Dobânzile ajustate la inflaţie din economiile emergente, precum Turcia, Mexic sau Africa de Sud, sunt prea scăzute ca să poată pune capăt tendinţei de vânzare a valutelor ţărilor respective. Studiul, care citează analişti ai băncilor "Citigroup", "Morgan Stanley" şi "Goldman Sachs", arată că retragerile de capital de pe pieţele emergente, care au fost masive în ultima vreme, vor continua atât timp cât randamentele oferite de monedele, obligaţiunile şi acţiunile din aceste ţări vor rămâne prea scăzute.
În Turcia, costurile de finanţare la un an au ajuns la 3,6%, mai puţin de jumătate faţă de nivelurile medii înregistrate în cei trei ani din perioada premergătoare crizei financiare mondiale din 2008. Banca centrală de la Ankara a dublat recent dobânda de politică monetară ca să stopeze deprecierea lirei, care a atins luna trecută un nivel minim istoric faţă de dolar.
Randamentul real (raportat la rata inflaţiei) oferit de Mexic este aproape de zero, în timp ce în Africa de Sud a coborât la 1,4%, faţă de o medie de 2% în ultimii zece ani.
Băncile centrale din Turcia şi Africa de Sud au majorat săptămâna trecută dobânzile, încercând să oprească declinul monedelor.