Banca Rusiei creşte dobânda cheie de la 10,5% la 17%

Ziarul BURSA #Internaţional / 17 decembrie 2014

Banca Rusiei creşte dobânda cheie de la 10,5% la 17%

Analiştii consideră că măsura este "una disperată"

Rubla a pierdut 20% ieri

Banca Centrală a Rusiei a decis, ieri, să majoreze dobânda de politică monetară de la 10,5% la 17%, în condiţiile în care, în ultima perioadă, rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro şi cu dolarul, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice occidentale, transmite BBC, conform Agerpres.

Analiştii consideră că majorarea ratei dobânzii la 17% este o măsură disperată, dar avertizează că situaţia s-ar putea înrăutăţi. Rata ridicată a dobânzii încetineşte ritmul de creştere a economiei ruse, care se află în pragul recesiunii.

Chiar şi după intervenţia băncii, rubla rusească s-a prăbuşit, înregistrând o depreciere de peste 20%. Euro a atins un nivel fără precedent, de 100 de ruble, iar dolarul american - recordul de 80 de ruble.

În paralel, indicele RTS al bursei de la Moscova a înregistrat o cădere de 17%, ajungând la cel mai scăzut nivel de după luna martie 2009.

"Evident, asistăm la un atac speculativ asupra rublei", a declarat Alexei Miheiev, de la banca rusă VTB24.

Declinul de ieri este cel mai grav înregistrat de rublă după criza financiară rusească din 1998. Atunci, rubla s-a prăbuşit în câteva zile, fapt care a obligat autorităţile de la Moscova să declare intrarea în incapacitate de plată. Deşi, în prezent, finanţele publice şi rezervele valutare ale Rusiei sunt într-o stare mult mai bună decât în 1998, analiştii avertizează că Rusia riscă să intre într-o criză valutară.

De la începutul anului şi până în prezent, banca centrală a Rusiei a cheltuit peste 80 de miliarde de dolari pentru susţinerea cursului de schimb al rublei, dintre care opt miliarde de dolari numai de la începutul lunii noiembrie, când a decis să floteze rubla. Rusia dispune în continuare de rezerve valutare de aproximativ 416 miliarde de dolari.

Scăderea rublei se datorează şi declinului preţului petrolului Brent, care, ieri, a coborât sub pragul de 60 de dolari pe baril, pentru prima dată după luna iulie 2009. Veniturile din exporturile de petrol şi gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei, ţară care nu este membră a OPEC, chiar dacă este al doilea mare producător mondial de ţiţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb