de inflaţie pentru o perioadă lungă de timp, iar acesta este motivul pentru care banca este gata să continue majorarea dobânzilor şi anul viitor pentru a asigura stabilitatea preţurilor".

Panica pare să fie acasă şi la Banca Naţională a Ungariei, care tocmai a anunţat a şasea majorare din ultimele şase săptămâni pentru una dintre dobânzile sale de politică monetară. Dobânda pentru depozitele băncilor cu maturitatea la o săptămână a crescut cu 20 de puncte de bază, până la 3,8%, iar diferenţa dintre această dobândă şi dobânda efectivă de politică monetară, majorată recent la 2,4%, a ajuns la 140 de puncte de bază.

Oficialii băncii au declarat că decizia va ajuta inflaţia să revină la ţinta de 3%, de la 7,4% în prezent, un maxim al ultimilor 14 ani, după cum scrie Bloomberg.

În cadrul ultimei şedinţe de politică monetară din acest an, Banca Naţională a României a majorat dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază, până la 1,75%, în condiţiile unei rate a inflaţiei de aproape 8%. Preţurile producătorilor industriali au crescut cu o rată anuală de 26,8% în noiembrie 2021, pe fondul unei accelerări a preţurilor industriale de pe piaţa internă până la 32,4%, de la 21,9% în luna precedentă, şi se speră, probabil, că acestea nu se vor transmite mai departe către consumatori.

La noi este linişte.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Stateam in “piete” si analizam “consumul” in panica al populatiei.

    Ma uitam cum unii producatori / distribuitori / vanzatori nu au reglat inca preturile CORECT. 

    Ma uitam la ei cu trebuiau sa traga mai mult ca sa vanda la fel sau aproape la fel (in termeni de profit). 

    Pe fetele multora se citea exasperarea / disperarea in timp ce populatia / cumparatorul pleca multumit cu achizitii deplasate fata de trendul real economic al cosului mediu de consum. 

    Din ce vad eu, piata a pedepsit producatorul / distribuitorul si vanzatorul (dupa caz) si a rasplatit cumparatorul (atentie vorbim de active cu rata accelerata de degradare - consum). 

    In anii urmatori aceasta TEAPA data de gov si banca centrala “pietei” are sa se intoarca impotriva cumparatorului final. 

    Se face ca mereu se ajunge la ciclurile de “depravare” a banilor.  

    pretul industrial are sa se echilibreze pretul final tre sa recuperese, consumatorul tre sa se tempereze...  

    oricum capacitatile vechi de productie / productivitate sunt decimate / uzate la maxim pe acest ciclu. 

    s e m n a t c o m e n t u ri c r e t i n e 

    1. Ai uitat sa ne spui ca urmeaza noua revolutie socialista, si ca de la Mama Rusia va veni lumina si de data asta.

      Hai, sa ai si tu "Craciun Fericit!", chiar daca esti pe rit vechi ... 

      noi inca nu am ingropat gehia "generatie socialista" si vrei sa vina revolutia socialista?

      Nu vezi ca milioane de familii inca isi tarasc chinul cu "generatia socialista" ce a fost jefuita dupa 90?  

      - noi ne aflam in alt trend economic - cica democratic social - 

      Iar de la Rusi mai bine sa ne rugam sa nu vina Lumina din Cer cu raza lunga de actinue. 

      se mn at co me n turi cre tin e 

      Am înțeles că am fi în Marea Resetare.

      Cel puțin așa afirmă episcopul Macarie al Europei de Nord tocmai din Stockholm, departe de ,,lumea restricțiilor covid": 

      Preaiubite frate și preaiubită soră, 

      Să ne amintim, așadar, bucurându-ne de Nașterea Domnului, de ce fel de Mesia avem și de cum lucrează El în lume. Și amintindu-ne acestea, retrăind evenimentul Nașterii, să înțelegem de ce îngăduie El atâta rău și tulburare în această lume și în aceste vremuri pe care le trăim. Le îngăduie ca să se descopere ce este în inima omului. Le îngăduie ca să ne încerce. Le îngăduie și nu pune capăt răutății mai-marilor, prigoanelor, lipsurilor, planurilor malefice ca să nu uiți, tu, frate și soră, că odată ce le îngăduie le-a și pus hotar. De-acum, nu mai suntem singuri, ci cu Iisus „Emanuel, care se tâlcuiește: Cu noi este Dumnezeu” (Matei 1, 23). Marea e învolburată iar corabia e lovită de valuri mari,  însă „Cu noi este Dumnezeu”, cu al Său har și cu a Sa iubire de oameni. 

      Și la ce fel de vremuri ne referim? Iată, dragii mei, intrăm deja în al doilea an al unei „mari resetări”, adică al felului în care s-au sfătuit între ei mai-marii lumii să o schimbe și să o stăpânească. Și ei vor să re-întemeieze lumea, dar într-un mod faustic, viclean, utopic. O lume care promite eliberare, dar care aduce robie; care promite sănătate eternă, dar care permanentizează spitalul; care promite fericire doar dacă ești deposedat de toate cele firești. De fapt, această „resetare” aduce mult cu ceea ce noi românii am trăit cu doar câteva decenii în urmă. O lume a controlului, a supravegherii, a raționalizării, a penuriei. A unor lipsuri planificate, a unei stări permanente de teroare, a stăpânirii prin divizare. Îi spuneam, pe atunci, comunism. Iată că revine, de această dată în forme noi și cu ajutorul noilor tehnologii. Bate chiar un vânt de schimbare chiar și în ceea ce privește marile sărbători creștine și nu suntem prea departe de reîntoarcerea lui „Moș Gerilă” în locul Crăciunului. 

      Este o lume pe care vizionarul monah Nicolae Steinhardt de la Rohia a descris-o profetic într-unul din eseurile sale din tinerețe: „Unii ar voi să vadă lumea organizată după stilul și asemănarea unui spital. Ei visează numai analize, controale, vizite, inspecții, injecții, certificate, fișe, observații, carantine, diete, prescripții și operații. Societatea omenească ar deveni, în acest vis urât, un sanatoriu cu disciplină de fier, cu paturi numerotate, pază la poartă, o plapumă de om, 250 g de pâine pe zi, un număr fix de calorii, vaccinuri săptămânale, radiografii lunare, măsurători anuale și înmormântare igienică la sfârșit.” 

      Preaiubiții mei, 

      Toate acestea sunt, după cum se vede, îngăduite de Dumnezeu. El știe când și cum va pune hotar „sfaturilor căpeteniilor” (Psalmul 32, 10). Dar ceea ce știm este că El are ultimul cuvânt, „sfatul Lui rămâne în veac”. Ceea ce mai știm este că, deși nu I se face loc în această lume resetată, El este cu noi. „Cu noi este Dumnezeu”, cu noi este Hristos Emanuel, dacă și noi rămânem statornici întru El. Și dacă nu e loc pentru El în această lume, așa cum nu a fost nici când S-a născut, fiind culcat în ieslea necuvântătoarelor, nu va fi loc nici pentru noi. 

      Aceasta ne îndeamnă să fim mai treji, mai veghetori, mai concentrați la esența vieții. Ne îndeamnă să râvnim la Împărăția Cerurilor, adevărata noastră casă, adevărata noastră patrie. Ne îndeamnă să căutăm compania prietenilor lui Dumnezeu, a casnicilor Săi. Ne îndeamnă să venim la Biserică, să ne curățim și să ne vindecăm sufletele în Taina Spovedaniei, cuminecându-ne cu Trupul și Sângele Său." 

      s pliaza bine cu Velocity of Money Stock to GDP in relatie directa cu ciclul lung al DAtoriilor ce transfera relatiile de cauzalitate de stare de bine sau stari depresive.

      USA se afla in faze de atingere minim in viteza banilor in piete! Exact ca in 1929-1930 si cv... 

      Deci cilul lung al datoriilor de 80-90-100 de ani cade perfect pentru o Valuta Prima de indatorare globala. 

      s em n a t co men tu ri cre tine  

      Uite, în sfârșit ceva ce nu pricep. Cred că și i.p.s. din Stockholm, o rudă mai îndepărtată de-a soției, ar avea reale probleme, în ciuda multiplelor sale studii post-doctorale.

      Te referi cumva la viteza de circulație a dolarului tot mai subțiat de inflație?

      Glumeam: evident viteza e cea mai mică din 1959 încoace. Nu-mi apare graficul pe anii 20-50. Pute oricum ffffff grav a crah!!! 

      cu tot extanul de acum(recenttrecut 2019-2020- in functie de piete 2021), cu usile inchise, se doreste cu adevarat o solutie la aceasta problema serioasa fara a mai lovi serios in oamenii de rand.

      Pe cat de cataclismica si apocaliptica pare problema, omenirea va trece prin asta. 

      Este normal, economic, ciclic, ca omenirea sa treaca prin fazele naturale complete economice / anotimpurile vietii - economiei - politici-etc...  

      Asa cum exista primavara-vara-toamna-iarna asa exista si in economia totala variatiile aferente. 

      La capatul acestei resetari se afla una dintre cele mai puternici cresteri economice-ideologice-economice -politice... dar nu inainte de a se trece prin Iarna (iarna inchetul/economic curata virusii /ii reduc, intaresc economii, etc... asternarea “omarului” opreste in timp “fiinte” ce pot hiberna sau pot “murii” (ambele benefice pentru primavara urmatoare). 

      Ps: stiati ca Ucraina se afla in minimele ciclulu lung intre 203 si 2018? din acest motiv “bataie” pe acest teritoru “virgin” pe noul trend lung economic. 

      Haosul prezent doar tine tara in bucla repetitiva de reset pana va creste intr-o directie (buna sau rea- doar opine a economiilor alaturate fata de deciziile lor interne). 

      s e m n a t co men tu ri c r e tin e

      Astia de la usr se tavalesc de suparare cand aud de Craciun.

      Genială ideea motivației economice a invaziei Ucraninei! Iarnă-recesiune din 2013!!! Mai ai idei pe care nu le înțeleg, de care nici n-am cutezat să te întreb de ex.de unde ai găsit 10 G (știam doar de 6-7 în armată), ARN, companii de blockchain (știu doar de Riot care sună absolut ridicol) sau mai puțin de AI, din care știu doar câteva pe care le știe toată lumea, gen ,,titanul" celor doi it-iști operați estetic via Delea Veche, ajunși miliardari pe nasdaq sau ,,omologul" său britanic listat de prin 200...

      exista informatii pentru “investitori interni” si pentru investitori externi.

      sistemul economic este facut in asa fel ca anumite informatii si spuse, facute publice , prezentare, etc sa nu fie intelese de anumite cadrane. 

      Tehnologia 10 G exista! nu este o minciuna... sunt companii “mici” acum apropiate (prin unele parti) de robinetul principal gov / infestitori institutionali. 

      Cauta si vei gasi! 

      Bate si se va deschide! 

      Cere si se va da ! 

      Depinde de fiecare ce cere, unde bate si ce cauta! 

      Sarbatori fericite... mosul tre sa planteze cadourile acum... caci se pare ca in unele zone pe glob spiritul Craciunului a scazut la minime iar asta nu este deloc bine pentru economia globala (debalanseaza relatii vechi comerciale, oamenii isi pierd locurile de munca, criminalitatea creste, conflictele faliliale cresc, consumul de alcool/droguri cresc.. cineva .. fiecare din noi trebuie sa duca mai departe spiritul Craciunului). 

      s e m n a t c o m e n t u ri c r e t i n e 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb