• BT primeşte un împrumut de 102,5 milioane de euro ca să continue finanţările domeniilor prioritare
Banca Transilvania are în portofoliu titluri de stat în valoare de 550 milioane lei şi a apelat la facilitatea de credit oferită de Banca Naţională a României a declarat, ieri, directorul general al băncii Robert Rekkers.
"Noi apelăm, în caz de nevoie, la facilitatea de credit oferită de BNR, mai ales că avem titluri de stat şi o putem face", a declarat Robert Rekkers.
Nivelul dobânzilor de pe piaţa interbancară ar trebui să scadă săptămâna viitoare, în condiţiile în care începe o nouă perioadă de constituire a rezervelor obligatorii şi se termină perioada plăţilor la bugetul de stat, apreciază directorul general al Băncii Transilvania. În opinia domniei sale, viitorul nivel al dobânzilor depinde foarte mult şi de deciziile Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale din data de 30 octombrie.
Banca Transilvania a sesizat procurorul general şi Banca Naţională a României (BNR) în privinţa zvonurilor care au apărut în piaţă referitoare la soliditatea băncii, a spus joi directorul general al băncii.
Potrivit domniei sale, BT nu s-a confruntat cu retrageri masive ale depozitelor.
Banca Tranislivania (BT) a semnat, ieri, un acord pentru o facilitate de credit în valoare de 102,5 milioane euro. Facilitatea cuprinde un credit de 30 milioane de euro de la IFC - divizia financiară a Băncii Mondiale. şi un împrumut sindicalizat, în valoare de 72,5 milioane de euro. Această finanţare va permite băncii să continue să acorde împrumuturi sectorului imobiliar şi sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din Romania. Creditul de 30 milioane euro primit de la IFC are o scadenţă de şapte ani, iar împrumutul de 72,5 milioane euro, are o scadenţă de trei ani. Banca Transilvania doreşte să acorde clienţilor microîntreprinderi şi IMM-uri 150.000 de credite, în valoare de 3 miliarde dolari, până la sfârşitul anului 2013. Banca se axează şi pe finanţările pentru locuinţe, domeniu în care doreşte să acorde 12.000 de credite în valoare de 910 milioane dolari, până la finalul anului 2013. Principalii iniţiatori mandataţi pentru acordarea creditului sindicalizat sunt IFC, Commerzbank Aktiengesellschaft, Landesbank Berlin AG, Mashreqbank, Raiffeisen Zentralbank Österreich AG, UniCredit Bank Austria AG şi Wachovia Bank. Commerzbank, Landesbank Berlin, RZB, UniCredit Bank Austria şi Wachovia Bank au organizat în comun documentaţia pentru acest credit. Alte bănci care s-au alăturat creditului sindicalizat sunt: Standard Chartered Bank, BANQUE BIA, CAJA MADRID şi Oberbank AG.
La jumătatea acestui an, Banca Transilvania gestiona active în valoare de 15,8 miliarde lei (4,3 miliarde euro) şi avea o reţea de 510 unităţi. Banca Transilvania a obţinut în primul semestru al acestui an un profit net de 111,5 milioane lei (30,4 milioane euro), în creştere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
• IFC, în discuţie cu 7-8 bănci pentru acordarea de finanţări
International Finance Corporation (IFC) va semna săptămâna viitoare un acord de finanţare cu o altă bancă din România potrivit şefului biroului IFC din ţara noastră, Ana Maria Mihăescu.
În prezent, IFC este în discuţie cu încă 7 - 8 bănci din sistem pentru acordarea de finanţări. IFC a acordat finanţări în valoare de 600 de milioane de euro, 67% dintre acestea fiind în sistemul financiar, potrivit reprezentanţilor IFC.
" Având în vedere că impactul crizei financiare internaţionale nu s-a simţit încă puternic pe piaţa din România, ne aşteptăm la mai multe finanţări în perioada următoare", a declarat Jyrki Koskelo vicepreşedintele IFC.