Scăderea pieţei de capital va avea un efect negativ asupra pieţei de asigurări unit linked, cu componentă investiţională, prin diminuarea rentabilităţii activelor plasate în acţiuni ale companiilor listate, susţine Banca Naţională a României în al treilea raport asupra stabilităţii financiare.
"Principalele riscuri ce pot dezvolta anumite tensiuni pe piaţa asigurărilor sunt creşterea ratei daunelor pentru asigurările generale şi contracţia pieţei autohtone de capital, cu efect negativ asupra rentabilităţii portofoliului de active mobiliare pentru asigurările de viaţă", se arată în raport.
La produsele de tip unit-linked, companiile plasează în fonduri de investiţii o mare parte din prima plătită, dar risc-ul investiţional aparţine clientului, întrucât acesta este cel care decide în care dintre fonduri îşi plasează banii. Clientul mai decide şi nivelul ponderii investite din prima de asigurare, cu condiţia să rămâ-nă o anumită sumă care să acopere prima de asigurare de viaţă.
Profitabilitatea companiilor de asigurări derivă din gestionarea adecvată a riscurilor aferente activităţii de subs-criere, precum şi a plasamentelor investiţionale, se mai arată în raport.
Potrivit datelor BNR, avansul pieţei de capital din ultimii ani şi necesitatea diversificării portofoliilor cu instrumente cu risc scăzut au determinat creşterea ponderii valorilor mobiliare şi a titlurilor de stat în totalul activelor, ce acoperă rezervele tehnice nete.
Expunerile companiilor de asigurări pe pieţele interne - mobiliară şi imobiliară (cele mai afectate pieţe în plan extern) sunt relativ scăzute, iar randamentele superioare obţinute din aceste investiţii în anii anteriori pot absorbi eventualele deprecieri, se mai arată în raportul băncii centrale.
În plus, companiile de asigurări de viaţă investesc pe termen lung, anticipând şi posibile corecţii pe pieţele financiare în perioada de derulare a contractelor, şi transferă ris-cul de piaţă clienţilor în cazul produselor unit-linked.
În ce priveşte asigurările generale, asiguratorii şi-au redus investiţiile în titluri de stat în favoarea depozitelor bancare şi a valorilor mobiliare. Prin urmare, nivelul de risc al portofoliului de investiţii financiare a crescut, însă ponderea scăzută a valorilor mobiliare şi soliditatea sistemului bancar autohton menţin un grad de siguranţă ridicat pentru activele ce acoperă rezervele tehnice.