Băncile care participă la stabilirea ROBOR, investigate de Consiliul Concurenţei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 noiembrie 2022

Băncile care participă la stabilirea ROBOR, investigate de Consiliul Concurenţei

Vasilescu, BNR: "ROBOR nu se compune cu faţa la debitorii băncilor, ci ca plată a împrumuturilor între bănci" Aurelian Dochia: "Investigaţia Consiliului Concurenţei este un semnal că lucrurile sunt sub control şi că autorităţile se preocupă" Isărescu avertiza, în august, că băncile "au sărit calul" cu ROBOR

Actualizare Bogdan Neacşu, ARB: "Preocuparea Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte evoluţia dobânzilor bancare este normală"

Preocuparea Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte evoluţia dobânzilor bancare este normală, apreciază Bogdan Neacşu, preşedintele Consiliului Director al Asociatiei Române a Băncilor (ARB), care a transmis: "Preocuparea Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte evoluţia dobânzilor bancare, în măsura în care acestea se reflectă în ratele plătite de consumatori şi în modul de remunerare a depozitelor, este normală. Aş spune chiar că este binevenită şi este un semnal că lucrurile sunt sub control şi că autorităţile se preocupă şi sunt, împreună cu băncile, în serviciul populaţiei. Nu trebuie să existe niciun dubiu privind acest subiect, mai ales când impactează o mare parte a populaţiei.

Creşteri ale ratelor dobânzilor - atât pe palierul consumatorilor, cât şi la nivelul pieţelor interbancare se înregistrează nu doar în România, ci la nivel global, în contextul valului inflaţionist. Piaţa banilor este o piaţă liberă, în care preţurile - ratele dobânzilor - se formează pe baza lichidităţii (raportul cerere-ofertă) şi încorporează atât condiţiile curente de piaţă, cât şi anticipaţiile jucătorilor din piaţă, iar în prezent suntem într-un context marcat de volatilitate ridicată şi multiple incertitudini.

Faptul că semnalele legate de evoluţia preţurilor au contribuit la creşterea dobânzilor oferite la depozite, de la mai puţin de 1,5% la începutul anului - în cazul depozitelor pentru populaţie, până la 7,5% - media la nivelul pieţei la sfârşitul lunii septembrie este o ilustraţie a modului de funcţionare a mecanismelor de piaţă şi arată că băncile sunt în concurenţă pentru a-şi acoperi nevoia de lichiditate prin atragerea de resurse de la clienţi".

---

Actualizare - Bogdan Chiriţoiu: Dacă vom identifica nereguli, vom sancţiona băncile în cauză ca pe orice alt agent economic

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a menţionat că analiza autorităţii la cele zece bănci nu vizează doar ROBOR, ci şi alte aspecte, însă focusul este pe acest indice. De asenenea, va fi investigat şi modul de calcul al IRCC. "Diferenţa dintre ROBOR şi la IRCC este că la ROBOR vorbim despre disponibilitatea de a face tranzacţii şi la IRCC despre tranzactii efective. Evident că ne uitam la tot ansamblul", a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Referitor la afirmaţia din august a guvernatorului Mugur Isarescu potrivit căreia băncile "au sărit calul" în ceea ce priveşte nivelul ROBOR, Chiriţoiu a spus că investigaţia Consiliului Concurenţei nu este legată de vreo declaraţie, ci de analiza proprie a instituţiei în piaţa bancară.

Şeful Autorităţii din domeniul Concurenţei a a afirmat că, în cazul în care vor fi identificate nereguli, băncile în cauză vor fi sancţionate ca oricare alt agent economic.

Cu privire la perioada în care va fi derulată ancheta, domnia sa a declarat: "De obicei analizele noastre durează în medie doi ani; nu mă aştept ca aceasta să fie mai scurtă, pentru că este vorba despre o investigaţie complicată".

---

Cele zece bănci care participă la procedura de calcul a ROBOR sunt investigate de Consiliul Concurenţei, fiind suspectate pentru modul în care determină valoarea acestui indice, care este mult mai mare decât dobânda de referinţă stabilită de Banca Naţională a României (BNR), după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei. Acestea ne-au precizat că inspectorii din cadrul Autorităţii din domeniul Concurenţei au mers ieri, în control, la sediile băncilor vizate.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, consideră că nu există niciun fel de situaţii care să depăşească limitele legii. Acesta ne-a declarat: "Nu cunosc amănunte legate de investigaţia Consiliului Concurenţei privind ROBOR. Pot să spun, însă, că ROBOR este o dobândă care se stabileşte în piaţa liberă, la care băncile se împrumută între ele pe piaţa interbancară.

Printr-o lege, nu ştiu cât de corectă, ROBOR a ajuns să intre în compoziţia dobânzii la credite, iar acum face şi opinie separată cu IRCC, pentru că o parte dintre cei care au credite plătesc rate cu ROBOR în compoziţia dobânzii, iar alţii cu IRCC, legea făcând o discriminare. Dar ROBOR nu se compune cu faţa la debitorii băncilor, ci ca plată a împrumuturilor între bănci. Sunt zece bănci care se întânlnesc la ora 11.00 în fiecre zi, dau o cotaţie şi se face o medie.

Consiliul Concurenţei a mai făut o investigaţie după 2008 şi nu a ieşit nimic. Cred că nu există niciun fel de situaţii care să aducă a ceva ce depăşeşte limitele legii. ROBOR se compune şi se aplică în limitele legii".

Potrivit lui Adrian Vasilescu, BNR nu are legătură cu stabilirea ROBOR: "Banca centrală doar comunică nivelul ROBOR în fiecare zi, după ce primeşte datele de la Reuters. Guvernatorul BNR, care este şeful unei instituţii ce nu intră în dezbaterile pentru compoziţia ROBOR, privind ce se întâmplă în sectorul bancar, a spus, recent, că băncile «au sărit calul». Este o opinie la care are dreptul, dar BNR nu este minister şi nu poate dicta băncilor cum să-şi facă dobânzile, iar lucrurile merg înainte. Totuşi, cred că atenţionarea guvernatorului a fost luată în seamă şi a încetinit puţin creşterea ROBOR. A fost o atenţionare morală, nu o dispoziţie a sa, după ce a constatat, prin analiza pieţei, că băncile «au cam sărit calul»".

Amintim că, în luna august, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, afirma că băncile au exagerat ducând ROBOR peste dobânda-cheie: "ROBOR-ul se miscă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni, însă, s-a decuplat. Băncile au sărit calul şi au dus ROBOR peste dobânda-cheie. Au suprareacţionat. A fost clară tendinţa băncilor şi a traderilor să privească pesimist viitorul. Poate condiţiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBOR-ul". În ocazie, şeful Băncii Naţionale a transmis băncilor să fie mai atente la semnalele date de BNR.

Cele zece bănci care participă la stabilirea ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

Aurelian Dochia: "Reproşurile legate de ROBOR pot fi îndreptăţite"

Într-adevăr, în ultimul an, ROBOR a crescut foarte mult, iar autorităţile trebuie să ia măsuri, este de părere economisul Aurelian Dochia, care ne-a spus: "ROBOR este o luare în considerare a cotaţiilor pe care băncile le fac între ele, pentru dobânzile pe viitor, pe termene de 3, 6 luni etc., dar multe din aceste tranzacţii nu se desfăşoară efectiv. La noi este o piaţă mică, băncile apelează destul de rar la împrumuturi între ele şi atunci cifrele acestea sunt nişte cotaţii fără tranzacţii efective în spate. Din această cauză reproşurile legate de ROBOR pot fi îndreptăţite.

IRCC este un indice mai solid, pentru că se uită în urmă, peste lucruri care s-au întâmplat deja şi avem o bază de discuţii. Problema este că, dincolo de IRCC, băncile trebuie să pună o marjă uitându-se tot în viitor. Şi atunci, eu cred că mişcarea aceasta nu prea poate duce la ceva important în investigaţia pe care o face Consiliul Concurenţei la bănci, dar este un semnal că lucrurile sunt sub control şi că autorităţile se preocupă. Pentru că, într-adevăr, în ultimul an au crescut foarte mult dobânzile şi, de câte ori cresc dobânzile, se supără consumatorii şi autorităţile trebuie să ia măsuri. Şi în 2008 era o situaţie de criză, în care creşteau dobânzile, trebuia să se dea un semnal că autorităţile sunt pe fază, controlează, iau măsuri".

Amintim că o investigaţie similară a fost declanşată de Consiliul Concurenţei în toamna anului 2008, după ce BNR acuzase mai multe bănci că au "atacat leul".

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul ratelor în cazul majorităţii creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a înregistrat ieri valoarea de 8,19%, nivel nemaiatins de 12 ani, iar faţă de sfârşitul anului trecut valoarea sa aproape s-a triplat. În acelaşi timp, rata anuală a dobânzii de politică monetară stabilită de BNR are un nivel de 6,25%.

Analistul economic Aurelian Dochia sublinia, recent, că, faţă de inflaţia actuală, de aproape 16%, un ROBOR de circa 8% este încă în avantajul celui care are credit, pentru că în termeni reali plăteşte mai puţin, dar că indicatorul va continua să crească. Valoarea IRCC, care a înlocuit ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, stabilit pentru al doilea trimestru din 2022, este de 4,06%.

Dacă în ultimii ani, după criza creditelor în franci elveţieni (CHF), atât banca centrală, cât şi specialiştii din piaţă ne spuneau că cel mai sănătos este să ne împrumutăm în moneda naţională, ca să evităm riscul valutar, după ce dobânzile la creditele în lei au început să crească vertiginos, mulţi dintre români se află în situaţia în care aproape că nu-şi mai pot plăti ratele bancare. Din 2015 şi până acum, cel puţin debitorii în CHF au făcut demersuri pentru conversia creditelor din moneda elveţiană în lei. Acum, analiştii susţin că există soluţii şi pentru cei care au credite în lei cu dobânzi variabile, printre care trecerea la împrumuturi cu dobânzi fixe, schimbarea ROBOR cu IRCC sau, în anumite situaţii, apelarea la Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB), pentru identificare unei soluţii adaptate creditului fiecăruia. Specialiştii apreciază că majorarea dobânzilor va duce la solduri mai mari ale creditelor neperformante pentru bănci, dar că instituţiile sunt bine capitalizate şi nu vor întâmpina probleme deosebite, cel puţin deocamdată.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. S-A INRADACINAT IN TARA ASTA , DE-A LUNGUL ANILOR , UN FEL DE CULT : FAPTUL CA , STATUL ROMAN TREBUIE SA SARA UNA - DOUA , IN AJUTORUL CELOR CARE AU LUAT IMPRUMUTURI DE LA BANCI !!! SI INCA , CU TIPETE SI CU SCANDAL IN PRESA SI LA TELEVIZIUNI , TOATE LUCRURILE ASTEA DEVENIND IN TIMP , UN SPORT NATIONAL !!!!!!!!!! ASTA LE-ASI SPUNE EU , GUVERNANTILOR NOSTRII : MAI NENE !!!!! NU SANTETI SANATOSI LA CAP , S-AU CE AVETI ??? CE SE INTAMPLA CU VOI ??? NU JUDECATI SI VOI , PUTIN , ACOLO ??? IN PRIMUL RAND : CE VA INTERESEAZA PE VOI , CA MA DUC EU LA O BANCA , ACCEPT TOT CE M-I SE SPUNE , SI PLEC DIN BANCA CU 50.000 - 100.000 DE LEI , SA ZICEM , SI FAC CU EI , CE FAC , E TREABA MEA , NU A VOASTRA !!!!!!!!!! ESTE UN LUCRU '''''''' PRIVAT '''''''' AFARA DE CONTRACTELE ALEA LA CARE PARTICIPA SI STATUL ROMAN !!!!! ACOLO , ARE DREPTUL SA SE BAGE , CA SANT SI BANII LOR , DAR LA RESTUL ?????? CAND MA DUC ACOLO , NU CER SI EU , INAINTE O SIMULARE DE PLATA PE NU STIU CATI ANI , LA CE TIPURI DE DOBANDA , MA GANDESC ACASA BINE DE TOT , MA SFATUIESC SI CU FAMILIA , MA GANDESC SI LA VIITOR CU CE MA INHAM , STIU CA SANT DOBANZI VARIABILE LA UN MOMENT DAT , CARE POT DEVENI FOARTE MARI !!! DAR LUCRURILE ASTEA MA PRIVESC NUMAI PE MINE DACA NU CONTRIBUIE SI STATUL CU BANI , CUM AR FI CREDITELE ALEA PENTRU LOCUINTE !!!!! SCANDAL MARE , CA PLATESC EU , LA UN MOMENT DAT RATE MULT MAI MARI CA INAINTE !!!!!!!!!!!!! PAI , CINE E DE VINA , DE FAPT ??? CINE DRACULUI , M-A PUS ??? CE ??? ERAM COPIL MIC CAND AM INTRAT IN BANCA AIA ?????? NU STIAM CE FAC , S-AU CE ????????? SI ACUMA ??? STATUL ROMAN , TREBUIE SA INTERVINA , DACA I SE PARE CA E CEVA IN NEREGULA , IN SECTORUL UNDE SANT SI BANII LUI , SI SA DEA CU TOPORUL !!!!!!!! IN REST ???????? E TREBA MEA CUM MA DESCURC , CA EU AM PLECAT DE LA BANCA CU BANII , SI NU ALTCINEVA !!!!!!!!!! NU VREAU CA SA IAU BANI CU IMPRUMUT DE LA BANCILE COMERCIALE , ATUNCI RAMANE ALTERNATIVA : INTERLOPII !!!!!!!!!!! CLANURILE !!!!!!! NEAMURILE DE CAMATARI !!!!!!!!!!!!!! NUMAI CA AIA , N-AU RABDARE CU MINE ANI SI ANI DE ZILE CA BANCILE , CI MA IMPRUMUTA DOAR PENTRU 3 - 4 LUNI , SI LA NISTE DOBANZI CU ADEVARAT INFIORATOARE , DE MULTE SUTA LA SUTA , FATA DE BANCI !!!!!!!! SI , LA ASTIA NU MERGE CA CU BANCILE , RENEGOCIERI , RESCADENTARI DARI IN JUDECATA , SI ALTE DREPTURI ALE CLIENTULUI !!!!!!!!!!!!!! LA AIA , A-TI VINZI CASA , PAMANTUL , COPIII SI NEVASTA , SI LE DAI NENE , CAT A-TI CER !!!!!!!!!!!!! DA !!!!!!!!! CRED CA GUVERNATORUL ISARESCU ERA BEAT , CAND A SCOS PE GURA , CUVINTELE ALEA CU ''''''' AU SARIT CALUL ''''''' !!!!!!!!!! NU L-AU SARIT DELOC , CUI NU-I CONVINE UN CONTRACT PRIVAT SI PERSONAL , E LIBER SA MEARGA LA CAMATARI , LA DOBANZI INFINIT MAI MARI DECAT ALE BANCILOR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Nu mai scrie cu litere mari, ca ne asurzesti. In plus... nu e ”S-AU CE AVETI” ci e ”sau ce aveti”, nu e ”M-I SE SPUNE” ci e ”mi se spune”, nu e ”S-AU CE?” ci e ”sau ce?, nu e ” ”A-TI VINZI” ci e ”Iti vinzi”. Apoi incearca sa privesti evolutia dobanzilor la noi, comparativ cu evolutia dobanzilor in tarile civilizate.. vei avea o mare surpriza. Aia nu calaresc asa salbatic populatia. Probabil ca de aia sunt civilizati, nu?

      i-au mai spus si altii sa inceteze cu caps-urile dar pare ca nu poate sa inteleaga. pe fond insa, are dreptate. pentru a intelege de ce dobanzile la noi sunt mai mari, trebuie intai sa se observe 1) ratingul de tara si CDS spread 2) rata inflatiei medie in Ro vs alte tari avansate si 3) gradul scazut de intermediere financiara. astia sunt factori obiectivi pentru care sistemul bancar nu poarta nici o vina

      Robor e 8% iar in Sua dobanda fixa pentru ipotecare pe 30 de ani e 7%. Robor-ul e chiar prea mic, trebuia sa fie de luni bune peste 10%.

      De ce nu compari cu Europa... tu aderi la SUA sau la UE???

      Robor este pe maxim 12 luni. Cat ar trebui sa fie Robor la 6 luni de exemplu daca yield-urile la titlurile de stat pe 10 ani este de ~9%? Robor nu este un indicator al dobanzilor pe termen lung, ci pe termen scurt, de aceea nu este relevant pentru determinarea dobanzilor la credite cu dobanda fixa pe termen lung. Iar Robor va evolua in functie de asteptarile referitoare la miscarile BNR de modificare a dobanzii de referinta si a coridorului din jurul acesteia. in conditiile in care cam nimeni nu asteapta ca dobanda de referinta sa treaca de 8 la suta si de mentinere a coridorului de +/- 1%, respectiv un Lombard de 9% se poate aprecia ca un ROBOR pe 12 luni de 8.5% este in linie cu realitatea

      Financiar Sua da "ora exacta", Ue e doar o copie esuata, denaturata si intarziata a Sua.

      Comparatia cu Sua e una anticipativa, Romania avand un "retard". Probabil ai uitat, in 2008 Sua era in criza, iar Romania nu. 

      Stai linistit ca Romania nu a avut in 2008 o criza la nivelul celei din SUA. Mai cerceteaza si vei afla ca piata ipotecara din Romania nu se compara absolut deloc cu cea din SUA. La noi nu exista nici acum derivate pe titlurile ipotecare. Chiar si sa fi vrut nu am fi putut trece printr-o criza ca cea din SUA.

      Manole poate sa faca ce vrea cu dobanda, poate si sa o scada pe fondul inflatiei crescande, ca sultanul Erdogan. La fel si bancile, practic pot manipula cum vor Robor, doar ca exista niste contrangeri legale si consecinte financiare pentru ele.

      O dobanda pe TS in Romania, Robor de 8%, si o dobanda pe TL garantata ipotecar in Sua de 7% denota o "divergenta" la nivel de bun-simt, daca nu la nivel financiar. Aceasta "divergenta" ma face sa cred ca in conditiile unei crize de lichiditate dobanda pe TS, adica Robor, poate ajunge lejer si la 15% chiar daca Manole nu ar mai creste dobanda de referinta si distrugand astfel valoarea economiilor populatiei. 

      Cercetarea e treaba academicienilor platiti pentru asta.

      Ce spui tu se traduce asa: nu poti compara un pitic (Romania) cu un gigant (Sua), deci gigantul nu poate influenta/afecta piticul.

      Ramane cum ai stabilit tu, Robor nu va mai creste, dobanzile din Sua sunt irelevante pentru malurile canalului Dambovitei. 

      Diferenta dintre SUA si Romania apropo de dobanzi este faptul ca da acolo e dobanda 7% la creditele noi. Si e fixa. Te gandesti daca iti permiti sau nu. Si actionezi ca atare. La noi creditul e deja acordat, multi au luat rata maxima ce si-o puteau permite la dobanzi de 2-3 % si acum se maresc f mult ratele si dobanzile. Normal ca bancile acum maresc din pix ca sa zic asa pt ca au deja clientii prinsi in plasa. PS nu am credit.

      Ar trebui sa nu spui tu ce nu am spus eu, doar pentru a-ti da ulterior dreptate. N-am spus eu ca Romania e mica si SUA mare. Asta ai dedus tu, in ciuda faptului ca eu ti-am precizat expres ca una din tari avea o piata de derivate dezvoltata si cealalta nu. Dar ai preferat sa intelegi altceva decat am scris. E si asta o optiune. N-o sa mai raspund ca sa ai posibilitatea sa intelegi ce vrei.

      criza de lichiditate se vede in cotatiile O/N si 1W, nu in Robor. "manipularea" este o tema indragita in general de romani. bancile coteaza atat Robor cat si Robid si nu la un spread astronomic daca te uiti istoric la statistica. oricine ar putea sa le friga plasandu-le niste fonduri la o dobanda mai mare decat ar fi cazul. cand compari scadente, uitat-e pe titluri cu scadenta similara. in US 10Y este ~4%, in Ro este ~10% in lei. deci, presupunand ca ar exista si la noi produse cu dobanda fixa pe 30 de ani (nu exista), probabil dobanzile ar fi in jur de 12-13%

    Poate nu ROBOR-ul e prea mare ci dobanda-cheie e mult prea mica? Pentru ca inflatia e mult-mult mai mare?

    Dar na, asta nu se poate spune. Doar bancile rele asupresc populatia dom'le. Nu ca guvernul topeste economiile. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb