Banca Transilvania (BT) a făcut ieri două anunţuri oficiale importante, potrivit cărora îşi va închide sucursalele din Cipru şi va deschide una nouă în Italia. Dacă instituţia anunţase, încă din aprilie, că intenţionează să deschidă o reprezentanţă în Roma, lucru care, potrivit comunicatului remis ieri redacţiei, se va concretiza începând cu 1 noiembrie, închiderea celor două sucursale din Cipru a venit ca o noutate, mai mult sau mai puţin surprinzătoare.
Decizia de a se retrage din piaţa bancară a statului insular este "rezultat al contextului economic cipriot, nefavorabil pe termen mediu", potrivit reprezentanţilor băncii.
Domniile lor ne-au transmis că echipa din Cipru va fi relocată în Italia, dar şi în cadrul altor unităţi din ţara noastră. "Echipa BT Cipru cuprinde şapte angajaţi. În urma deciziei băncii de a-şi închide activitatea în zonă, aceştia sunt/vor fi relocaţi, aşa încât vor face parte din echipa sucursalei BT Italia şi a altor unităţi ale băncii din ţară", ne-au explicat oficialii băncii.
Noua locaţie din Roma a presupus costuri de aproximativ 300.000 euro, suma cuprinzând investiţiile pentru amenajarea şi dotarea sucursalei, licenţe şi IT, ne-au mai spus domniile lor, totodată indicând: "Decizia extinderii Băncii Transilvania în Italia are la bază numărul mare de români din Roma: aproximativ 200.000, respectiv circa 10.000 de companii ale reprezentanţilor comunităţii româneşti din zonă. La sucursala BT din Italia vor lucra şase angajaţi, toţi români, recrutaţi din cadrul echipei Băncii Transilvania".
În ceea ce priveşte extinderea pe alte pieţe din Europa, reprezentanţii BT ne-au transmis că, pentru moment, banca nu are în vedere decât deschiderea sucursalei de la Roma.
Faptul că Banca Transilvania pleacă din Cipru nu este o surpriză, potrivit analistului economic Aurelian Dochia. Domnia sa ne-a declarat: "Cred că surpriză ar fi fost dacă ar fi ales să rămână. Prezenţa unei bănci în statul insular este greu de justificat şi nu cred că instituţiile de credit din România au motive să stea în acea ţară. Şi Bank of Cyprus va prefera să îşi vândă participaţia de 9,7% din Banca Transilvania, pentru că are o serie de priorităţi dictate de contextul problematic din Cipru. Priorităţile Bank of Cyprus nu vizează extinderea, ci din contră, restrângerea activităţii, aşa că mă aştept ca într-un timp nu foarte lung să vândă deţinerea la Banca Transilvania". Domnia sa nu crede că ar exista motive ascunse care să explice de ce Banca Transilvania a ales să plece acum din Cipru.
Analistul economic ne-a mai precizat: "Timingul era de aşteptat. Dacă retragerea Băncii Transilvania din Cipru s-ar fi produs imediat ce s-a declanşat criza acolo, ar fi indicat semne de panică, putând să dea naştere unor bănuieli privind măsura în care este afectată de contextul financiar din statul insular. Acum, apele s-au liniştit şi, astfel, s-a putut lua o asemenea decizie, care să nu creeze vâlvă în mediul bancar".
Cotaţia Băncii Transilvania (simbol TLV) a urcat, ieri, pe bursă cu 0,5%, la 1,417 lei/unitate. În şedinţa de tranzacţionare de ieri de la BVB au fost realizate 52 de tranzacţii cu 602.000 acţiuni TLV, în valoare totală de 852.460 lei.
Banca Transilvania a anunţat, la finele lunii aprilie, printr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), că unul dintre cele mai importante puncte discutate în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA), de la momentul respectiv, l-a constituit propunerea de extindere a Băncii Transilvania în Italia, în acest an.
Potrivit comunicatul respectiv, Roma reprezenta destinaţia ţintă a băncii, instituţia de credit numind, printre oportunităţile aduse de această iniţiativă, valoarea adăugată pentru potenţialii clienţi, precum şi contribuţia la creşterea organică a băncii.
Tot la finele lunii aprilie, acţionarii au hotărât, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, majorarea capitalului social al instituţiei de credit, cu 303,4 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul înregistrat anul trecut.
Profitul net al Băncii Transilvania (TLV) din primul semestru al acestui an a fost de 180,19 milioane lei, similar celui obţinut în perioada corespunzătoare a anului trecut, de 179,62 milioane lei. Profitul brut a urcat cu 16,2 milioane lei, până la 209,42 milioane lei.
Veniturile operaţionale înregistrate la 30 iunie 2013 au fost de 733,55 milioane lei, apropiate celor din primul semestru al anului trecut.
1. Ultima solutie
(mesaj trimis de Theraflu în data de 17.10.2013, 12:15)
Lucratori romani sunt si in Cipru dar e mai bine ca ultima solutie sa inchidem sucursala din Cipru ca poate ne cere cineva din Romania detalii despre operatiunile din Cipru din acesti ani tulburi .