Băncile din ţările aflate în centrul uniunii monetare şi-au redus dependenţa de creditele acordate de Banca Centrală Europeană (BCE), însă statele de la periferia acesteia încă se bazează pe finanţele instituţiei cu sediul în Frankfurt, anunţă presa internaţională.
Conform datelor Bundesbank (banca centrală germană), băncile din Germania aveau datorii de 49,5 miliarde euro (66,1 miliarde dolari) către BCE la finele lui ianuarie 2013, cu 23,6 miliarde euro mai puţin decât în luna precedentă. Datele sugerează că băncile germane au rambursat anticipat o parte din creditele pe trei ani contractate prin programul de urgenţă derulat de BCE la finele lui 2011, respectiv la începutul lui 2012 (LTRO).
Presa internaţională arată că, în 12 februarie, în sectorul bancar din Franţa erau utilizate facilităţi de credit de 152,7 miliarde euro obţinute de la BCE, faţă de 179 miliarde euro în luna anterioară. Practic, declinul vine din operaţiunile de refinanţare pe termen lung, care s-au redus cu 25,6 miliarde euro.
În Belgia, băncile şi-au diminuat cu un sfert sumele împrumutate de la BCE, la 29,2 miliarde euro la finele lunii ianuarie, de la 40 de miliarde la sfârşitul lui 2012.
În schimb, în Italia, fondurile în cauză atingeau 273,9 miliarde euro la sfârşitul lunii trecute, faţă de 271,8 miliarde euro în decembrie 2012.
Potrivit afirmaţiilor făcute de preşedintele BCE, Mario Draghi, luna aceasta, condiţiile de pe pieţele financiare s-au îmbunătăţit semnificativ, iar rambursările anticipate reprezintă un semn de încredere.
"Numeroase bănci au accesat programul LTRO pe trei ani întrucât, în urmă cu un an, acestea aveau o situaţie incertă a lichidităţii. Acum, situaţia este mai puţin incertă, ceea ce reprezintă un semn pozitiv".
Amintim că băncile din zona euro au împrumutat peste 1.000 de miliarde euro de la BCE prin programul LTRO.
Banca a lansat, în decembrie 2011 şi februarie 2012, două runde de refinanţare prin care a pus la dis-poziţia băncilor fonduri nelimitate cu scadenţa la trei ani, la dobânzi scăzute, echivalente cu rata dobânzii de politică monetară de 0,75%.
Băncile au opţiunea să ramburseze creditele după un an de la momentul contractării. La finele lunii ianuarie a început rambursarea creditelor contractate în prima tranşă, de la finele lui 2011, când BCE a acordat împrumuturi de 489 miliarde euro. Rambursarea creditelor din cea de-a doua tranşă, de 529 miliarde euro - acordată în 2012 -, va începe în 27 februarie.