• Insolvenţa este, deocamdată, singura metodă instituţională de restructurare
Restructurarea companiilor aflate în dificultate financiară este o necesitate, întrucât falimentul nu reprezintă o soluţie de recuperare rapidă şi, în plus, această modalitate se bazează pe vânzarea de active, susţine Andrei Cionca, asociat la Casa de Insolvenţă Transilvania.
Domnia sa arată că restructurarea companiilor are şi argumente sociale, precum crearea, respectiv păstrarea locurilor de muncă. În plus, afirmă domnul Cionca, restructurarea presupune însănătoşirea şi menţinerea în viaţă a unor contribuabili.
"Din păcate, în România, media procedurilor de restructurare este de 4-6%, cu mult sub proporţia la nivel european", a declarat domnul Cionca, subliniind, însă, că restructurarea nu poate fi făcută cu orice condiţie. Potrivit spuselor sale, nu trebuie să fie create datorii suplimentare prin restructurarea unei companii, respectiv trebuie să fie conservată poziţia creditorilor societăţii. În plus, potrivit domniei sale, planul de restructurare trebuie să vizeze o proiecţie realistă asupra viitorului companiei, sub toate aspectele, inclusiv finanţarea acesteia.
Reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilvania menţionează că, înainte de restructurare, o companie are pierderi operaţionale, este decapitalizată, supraîndatorată şi lipsită de credibilitate. Dar, în urma procedurii de restructurare, aceasta revine la un echilibru, respectiv la profit, beneficiază de finanţare şi redevine echilibrată în privinţa datoriilor.
Domnul Cionca mai spune că, deşi este de preferat o soluţie în afara instanţei, adică prin evitarea insolvenţei - care creează un stigmat -, totuşi, această modalitate este, deocamdată, singura metodă instituţională de restructurare. Domnul Cionca precizează că procedura trebuie să înceapă cu o analiză a cauzei care a dus la intrarea în insolvenţă, după care urmează soluţiile, mai precis stoparea pierderilor, finanţarea, restructurarea pasivului şi schimbarea structurii acţionariatului.