Băncile din Polonia îi ajută pe împrumutaţii în franci elveţieni

I.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 martie 2015

Băncile din Polonia îi ajută pe împrumutaţii în franci elveţieni

Acestea propun două fonduri care ar urma să fie co-finanţate de stat

Băncile din Polonia vor să înfiinţeze fonduri speciale ca să-i ajute pe clienţii cu credite ipotecare denominate în franci, după ce, în luna ianuarie, moneda elveţiană s-a apreciat foarte mult, potrivit Reuters.

Soluţiile prezentate, ieri, de Krzysztof Pietraszkiewicz, şeful Asociaţiei bancare din Polonia (ZBP), implică crearea unui fond de restructurare al ipotecilor pentru debitorii afectaţi de creşterea francului, dar şi un fond de stabilizare ca să-i ajute pe clienţii care vor să-şi convertească creditele în zloţi.

"Cei mai mulţi bani pentru aceste fonduri ar veni dinspre sectorul bancar", a declarat Krzysztof Pietraszkiewicz, adăugând că sectorul public ar contribui cu o treime la fondul de stabilizare, o altă treime ar veni de la bănci, iar restul ar putea fi acoperit din taxele deja plătite de către bănci către Fondul de Garantare.

Circa 550.000 de polonezi deţin credite ipotecare, franci elveţieni, în valoare totală estimată de 150 de miliarde de zloţi (38,4 miliarde dolari), circa 40% din totalul împrumuturilor ipotecare.

Cele mai multe au fost acordate înainte de criza financiară, când zlotul era relativ puternic, în raport cu francul elveţian.

Decizia neaşteptată a Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.

Guvernul polonez a propus deja o schemă care să-i ajute pe împrumutaţii în franci elveţieni prin reducerea ratelor dobânzilor, dar a exclus o conversie forţată la cursul istoric.

Guvernul ungar a decis anul trecut să convertească creditele din franci în forinţi la un curs de schimb fix. De asemenea, Guvernul croat a votat recent în favoarea obligării băncilor de a absorbi pierderile rezultate de pe urma îngheţării cursului de schimb al francului.

Zbigniew Jagiello, şeful băncii PKO, controlată de stat, a declarat că băncile sunt în discuţii cu instituţiile publice pentru cofinanţarea fondurilor speciale. "Vorbim de sute de milioane de zloţi pe an; miliarde de zloţi peste ani", a spus când a fost întrebat cu privire la dimensiunea potenţială a fondurilor, adăugând: "Avem nevoie de sprijin din partea instituţiilor (de stat)".

Ministrul polonez de Finanţe, Mateusz Szczurek, a declarat că este prea devreme să estimeze costurile soluţiilor propuse de bănci pentru a-i ajuta pe cei care au credite ipotecare denominate în franci elveţieni.

Băncile cu cele mai mari portofolii de credite ipotecare denominate în franci elveţieni sunt Getin Noble Bank, PKO BP, BPH , BZ WBK, mBank, Millennium şi Raiffeisen Polbank.

Cinteză: "Poate fi adoptată orice soluţie cu care acţionarul băncii este de acord"

Ca să vedem dacă o astfel de soluţie este aplicabilă şi sistemului nostru bancar, trebuie să-i identificăm pe cei dispuşi să suporte costurile respective, ne-a spus Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Domnia sa ne-a precizat: "Nu pot spune acum dacă o soluţie de acest gen este aplicabilă la noi, pentru că se pune întrebarea «De unde luăm banii necesari?» Sunt bănci care s-au arătat dispuse să acorde anumite discounturi, unele mai mari, altele mai mici, însă pentru crearea unui astfel de fond este nevoie de un studiu pentru a vedea dacă băncile ar putea suporta".

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), reiterează că orice cost suplimentar al operatorilor bancari trebuie aprobat de acţionari.

Domnia sa ne-a spus: "În principiu, este posibilă şi o astfel de soluţie dacă acţionarul decide. Însă, sunt trei bănci greceşti care au dat credite în franci elveţieni la noi. Oare acestea sunt dispuse la astfel de costuri? Orice altă idee în afara negocierilor individuale cu băncile îi poate păcăli pe oameni".

Deputatul PSD Ana Birchall a propus, în ianuarie, constituirea unui fond de solidaritate socială din profitul băncilor, pe baza căruia să se intervină în cazuri sociale, însă de atunci nu a mai fost luată în discuţie, băncile nefiind de acord cu această propunere.

La vremea respectivă, Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Patronatelor Bancare din România, a spus că nu ar fi de acord ca problemele sociale ale clienţilor unei bănci să fie rezolvate cu bani din profitul băncii pe care o reprezintă.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Ca intotdeauna in ROMANIA NU SE POATE face nimic.

    In celelalte tari BANCILE ISI asuma cel putin o parte din costuri... NUMAI IN ROMANIA nu se poate. 

    Mi-e scarba de toti politrucii care conduc tara asta... 

    Ca intotdeauna in ROMANIA NU SE POATE face nimic.

    In celelalte tari BANCILE ISI asuma cel putin o parte din costuri... NUMAI IN ROMANIA nu se poate. 

    Mi-e scarba de toti politrucii care conduc tara asta... 

    Noi o sa murim de foame si ei nu isi pot ajusta veniturile.

    IN anul 2014 toate bancile au inregistrat venituri uriase pe spinarea noastra. Rusine Guvern,Parlament , BNR si binenteles ARB.Aruncati o bomba e mult mai bine si scapam si noi.Mutumim tara , multumin domnului Presedinte proaspat ale si domnului Isarescu care a dus aurul in Elvetia. 

    1. De la POANTA ,nici o sansa. Pinochio vrea echipa in formula 1 privata, dar cu subventii de la stat.20.000.000$

      cum șă țină cu noi dacă toți sînt slugile cămătarilor,ei își fac legea cămătoriei pe spatele nostru,sîntem de vină că nu se tem de popor ca în alte state

    extraordinar, la noi totul incepe si se finalizeaza cu un studiu! jalnic domnule Ghetea, chiar nu plecati la pensie? sunteti exponentul unei gandiri invechite, comuniste si falimentare; noi debitorii suntem dusmanii poporului, corect?

    Romania este condusa de incompetenti.

    bancherii rateaza cu succes orice sansa de a-si reabilita numele si a recastiga increderea populatiei

    Stimabilul domn Ghetea zice: ""Nu pot spune acum dacă o soluţie de acest gen este aplicabilă la noi, pentru că se pune întrebarea «De unde luăm banii necesari?»" Daca gandea asa si cand a acordat SINGURUL credit de 1,2 milioane garantat cu teren agricol acum nu mai era in functie! Stie dumnealui prea bine ca "daca vrei, poti". Dar clientii bancari nu se numesc toti Basescu!

    1. Garantat?? S-a pus sechestru pe acel teren. Daca se vor dovedi infractiuni in retrocedarea acelui teren, dl. Ghetea va trece milionul de euro acordat la credite neperformante. Atunci domnii Isarescu, Van Groningen, Ghetea nu se vor mai intreba cine plateste! Ne vor pune tot pe noi astia de rand sa platim sub diferite forme - taxe, comisioane, dobanzi etc

      Nu stiu cati romani mai "pun botu" la propaganda bancilor, dar sper ca nu mai e mult si o sa-i scuipe lumea pe strada pe cei enumerati mai sus ... asa cum merita. Poate aude si DNA ... cand se apuca si de MAFIA din sistemul bancar.

    Cum o sleahta de asa zisi bancheri :isarescu,vasilescu,suciu,cint eza,ghetea platiti de groghningen sa conduca destinele banilor Romanilor.Rusine eterna.Chiar nu merita acest popor asa bancheri.Mai bine un taran mai putin stiutor de carte dar cinstit.Lada de gunoi a istoriei sa va aiba bancheri nenorociti.La urma urmei sunt banii Romanilor,munciti.

    1. Hoțul neprins negustor cinstit? Aștia sunt acum bancherii României! Rușine lor si tuturor celor care-i protejează. Va veni și vremea când toți vor răspunde într-un fel sau altul!

      ce a ajuns ziarul economica.BURSA : forum pentru fel de fel de opinii stangiste, comuniste, smecheriste.

      Cred ca renuntam la cumpararea ziarului, deja ambianta creata cu astia care nu vor sa-si plateasca datoriile in economia de piata intrece masura. 

      ...rupe-i tata. Un bancher pe nume...Gheorghe haha

      Gheorghe este bancher? Mie mi se pare mai degraba sluga? Sluga tot sluga ramane oricum il cheama.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb