Banca Transilvania - profit net de 2,98 miliarde lei în 2023

F.D.
Bănci-Asigurări / 26 februarie 2024

 Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie BT

Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie BT

Grupul Financiar BT anunţă rezultatele financiare ale anului 2023 şi raportează un profit net consolidat de 2.984,5 miliarde lei, cu 20% mai mare decât în 2022, din care cel al băncii, de 2.491 miliarde lei, cu 14% mai mult comparativ cu 2022, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 169,2 miliarde lei. Creditele au crescut până la 75,6 miliarde lei, iar depozitele clienţilor au ajuns la 138,1 miliarde lei. Profitul operaţional al băncii a crescut la 3.501,7 miliarde lei, 29,8% mai mare faţă de 2022. Eficienţa operaţională BT, reflectată de raportul cost/venit, s-a îmbunătăţit, ajungând la 45,6% datorită bunei gestionări a costurilor şi eficientizării activităţii prin digitalizarea proceselor.

Banca Transilvania - profit net de 2,98 miliarde lei în 2023

"Am accelerat creşterea Grupului Banca Transilvania în 2023, mizând, ca şi până acum, pe volume mari. Finanţarea companiilor şi a populaţiei, creşterea activităţii operaţionale şi atragerea de noi clienţi au fost motoarele băncii anul trecut, ceea ce generează economii de scară şi eficienţă crescută şi ne permite să oferim clienţilor condiţii din ce în ce mai bune, din toate punctele de vedere. Suntem aici să susţinem în continuare dezvoltarea economiei, să contribuim la prosperitatea oamenilor şi la creşterea incluziunii financiare. Profitabilitatea băncii ne ajută să ducem mai departe planurile pe care le avem, să urmărim creşterea Grupului BT pe toate segmentele pe care suntem activi, dar şi să ne dezvoltăm pe altele noi", declară Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, BT.

Linii de business, evoluţie în 2023

-Numărul de carduri a ajuns la 6 milioane, iar tranzacţiile realizate cu acestea în 2023 au crescut cu 22% faţă de 2022.

-BT are peste 3,7 milioane de clienţi unici digitalizaţi, reprezentând 89% din clienţii activi.

-Numărul plăţilor cu telefonul a crescut cu 48% în anul 2023 faţă de 2022.

-Peste 16.000 de persoane şi-au cumpărat locuinţe cu ajutorul BT, suma acordată fiind de aproximativ 4,7 miliarde lei. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 18,7 miliarde lei şi a crescut cu 10% faţă de decembrie 2022, reprezentând 25% din portofoliul de credite.

-110.000 de credite de consum, în valoare de aproximativ 4,4 miliarde lei, au fost acordate în 2023.

-Banca a acordat peste 21.000 de împrumuturi noi, în valoare de 5,6 miliarde lei, pentru peste 441.000 de clienţi IMM & Micro. Numărul creditelor noi acordate de bancă a crescut cu aproape 6% în 2023 faţă de 2022, cea mai mare creştere fiind înregistrată pe segmentul LargeCorporate şi IMM.

-Soldul creditelor brute la nivel de bancă a crescut cu aproximativ 13%, din care o creştere semnificativă, de peste 15%, este soldul creditelor pentru companii. Mai mult de jumătate din creşteri au fost generate de creditele pentru capital de lucru. Volumul creditelor pentru populaţie a crescut cu aproape 9%.

Rata expunerilor neperformante este de 1,98% la 31 decembrie 2023, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 203%. La decembrie 2023, ROE a depăşit media sistemului bancar de 20,4%, ajungând la 24,4% la nivel individual. Solvabilitatea BT cu profit inclus este de 23,58%, iar fără profitul aferent semestrului II din 2023, este de 21,61%.

Din 2023, banca este evaluată de două agenţii internaţionale de rating, Moody's şi Fitch. În contextul în care, în România şi Uniunea Europeană, cerinţele de capital sunt tot mai stricte, acreditările acestora susţin eforturile BT de a menţine un cost cât mai bun al capitalului.

Grupul Banca Transilvania şi-a continuat consolidarea

BT Leasing & Ţiriac Leasing au devenit o singură companie în 2023. Fuziunea a avut impact pozitiv în business: BTL a ajuns la 25.000 de clienţi şi 500 milioane euro în portofoliu.

BT Mic a ajuns la 1 miliard de lei în sold şi are peste 18.000 de clienţi, fiind cea mai mare companie de microfinanţare din ţară.

BT Asset Management a ajuns la active în administrare de 4,5 miliarde lei, iar BT Maxim a fost cel mai performant fond de acţiuni din România, în 2023.

BT Capital Partners a fost Co-Lead Manager pentru IPO Hidroelectrica în valoare de 1,9 miliarde euro şi Lead Manager al consorţiului care a intermediat prima finanţare prin piaţa de capital a Consiliului Judeţean Cluj, în valoare de 75,6 milioane euro.

BT Pensii este în top 3 furnizori de pensii facultative în funcţie de numărul de clienţi nou atraşi. Aproape 15.000 de participanţi noi au fost în 2023.

Cu 200.000 de carduri active, BT Direct a devenit în 2023 cel mai mare emitent de carduri în acest sector.

Code Crafters a continuat să îşi extindă capacitatea de livrare a soluţiilor folosite în industria bancară, atât prin creşterea echipei, cât şi prin diversificarea tehnologiilor.

2024:

Acord pentru achiziţia OTP Bank România şi a subsidiarelor din ţara noastră

Banca Transilvania a semnat cu OTP Group, în februarie a.c., acordul pentru achiziţia OTP Bank România şi a subsidiarelor ei din România. Finalizarea tranzacţiei este estimată în câteva luni, după primirea aprobărilor autorităţilor, iar preţul total al tranzacţiei care urmează să fie plătit de BT este de 347,5 milioane de euro. OTP Bank România are 2,64% cotă de piaţă, peste 440.000 de clienţi, 1.800 de angajaţi şi aproape 100 de sucursale.

Victoriabank a cumpărat BCR Chişinău

Victoriabank, bancă din Republica Moldova, parte a Grupului BT, a finalizat achiziţionarea BCR Chişinău în ianuarie a.c.

Idea::Broker de Asigurare a devenit BT Broker de Asigurare

Idea::Broker de Asigurare, companie achiziţionată de BT Leasing de la Idea::Leasing în 2023, a devenit BT Broker de Asigurare, în februarie a.c.. Grupul Banca Transilvania are planuri ambiţioase în ceea ce priveşte acest segment, începând cu acest an.

Opinia Cititorului ( 41 )

  1. Băncile au duduit in 2023! BT se va detașa cu mult față de celelalte bănci din România în următorii ani!

    Sa nu mai vorbim de Grupul Banca Transilvania! 

    1. Corect va fi un preț de cel puțin 35 de lei în următorii 2ani.

      Dacă ar lua BRD ar fi senzațional dacă o lasă consiliu concurentei.  

      ca nu trece de 28 fara o corectie majora?

      Si daca vine o corectie, ce?

      Cine este investitor pe termen lung nu se lasa afectat. 

      Vedem cate actiuni gratuite si ce dividend o sa dea. 

      35 de ani au asteptat japonezii dupa corectie! Cati ani ai? Crezi ca mai apuci sa-ti vezi portofoliul pe verde?!

      Daca iti da in acest timp dividend in cash si actiuni gratuite, conteaza perioada?

      Esti platit sa astepti. 

      s-a asteptat pe BET dupa corectia din 2007! Ce zici??? Te mai bagi?

      Ai cam 10% in actiuni gratuite si inca 4-5% in cash, gasesti ceva mai bun? Poate SNP cu dividend special dar daca nu il da si la anul?

      Daca nu ai cel putin 24 ani de experinta pe bursa (vezi graficele din 2000 pana in prezent), eu te sfatuiesc preteneste sa mai cetesti!

      Te rog fii mai clar , câte acțiuni la 100 de acțiuni.

      Depinde de cum se stabileste in aprilie, nu stie nimeni momentan.

      Anul trecut au fost 12.85 actiuni la 100 detinute. 

      "Ca urmare, fiecare acţionar înregistrat la data de înregistrare, 21 iulie 2023, va primi cu titlu gratuit, pentru fiecare 100 acţiuni deţinute, un număr întreg de acţiuni calculat după formula

      100x(91.000.000/707.6 58.233)." 

      Acțiunile gratuite nu mai au nici un câștig real pentru acționar de anul trecut case dau la valoare zero.

      1,7 miliarde lei zboară din companie după achiziționarea OTP.

      De maine incepe corectia. La dividende nu ma astept. Gratuite da, nu costa nimic. Dar nici nu valoreaza nimic.

      Ce inseamna nu valoreaza nimic? Le poti vinde la pretul pietei? Poti lua dividend in actiuni gratuite si cash in anul urmator?

      slabut profitul

      1.13. Corecție la ce??? Companiile puternice merg pe creștere, an de an, așa cum face și BT daca nu ai observat! Cât la sută din BET are alocat BT??? ...ia zi! Daca scade nițel prețul pe acțiune poate fi o oportunitate pentru cei care vad mai mult decât lungul nasului!

      Seara bună! 

      Corectie pana la 18

      Corectie pozitiva pana la 30

      eu sunt multumit, in 18 luni am profit 45,52%

      5 actiuni * 20 lei acțiunea = 100 lei valoare actiuni

      Dacă primești 1 acțiune gratuita pentru fiecare deținută vei avea

      10 actiuni * 10 lei acțiunea = 100 lei valoare actiuni(la fel) 

      Vrabia mălai visează,

      Eu vreau la 10 

      După ce se achită achiziția otp mai rămân aproximativ 1.2 mld disponibili pentru acțiuni gratuite și dividend în bani, astfel ca dacă vor da 10 gratuite la 100 deținute, acestea reprezintă un cost de 790 de milioane lei și mai rămân pt dividendul cash (cu condiția puțin probabilă să nu meargă nimic la rezerve) aproximativ 400 de milioane, ceea ce înseamnă un dividend în bani de 0.50 lei…..dacă nu la o astfel de recompensare a acționarilor nu vine o corecție atunci eu nu mai știu când mai vine!

      nu i mai invata ma pe copaci astia cum se fac calculele , sa mearga la cursuri, daca esti inv pe bursa si nici macar atat sa nu stii ?, cu cat mai multi prosti cu atat mai bine, imi place ca mai vad mesaje cu dezinformatii , ca scade , ca urca, ce naiba ma pune mana pe carte si invata economie, long term it the best way, ai o pensie linistita la un cap de 500K($)

      te felicit, esti long term bravo stai pe ele ca in 3/4 ani treci de 100%

      Poate reusiti sa depasiti asta cu gratuite ca e inteleasa tare gresit, corect este emitere actiuni din profitul reinvestit in capital de lucru, zic eu.

      nu sunt gratuite de ce promovati idiotenii/ din profit se realizeaza emisiunea pt. capitalizare.

      Inteleg dar eu apreciez ca le da. Sunt unii care iti dau 1% dividend si ei isi dau optiuni si isi dubleaza salariul. Macar TLV ne da si noua ceva.

      este majorare de capital prin acordare de actiuni la valoare nominala si nu la valoare zero cum a introdus finantele, proportional cu procentul detinut in companie.

      de ce ASF-ul si registrul comertului nu le trece la valoare zero in actele emise pentru a putea face majorarea de capital societatea si ele sunt trecute la valoarea nominala de emisiune? 

      Ai dreptate si tu! Dar cand ii vad ca se dau rotunzi nu au degetele astâmpăr….

    Achizitia otp afecteaza fluxul de trezorerie si nu profitul aferent anului 2023 deci ideea ca raman doar 0.5 ron ptr dividende este total falsa (a se vedea comentariul 23)

    Sunt elemente care pot afecta cursul actiunilor atat in sens+ cat si- 

    A se vedea recentele informatii ref la Transnistria si Rep Moldova(-) 

    ,cresterea contributiei la Pilonul 2 de pensii(+) 

    Dupa parerea mea ,vom avea o evolutie in marja de +/- 5 % pana la AGA din aprilie

    1. Dar cat va fi dividendul în bani ca e afirmația mea “falsă”? De ce e falsă? Nu e originală? Păi și originală unde este? Ai vrut să zici greșită? De ce e greșită? Argumentează? Ca așa doar să zici ca e falsă poate ține la generația tik tok dar în rest mai trebuie să vii și cu argumente! Cei pentru tine banii cheltuiți pe otp nu afectează profitul distribuit acționarilor?

    A luat cineva in considerare cei 2% impozit pe veniturile bancii de la 01.01. 2024? Bum...

    1. Anaf- ul are de incasat anul acesta cateva sute de milioane de lei de la TLV ,CE bani MAI RAMAN DE DAT...?

    Te uiti la cat au dat anul trecut la care pui un plus de 20% si asta vei primi anul acesta in jur de 20_ 21% pertotal A+B cash+actiuni.

    1. rezultatele din trecut nu sunt o garantie pentru viitor.

      Sint un indicator rezonabil.

      Pentru garantie apelati la o banca. (In limita plafonului garantat de Fondul De Garantare a Depozitelor.) 

    Si daca dividendul o sa fie 0.5, care este problema?

    Este achizitia OTP buna pentru TLV? Daca da, conteaza un dividend mai mic pe termen scurt? 

    Ce va aduce viitorul, e cel mai simplu de spus. Ce a fost in trecut... asta e greu tare.

    Aritmetica simpla: daca ati fi cumparat 1000 actiuni TLV pe 26 aprilie 2023 (17.1 RON/actiune) si ati fi reinvestit dividendul pe 6 noiembrie tot in actiuni TLV (22.75 RON/actiune), cit ar valora portofoliul vostru TLV astazi? 

    1. lumineaza-ne.

      Dar ce bine îi mai merge! Oare când se anunță ca a mai făcut exit cineva din conducere la 26 lei! Să vă văd atunci băieți!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb