BANCHERUL RĂZVAN TEMEŞAN FACE PRECIZĂRI: "M-am confruntat constant cu opoziţia BCR în executarea obligaţiilor dispuse de instanţe"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2014

"M-am confruntat constant cu opoziţia BCR în executarea obligaţiilor dispuse de instanţe"

Răzvan Temeşan, fostul preşedinte Bancorex, ne-a transmis punctul său de vedere cu privire la articolul publicat ieri de ziarul BURSA - "Tribunalul Bucureşti: BCR trebuie să-i plătească lui Răzvan Temeşan peste 4,5 milioane de euro. Decizia nu e definitivă", preluat de la agenţia de presă Mediafax.

Procesul dintre Temeşan Răzvan şi BCR, la care faceţi referire în articolul dvs., este generat de refuzul BCR de a reglementa raporturile mele de muncă timp de 12 ani. Pe toată această perioadă am fost pus de către BCR în imposibilitatea de a-mi exercita profesia pe funcţia deţinută în cadrul BCR (raporturile de muncă au fost constatate de trei (3) instanţe că fiind continue până în prezent), dar şi în imposibilitatea de a-mi desfăşura activitatea în raport de un alt angajator, BCR refuzând să închidă şi să-mi elibereze cartea de muncă.

Pe toată această perioadă de timp, mi-am demonstrat drepturile în faţa instanţelor de judecată, însă m-am confruntat constant cu opoziţia BCR în executarea obligaţiilor dispuse de instanţe. Apreciez oportun interesul manifestat de presă faţă de acest litigiu, în speranţa onestă că, astfel, BCR va trata cu responsabilitate poziţia sa procesuală şi modul în care va înţelege să îşi execute obligaţiile faţă de angajaţi.

Hotărârea Tribunalului Bucureşti în dosar nr. 5736/3/2012, din data de 09.09.2014, la care faceţi referire în articol este definitivă şi executorie, conform art. 274 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii "Hotărârile pronunţate în fond sunt definitive şi executorii de drept".

Mai mult, Hotărârea dispusă de Tribunalul Bucureşti în dosar nr. 5736/3/2012, la data de 09.09.2014, poate fi pusă în executare de către BCR în decurs de 15 zile calendaristice de la data de 10.09.2014, când le-a fost notificată cererea de executare. Ulterior acestei date, devin aplicabile prevederile Noului Cod Penal privind infracţiunea de nerespectare a unei hotărâri judecătoreşti (art. 286 alin. (1) lit. (e)) şi devin incidente dispoziţiile privind executarea silită.

Vă informez în mod documentat că, la momentul martie 1997:

- am lăsat Bancorex cu un rating de BBB+ pe termen lung şi A2 pe termen scurt; volumul creditelor neperformante era de 7,9% (de aproape 3 ori mai mic decât media împrumuturilor neperformante în sistemul bancar românesc din prezent, şi de aproape 4 ori mai mic decât volumele creditelor neperformante ale BCR înregistrate în momentul actual - potrivit datelor oficiale);

- Bancorex nu a fost declarată niciodată în faliment (deteriorarea situaţiei băncii după martie 1997 a determinat BNR să numească administrator special (în 1999), iar acesta a propus fuziunea cu BCR, fuziune ce s-a realizat fără reevaluarea de active, creând impresia că Bancorex ar fi în fapt ,,o gaură neagră" şi determinând guvernul României să anuleze acţiunile Bancorex şi operând, astfel, transferul de active ne-reevaluate, la BCR).

- după fuziunea cu Bancorex, BCR a devenit cea mai mare bancă din România, iar AVAS a înregistrat până în prezent un profit de peste 250 de milioane de dolari, la valorile din 1999, că diferenţa între garanţiile preluate de la Bancorex şi valorificate, şi, respectiv, titlurile de stat emise la momentul fuziunii, plus încă aproximativ un miliard de dolari, la valoarea din 1999, pe care încă le mai deţine ca şi garanţii nevalorificate, în dauna acţionarilor Bancorex cărora li s-au anulat acţiunile (cu valoare pretinsă zero).

În concluzie, în martie 1997 am fost îndepărtat nelegal din conducerea Bancorex, astfel încât să poată fi derulate acţiunile arătate la punctele de mai sus, şi - mai mult decât atât - nu mi s-a mai permis desfăşurarea activităţii profesionale în cadrul BCR, după fuziune, sau, dimpotrivă, în cadrul unui alt angajator, BCR refuzând reglementarea raportului meu de muncă. Dincolo de daunele materiale, reprezentând drepturile salariale de care am fost privat, o atare conduită a produs daune morale ireparabile.

Reiterez speranţa că BCR va executa conform hotărârile instanţelor de judecată şi că atenţia manifestată în mod profesionalist de presă pe acest subiect va avea efectul benefic de a determina o mai mare rigoare în modul de executare a obligaţiilor de plată trasate în mod expres şi exclusiv în sarcina BCR.

Vă rog ca, în virtutea drepturilor fundamentale ale subsemnatului şi în aplicarea normelor incidente, să publicaţi integral prezentul drept la replică al subsemnatului şi să aveţi în vedere aceste precizări în orice comunicări ulterioare.

Cu stimă,

Răzvan Temeşan

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Fuziunea BCR-Bancorex a fost facuta cu singurul scop de a face inaccesibile documentele Bancorex (lichidarea le-ar fi facut publice), inclusiv cele dinainte de 1997. Trebuia "ingropate" toate porcariile.

    1. tipul asta e cel mai stralucit bancher al Romaniei fata de Farsorii de azi din BCR. neperormantele de azi nu sunt tot porcarii? cat din ele sunt la patriciu si alti iluminati?

    Interesant ar fi daca dl. Temesan ar spune cum s-au facut operatiunile cu biletele la ordin emise in valuta si avalizate de FPP pe vremea cand operatiunile valutare erau restrictionate de regulamentul valutar si in special cine au fost artizanii afacerii cu aceste bilete la ordin. Evident, interesul este pur didactic pentru generatiile urmatoare care ar avea astfel o pagina a istoriei capitaliste post '89 si care ar putea fi foarte apreciata in prezent de catre actualii "capitalisti" pentru solutiile ingenioase si eficiente care au asigurat o protectie totala a operatiunilor derulate.

    temesan asta avea militieni prin anii 90 ce luau credit de la bancorex ghiseul 1 cu 70% pe an si faceau depozite la ghiseul 2 cu 120% pe an in aceeasi zi. mha huliganule, mha penalule si gunoiule tu inca respiri?

    1. Asa-i, cozile la creditele in valuta date sub Temesan, politistilor, judecatorilor, procurorilor si acolitilor politici, erau immense - un amarat de client nu mai putea razbi in sediu; era mai ceva decat la Caritas....

      Rezultatul: sistemul ticalosit al dictaturii "justitiei" care acum este stat in stat si santajeaza totul. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb