Banca Rusiei majorează dobânda ca să susţină rubla

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 noiembrie 2014

Banca Rusiei majorează dobânda ca să susţină rubla

Banca centrală a Rusiei a decis, vineri, să majoreze dobânda de politică monetară cu 150 de puncte de bază, de la 8% la 9,5%, în condiţiile în care, în ultima perioadă, rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro şi cu dolarul, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice occidentale, transmite Reuters, conform Agerpres.

"În lunile septembrie şi octombrie, condiţiile externe s-au modificat substanţial: preţul petrolului a scăzut semnificativ, iar mai multe ţări au adoptat sancţiuni faţă de un număr mare de companii ruseşti. În aceste condiţii, rubla se depreciază, iar introducerea embargoului pentru anumite produse alimentare în luna august a accelerat creşterea preţurilor", se arată într-un comunicat de presă publicat de Banca centrală a Rusiei, la sfârşitul şedinţei lunare de politică monetară.

Majorarea costului creditului cu 150 de puncte de bază este peste estimările analiştilor, care se aşteptau la o majorare cu 50 de puncte de bază.

Banca centrală a Rusiei este supusă presiunilor să majoreze dobânda de bază pentru a putea apăra cursul de schimb al rublei, în condiţiile în care moneda rusească s-a depreciat cu aproximativ 20% de la mijlocul anului până în prezent, ca urmare a scăderii preţului petrolului şi a sancţiunile impuse de statele occidentale pentru acţiunile Rusiei în Ucraina. Este pentru a patra oară în acest an când Banca Rusiei a majorat costul creditului, în condiţiile în care în paralel a încercat să oprească deprecierea rublei prin vânzarea a aproximativ 27 de miliarde de dolari şi euro.

Dobânda de bază este principalul instrument utilizat de Banca Rusiei pentru a realiza un echilibru între inflaţie şi creştere economică. În luna septembrie 2014, inflaţia a înregistrat o creştere semnificativă în Rusia, până la 8,4%, mult peste ţinta de 5,5% avută în vedere de banca centrală. Instituţia aşteaptă ca inflaţia să rămână peste pragul de 8% până în primul trimestru al anului următor, în timp ce creşterea economică ar urma să fie una apropiată de zero atât în trimestrul patru al acestui an, cât şi în primul trimestru al anului următor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb