Banca Rusiei a majorat dobânda la cel mai ridicat nivel din februarie 2003

A.D.
Bănci-Asigurări / 25 octombrie

Banca Rusiei a majorat astăzi dobânda de politică monetară cu până la 21%, cel mai ridicat nivel de după luna februarie 2003, în încercarea de a ţine sub control o inflaţie ridicată, transmite Agerpres.

În comunicatul de presă publicat după anunţarea deciziei de politică monetară, Banca Rusiei a informat că inflaţia ajustată sezonier a urcat la 9,8% în luna septembrie, de la 7,5% în luna august şi că aşteptările inflaţioniste ale populaţiei au atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului.

"Pe termen mediu, balanţa riscurilor inflaţioniste rămâne orientate în mod semnificativ în sus", a informat instituţia monetară. "Banca Rusiei lasă deschisă posibilitatea unei noi majorări a dobânzii de politică monetară la următoarea reuniune," potrivit sursei citate.

Decizia oficialilor de la Banca Rusiei i-a surprins pe analişti, care estimaseră o creştere cu 100 de puncte de bază. Însă decizia băncii centrale ia în calcul proiectul de buget pe 2025, care este considerat unul inflaţionist, în condiţiile în care se vor majora cheltuielile militare, cu un deficit peste aşteptări de 1,7% din PIB în acest an.

În urma deciziei de politică monetară de astăzi, dobânda de referinţă în Rusia a urcat la cel mai ridicat nivel de după luna februarie 2023, când dobânda de refinanţare a fost redusă de la 21%, până la 18%.

La inceputul invaziei ruseşti în Ucraina, Banca Rusiei a dublat dobânda de referinţă la 20%. Însă la scurt timp instituţia a redus dobânda până la 17%, în luna aprilie 2022, şi ulterior a continuat să reducă costul creditului până la 7,5%, pentru ca în luna iulie 2023 să înceapă un nou ciclu de înăsprire a politicii monetare.

Datele oficiale arată că în ultimele săptămâni, Banca Rusiei a implementat mai multe măsuri pentru a tempera activitatea de creditare.

Oficialii de la Moscova mizează pe o încetinire a ritmului de creştere a economiei până la 2,5% anul următor, de la 3,9% în acest an. Cu toate acestea, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimările privind avansul economiei ruseşti de la 3,6% în acest an, până la 1,3% în 2025. FMI a menţionat încetinirea consumului şi a investiţiilor, pe fondul unei pieţe a muncii mai puţin tensionate, precum şi o moderare a creşterilor salariale, relatează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mujicii încep sa facă foamea.

    1. Aia sunt învățați cu foamea...sa vezi cand bate foamea la ușa ta????????????????

    Felicitari tovarasilor din Kiseleff/Obregia !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb