Băncile din zona euro, reticente în acordarea de credite

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 martie 2012

Băncile din zona euro par reticente în acordarea de credite sectorului privat, chiar dacă au obţinut de la Banca Centrală Europeană (BCE) sume mari la costuri reduse, în urma celor două injecţii de lichidităţi efectuate de aceasta din urmă în decembrie 2011 şi februarie 2012.

Conform datelor BCE, creşterea volumului creditelor acordate sectorului privat a încetinit la 0,7% în februarie, de la 1,1% în luna pre-cedentă.

Evoluţia este îngrijorătoare, potrivit specialiştilor, în condiţiile în care injecţiile speciale de lichidităţi urmăreau tocmai evitarea unei crize a creditelor în cele 17 ţări ce împart moneda euro. BCE le-a acordat băncilor comerciale, la licitaţiile din decembrie şi februarie, împrumuturi totale de 1.000 de miliarde euro (1.300 de miliarde dolari) pe o perioadă de trei ani, la o dobândă de numai 1%.

"Încetinirea ritmului de creditare în februarie amplifică temerile că oferta pe trei ani a BCE nu a stimulat creditarea către sectorul privat", a declarat Howard Archer, analist la "IHS Global Insight", citat de Bloomberg. În opinia sa, se poate spune, în cel mai bun caz, că împrumuturile din sectorul privat s-au stabilizat.

Conform aşteptărilor, măsurile de urgenţă ale BCE ar fi trebuit să susţină creditarea către întreprinderi şi gospodării, respectiv să sprijine economia zonei euro, afectată puternic de criza datoriilor.

În urma licitaţiilor de lichidităţi efectuate de Banca Centrală Europea-nă au crescut, însă, până la niveluri record, depozitele constituite de băncile comerciale la BCE.

Euro pierde teren

Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, în a doua parte a zilei, faţă de dolar, după ce anterior urcase pe fondul optimismului privind rezultatul reuniunii miniştrilor de Finanţe care va avea loc în această săptămână, la Copenhaga - Danemarca. Declinul a fost generat de anunţul privind creşterea sub aşteptări a comenzilor pentru bunuri de folosinţă îndelungată în SUA, în februarie.

La ora 10.35, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,3288 dolari, mai mic cu 0,2% faţă de ziua precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb