Băncile centrale pregătesc reconfigurarea arhitecturii sistemului monetar global

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 mai 2021

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

"Confidenţialitatea datelor trebuie să fie «primordială»", conform unui raport al Consorţiului pentru guvernanţa monedelor digitale din cadrul Forumului Economic de la Davos

Banca Reglementelor Internaţionale: "Mai bine de 85% din băncile centrale ale lumii au în derulare studii sau teste cu monede digitale pe care le emit"

Pandemia de Covid-19 şi criza economică asociată au transformat într-un mod iremediabil viaţa de zi cu zi a oamenilor. Una dintre schimbările cu impact pe termen lung a fost accelerarea tranziţiei către plăţile digitale: clienţii au evitat să folosească numerarul din cauza temerilor cu privire la răspândirea virusului, iar firmele au căutat să se adapteze prin mutarea activităţii lor în online - în România, comerţul online a crescut anul trecut cu aproape 50%. Aceste provocări au oferit un teren fertil pentru explorarea noilor forme digitale de plată, arată o cercetare amplă realizată de Consorţiul pentru guvernanţa monedelor digitale al Forumului Economic de la Davos (WEF), studiu ce caută să pună în balanţă beneficiile şi riscurile asociate acestor noi forme de monede.

"Modul în care statele lumii se coordonează cu privire la tratamentul acestor noi tehnologii, potenţial perturbatoare, va modela în mod critic modul în care oportunităţile pe care le prezintă pot fi valorificate şi riscurile pot fi atenuate", se arată în raportul publicat ieri de WEF.

Două astfel de noi dezvoltări tehnologice în materie de plăţi digitale sunt aşa-numitele "central bank digital currencies" (CBDC - monede digitale emise de către bănci centrale) şi "stablecoins" (monede stabile).

Băncile centrale studiază în prezent CBDC-urile în contextul în care autorităţile monetare se confruntă cu diverse demersuri ce le pun în pericol propriile puteri (proiectul Libra al Facebook sau mai nou proiectul stablecoin Diem) sau proiecte cu interes geostrategic (proiectul băncii centrale din China pentru un yuan digital), dar şi cu o cerere din ce în ce mai mare pentru soluţii digitale de plată.

Un studiu realizat de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), instituţie intitulată informal "banca centrală a băncilor centrale", arată că o proporţie de peste 85% din băncile centrale din lume studiază în prezent sau fac deja teste cu CBDC-uri, monede digitale despre care nu se ştie însă când vor fi emise şi folosite.

Ca exemple, Singapore şi-a încheiat recent aşa-numitul Proiect Ubin, o cercetare multi-anuală în folosirea CBDC-urilor pentru tranzacţii mari, "angro", în timp ce China încă derulează un proiect pilot avansat ce vizează folosirea în masă, de către populaţie, a unui yuan digital. Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Angliei (BOE) au demarat, de asemenea, recent, propriile cercetări pe subiectul CBDC-urilor. Dincolo de proiectele pilot, insulele Bahamas şi Uniunea Monetară a Ţărilor din Caraibele de Vest (ECCB - Eastern Carribean Central Bank - autoritatea monetară a opt ţări-insulă din Caraibe) au început recent să emită astfel de monede digitale.

Spre deosebire de CBDC-uri, pentru stablecoin-uri nu se intenţionează emiterea de către autorităţi monetare, ci mai degrabă de către entităţi private. Acestea sunt privite mai degrabă drept criptomonede - folosesc tehnologia blockchain -, însă diferenţa/beneficiul este că au mecanisme de stabilizare care le menţin preţurile stabile raportat la o monedă fiduciară. Astfel, se elimină volatilitatea evidentă la criptomonedele de până acum, ceea ce le transformă în mai bune potenţiale monede de transfer şi le conferă un aspect mai stabil de stocare a valorii. Două exemple sunt Tether şi USD Coin, care sunt raportate la valoarea dolarului american.

Potrivit experţilor WEF, unul din principalele beneficii ale CBDC-urilor sau stablecoin-urilor este potenţialul de a facilita tranzacţii transfrontaliere mai rapide şi mai ieftine, ceea ce va reduce costurile pentru consumatori, va facilita comerţul internaţional şi va consolida integrarea economică globală.

Raport: "Monedele digitale ar fi putut fi utilizate pentru a îmbunătăţi distribuţia de cash în timpul pandemiei"

Cercetarea arată că pandemia a evidenţiat importanţa îmbunătăţirii accesului la servicii financiare digitale care să-i ajute în mod eficient pe cei în nevoie.

"Monedele digitale ar fi putut fi utilizate pentru a îmbunătăţi distribuţia ajutoarelor de şomaj şi a plăţilor de sprijin din timpul crizei, în special atunci când deplasarea sau accesul fizic nu erau posibile. De exemplu, în 2020, Fundaţia Grameen a distribuit cu succes sprijin financiar COVID-19 sub formă de vouchere digitale către 3.500 de femei din Filipine, utilizate pentru achiziţia de alimente şi pachete medicale, prin intermediul unei aplicaţii de pe telefoanele lor mobile", potrivit studiului realizat de WEF.

Totodată, o altă oportunitate pentru monedele digitale, atât pentru cele publice cât pentru cele private, constă în încurajarea incluziunii financiare: "Monedele digitale ar putea reduce barierele cu care se confruntă populaţiile cu venituri mici şi cele greu accesibile (din punct de vedere geografic) în privinţa accesului la servicii financiare".

Cu toate acestea, conform experţilor, sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la cele trei oportunităţi menţionate, inclusiv luarea în considerare a riscurilor, compromisurilor şi a valorii adăugate comparativ cu opţiunile existente în prezent.

Aceste dezvoltări tehnologice nu sunt lipsite de provocări semnificative, mai arată studiul, care subliniază că un sistem de plăţi este un bun public, ceea ce înseamnă că necesită reglementări.

"De exemplu, factorii de decizie trebuie să vină cu soluţii pentru îngrijorările ce privesc faptul că monedele digitale emise de entităţi private ar putea fi utilizate în afara perimetrelor de reglementare, facilitând spălarea de bani sau tranzacţiile de finanţare a terorismului. Uşurinţa prin care monedele digitale pot fi achiziţionate şi tranzacţionate 24/7 prin internet şi telefon mobil, uneori fără implicarea entităţilor reglementate, ridică îngrijorări cu privire la protecţia consumatorilor, confidenţialitatea datelor şi riscurile potenţiale de securitate cibernetică. (...) Reglementări fragmentate ar putea oferi vulnerabilităţi de-a lungul jurisdicţiilor, vulnerabulităţi pe care diverşi actori le-ar putea exploata. Acest lucru ar putea înăbuşi inovaţia unor actori bine-intenţionaţi care ar putea ajunge reticenţi în a experimenta fără un cadru de reglementare cert", potrivit studiului.

La nivel macroeconomic, CBDC-urile şi stablecoin-urile susţinute de monede fiduciare majore, precum dolarul american, euro sau lira sterlină, ar putea prezenta de asemenea riscuri de stabilitate monetară şi financiară, în special pentru economiile mai vulnerabile şi în curs de dezvoltare.

"Unele ţări ar putea suferi ieşiri subite de capital sau volatilitate a cursului de schimb din cauza accesului rezidenţilor la o CBDC emisă de o economie majoră cu fundamente economice puternice şi inflaţie scăzută - sau din cauza accesului la un stablecoin legat la o monedă străină relativ mai puternică. Acest lucru, la rândul său, ar putea perturba împrumuturile bancare şi şterge lichiditatea locală din depozitele bancare", arată realizatorii studiului.

WEF: "Băncile centrale şi factorii de decizie trebuie să proiecteze CBDC-uri şi reglementări care să stimuleze concurenţa"

Consorţiul pentru guvernanţa monedelor digitale al Forumului Economic de la Davos a identificat mai multe zone de interes unde trebuie identificate şi propuse soluţii, prima şi cea mai importantă fiind problema viitoarelor fluxuri transfrontaliere de monede digitale.

Grupul de lucru propune ajungerea la un consens la nivel internaţional cu privire la clasificarea monedelor digitale astfel încât să fie asigurată existenţa unor reglementări transfrontaliere "consecvente şi eficiente".

"Recomandările Comitetului pentru Stabilitate Financiară (FSB) pentru abordarea provocărilor de reglementare aduse de stablecoin-urile mondiale ar putea servi drept punct de reper pentru jurisdicţiile individuale. În plus, cooperarea între autorităţile de reglementare (...) ar putea reduce decalajele şi problemele cauzate de utilizarea transfrontalieră a acestor monede", se mai arată în raport.

În al doilea rând, confidenţialitatea datelor trebuie să fie "primordială". Guvernele trebuie să stabilească "practici adecvate pentru partajarea, deţinerea sau achiziţionarea datelor de cont pentru a asigura securitatea datelor utilizatorilor şi protecţia vieţii private".

În al treilea rând, colaborarea dintre sectorul public şi cel privat este considerată fundamentală.

"Sectorul privat poate oferi produse şi servicii inovatoare care susţin eforturile autorităţilor de a încuraja plăţi mai inovatoare, incluzive şi mai reziliente. La rândul lor, băncile centrale şi factorii de decizie de la nivelul politicii financiare ar trebui să aibă grijă să nu excludă firmele private, ci să proiecteze CBDC-uri sau reglementări într-un mod care să stimuleze concurenţa", potrivit experţilor.

În ultimul rând, interoperabilitatea tehnică nu trebuie neglijată. Măsura în care aranjamentele pentru CBDC-uri sau stablecoin-uri se pot conecta la sisteme noi sau preexistente, pe plan intern şi/sau transfrontalier, vor influenţa atât valoarea pe care o oferă utilizatorilor, cât şi beneficiile unei concurenţe sporite pe piaţă.

confidenţialitatea datelor trebuie să fie "primordială". Cu toate acestea, interoperabilitatea poate (...) contribui la un ritm mai lent de inovaţie, deoarece furnizorii se conformează standardelor comune de date şi software confidenţialitatea datelor trebuie să fie "primordială", mai arată raportul.

Dezbaterile pe tema reconfigurării arhitecturii sistemului monetar-financiar internaţional s-au înmulţit, în ultima perioadă

Dezbaterile pe tema reconfigurării arhitecturii sistemului monetar-financiar internaţional s-au înmulţit, de altfel, în ultima perioadă, pe fondul intensificării divergenţelor şi incongruenţelor între principalele blocuri economice ale lumii. De menţionat aici inclusiv proiectele de implementare de stablecoin-uri lansate de Fondul Monetar Internaţional, G7, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, asta şi în contextul în care pandemia de Covid-19 a adus din nou în prim-plan disfuncţionalităţile din sfera arhitecturii monetar-financiare internaţionale.

În ultimii ani, ponderea dolarului american în totalul rezervelor internaţionale a crescut spre aproximativ 58% în 2020, cu toate că ponderea PIB-ului SUA în economia mondială a înregistrat o tendinţă descendentă în ultimele decenii, iar datoria publică a SUA a crescut an de an, spre niveluri record. De asemenea, ponderea EUR în rezervele internaţionale este de aproximativ 10 ori mai ridicată comparativ cu cea a yuan-ului, deşi în 2019 PIB-ul Chinei a depăşit PIB-ul zonei euro exprimat în dolari americani, De menţionat şi faptul că pe parcursul ultimilor ani am asistat la persistenţa confruntării valutare dintre principalele blocuri economice ale lumii, pe fondul implementării de măsuri de politică monetare relaxate fără precedent pentru susţinerea ritmului de creştere economică.

De notat că autorităţile au avut o abordare de non-interes faţă de criptomonedele private până recent, încă de la apariţia Bitcoin, nedorind să interfereze cu tehnologia din spatele acestor noi monede în condiţiile în care nu au simţit riscuri semnificative din această zonă. Pare că totul s-a schimbat odată cu proiectul Libra anunţat în 2019 de către Facebook, o firmă ce se bucură de încrederea a 2,8 miliarde de utilizatori activi.

Experţii WEF conchid afirmând că în viitorul nu foarte îndepărtat, factorii de decizie vor trebui să ia decizii critice cu privire la rolul pe care îl vor avea instituţiile publice şi private în sistemul plăţilor digitale şi al monedelor digitale, iar coordonarea pentru rezolvarea problemelor va determina gradul în care lumea va fi capabilă să materializeze beneficiile digitalizării, una din puţinele dezvoltări benefice de pe urma pandemiei.

Consorţiul Digital pentru Guvernanţa Monedelor Digitale (DCGC) este un grup de lucru al WEF ce a fost lansat în debutul lui 2020 şi care adună laolaltă mai mult de 80 de organizaţii din domeniul public şi cel privat, al societăţii civile şi academice, cu scopul găsirii şi promovării de soluţii în materie de politici publice.

-----------------------------------------------------------------------

Plăţile online clasice versus cele printr-o monedă digitală

Diferenţa între plăţile online clasice şi cele printr-o monedă digitală constă în principal în diferenţa de sistem prin care se face plata, conform experţilor din domeniu. În prezent, există sisteme de plăţi precum SWIFT (sistemul internaţional cel mai folosit pentru tranzacţii - circa jumătate din toate tranzacţiile mondiale în 2018) şi TARGET2 (folosit în Europa de către BCE şi băncile din eurosistem). Realizarea de tranzacţii prin noile monede digitale emise de băncile centrale (CBDC) implică crearea unui sistem de plăţi complet separat care să asigure realizarea tranzacţiilor prin monedele digitale nou-emise.

Totodată, plăţile prin CBDC-uri presupun existenţa unui cont individual la banca centrală încărcat cu token-uri digitale, asemeni criptomonedelor, într-o aplicaţie de tip portofel, cu care se efectuează efectiv diverse plăţi asemeni conturilor bancare.

Un sistem de plăţi gestionat de o bancă centrală presupune o protecţie suplimentară faţă de posibila prăbuşire a unui sistem de plăţi privat, deşi inclusiv un astfel de sistem de plăţi, "public", poate fi în teorie atacat cibernetic de către diverşi actori rău-intenţionaţi.

De asemenea, banca centrală se asigură printr-un asemenea sistem de plăţi, susţinut de o monedă digitală proprie, că nu pierde controlul asupra mecanismului de transmisie a politicii monetare în condiţiile în care există temeri că sistemul de plăţi prin criptomonede şi blockchain ar putea să fie acceptat din ce în ce mai mult de către populaţie. Practic, băncile centrale nu doresc să scape din mână producţia de monedă.

De menţionat că emiterea de astfel de monede digitale nu ar trebui să ducă la eliminarea monedelor fiduciare. Este un lucru menţionat de majoritatea bancherilor centrali în discuţiile despre monede digitale. Aceştia susţin de asemenea că numerarul va continua să aibă un rol în realizarea plăţilor şi că nu se urmăreşte scoaterea lui din funcţiune.

Pe de altă parte, o monedă digitală în totalitate sub ochii unei autorităţi precum o bancă centrală ridică de la sine o serie de probleme ce ţin de intimitatea personală a cetăţeanului, în condiţiile în care o astfel de plată cu o astfel de monedă poate fi urmărită cu mare uşurinţă. De asemenea, este neclar dacă vorbim despre o monedă digitală la care are acces doar populaţia sau instituţiile controlate/supravegheate de entitatea bancară centrală, adică băncile comerciale, bănci prin care se realizează transmiterea impulsurilor politicii monetare.

În general, o CBDC va fi emisă în monedă naţională, iar aceasta ar trebui să reprezinte interfaţa dintre numerar şi sistemele de plată private. Potrivit unei foi de parcurs publicate recent de Banca Angliei, lira sterlină digitală ce este în prezent în stadii de cercetare nu va fi bazată pe tehnologia blockchain. De asemenea, nu va reprezenta un activ crypto cum este criptomoneda Bitcoin care poate să crească sau să scadă în valoare comparativ cu moneda naţională.

O asemenea monedă digitală, emisă de către entitatea bancară centrală ar putea ridica, totodată, o problemă ce ţine de sănătatea sistemului bancar şi a băncilor comerciale, pentru că ar elimina depozitele bancare pe care se bazează instituţiile de creditare pentru derularea afacerii de bază.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. E vrajeala. Daca guvernele voiau să dea bani, o puteau face și până acum, cu mecanismele existente.

    1. nene, tu ai citit articolu'? ce au bancile centrale cu guvernele?

      Băncile centrale nu au rol de politică socială si în niciun caz nu ar trebui să aibă obiective neomarxiste. Banii de neomarxism chiar dacă sunt produși la imprimantă de băncile centrale, se alocă, deocamdată de guverne prin bugetul de stat.

      "'Banii de neomarxism""? nene, e greu la deal cu poveshtile trolloviste.

      Da, bani de neomarxism, adica mituirea poporului cu niste sume, ca să accepte mai ușor gretzosenia statului totalitar, violarea în fund a democrației, guvern mondial și alte ticăloșii similare, care ni se pregătesc.

      Pandelica, in acest moment 34% din venitul mediu al gospodariilor americane este ajutor de la stat. Asta inseamna neomarxism.

    Si pana acum se putea spune ca aceasta asa-zisa confidentialitate a datelor era asigurata de catre banci, dar noile instrumente printre care moneda "digitala" deschid acces deplin, neacoperit e vechea intelegere a confidentialitatii. Justificarea lor ar fi presupusele actiuni de terorism si alte infractiuni, printre care OPINIA, care pana acum nu putea fi asa usor sanctionata!

    1. Sunt justificări puerile, știi bine.

      Niciun om sănătos la cap nu le ia în seamă.. 

    pasaportul verde digital nu va fi destinat doar datelor sanitare (de vaccinare) , va contine si date personale generale (inlocuitor de buletin / pasaport) si va contine.... si banii dumneavoastra (in viitor)!

    ce vedeti ca se intampla acum (reconfigurarea arhitecturii sistemului monetar global) implica renuntarea la cash la un moment dat (mai apropiat sau mai departat momentul) si stocarea cash-ului pe .... un suport digital... hai sa ii spunem card cu cip. . . si la un moment dat (in urma unor incidente severe de securitate) .... se va trece la o treapta superioara dpdv digital.... micul cip implantat in corpul uman.  

    Daca sunteti isteti refuzati buruiana diavolului cat inca e vlastar mic, cat inca e samanta .... ma refer la refuzarea pasaportului digital ...  

    Cei ce nu refuza asa ceva sa stie ca se fac viitoare instrumente reale ale satanei.  

    Iubiti-va libertatea, iubiti-va cash-ul, iubiti-va imunitatea naturala, nu porcaria toxica indusa de vaccin!  

    Sunteti oameni , nu instrumente financiare, nu asset-uri ale Big Pharma - comportati-va si tratati-va ca atare!  

    1. Pașaportul verde digital pregătește înregimentarea, adică fix ce scrie in Biblie, adică lumea însemnată în ADN cu markerul genetic al Guvernului mondial.

      Iarashi gargara cu diavolu, ai luat-o pe panta lui Cristian. Zi tu mai bine cum prosteai oamenii prin 2008-2009 sa ia credite in CHF de la Volksbank, pt. prime cat mai mari. Nu mai prosti lumea cu halucinatziile tale financiar-satanice, nu tzi-ai gasit proshtii!

      Da Cristi tătucule. Fix asta scrie în Biblie: ADN, proteine spike și Guvern Mondial. E la capitolul 5, fix înainte de secțiunea despre reptilieni.

      Mă mir cum bursa nu vă șterge mesajele popagandistice, ție și ale bancherului-proroc-minune. Citez din Acord: „Repetarea deliberată a unuia şi aceluiaşi mesaj (sau variante) poate fi considerată drept propagandă; propaganda, în această formă, este interzisă.” 

      ai facut o mica fixatie Pandele.

      depaseste-o  

      "Mă mir cum bursa nu vă șterge mesajele popagandistice, ție și ale bancherului-proroc-minune. "

      du-te si impusca-te ... daca ar fi dupa tine... ar intra oameni la inchisoare datorita delictului de opinie.

      mars in gaura din pamant din care te-ai ridicat 

      Mai bine răspunde-i celui 3.2 și nu evita întrebarea. Are dreptate? Așa ai făcut? Ai îndemnat oamenii să ia credite în CHF, știind foarte bine că vor avea de suferit în urma acestei decizii?

      Așa ai făcut bancherule? Zi adevărul că te vede Dumnezeu.  

      Pasaportul digital, din nefericire folosit in scopuri obscure (utilizare nedemocratica de date personale) e un pericol pentru libertate, democratie, mobilitate. Cand te uiti la CHINA vezi la suprafata toate orasele lor seamanand cu cele din USA, dar daca te duci personal sa le vizitezi vezi ca sunt poluate, au camere de luat vederi si la toileta, te urmaresc in flux continuu, in plus nu ai voie decat sa cheltuiesti bani unde vrea guvernul chinez. Despre chinezi ce sa zic au un carton (card bancar in termeni occidentali, pt ca chinezul nu are cont bancar) sau telefon portabil cu aplicatia alipay, pe ala ii pune angajatorul moneda virtuala si cumpara. Daca guvernul nu vrea sa cumperi anumite produse occidentale, atunci nimic mai simplu in programul monedei virtuale scrie un cod si hop...chinez-ul cumpara numai shit chinez. pauvre chinois.

    SECOLUL controlului absolut asupra populatiei - democratia Kanci

    Ce le mai lipsea guvenelor ca sa aiba control total asupra acestor noi generatii (generatia lui harry potter, cu gandire automatizata dupa reteta 0 si 1, irationala, manipulata, cu pantaloni in vine, fara notiune de higiena elementara, care mananca OGM, fumeaza hasis, viseaza lucruri extraterestre exacte ca generatia flower-power a ecologisti anilor '70) - nascute dupa 2000, care traiesc in lumi paralele:  

    banii.  

    Aceste monede digitale emise de către bănci centrale vor fi date sub forma unor credite - vezi filmul - The Fifth Element - si cand guvernul va crede ca trebuie sa nu mai ai dreptul sa-l critici iti taie creditul (banul) si te lasa sa crapi.  

    Periculoasa treaba moneda digitala intr-o tara fara democratie.

    Sunt unul din cei care au lucrat la crearea monedelor digitale, stiu de ce vorbesc si exact ca Nobel care si-a dat seama ca praful de pusca va creea ceva teribil ...incerc sa atrag atentie asupra acestor monede goale de valoare, manipulate de guverne si care mai devreme sau mai tarziu va crea haoooos. Sunt putini care isi vor umple buzunare pe seama majoritati ignorante si manipulate.  

    1. nu pot decat sa ma inclin in fata ta si a mesajului tau.

      ai pus punctul pe "i " si stii clar ce zici!

      bravo!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb