Băncile europene vor să vândă active neperformante de 1.720 miliarde dolari

V.B.
Bănci-Asigurări / 26 august 2014

Marile bănci din Europa urmăresc să vândă active neperformante totalizând 1.720 miliarde dolari, în contextul intensificării concurenţei între cumpărători şi al presiunilor autorităţilor de reglementare, scrie Bloomberg, apreciind că eliberarea de capital ar putea fi benefică economiei, prin încurajarea creditării.

Astfel, Barclays, UniCredit şi Credit Suisse au transferat activităţi, credite neperformante şi investiţii nerentabile în divizii ce urmează să fie vândute, restrânse sau închise. Asemenea active au crescut cu 65% de la sfârşitul anului trecut, la peste 1.720 miliarde dolari.

Înăsprirea regulilor privind nivelul capitalului a făcut ca operaţiunile cu obligaţiuni să devină mai puţin atractive, iar supravegherea mai strictă din partea autorităţilor de reglementare a constrâns băncile să recunoască faptul că împrumuturile neperformante nu vor fi rambursate.

Vânzarea împrumuturilor neperformante şi a operaţiunilor nerentabile eliberează fonduri ce pot fi folosite pentru creşterea creditării, lucru esenţial pentru economiile europene afectate, în ultimii 6 ani, de criza financiară mondială, succedată de criza datoriilor publice, apreciază jurnaliştii de la Bloomberg.

Timp de mai mulţi ani, investitorii au dorit să cumpere active pe care băncile nu au fost dispuse să le ofere. În acest moment, fondurile de investiţii sunt dispuse să plătească sume mai mari, ca să câştige licitaţiile pentru portofolii de credite imobliliare, susţine Federico Montero, partener la compania de brokeraj Cushman&Wakefield din New York.

În primele şase luni ale lui 2014, băncile au vândut împrumuturi imobiliare europene de 40,9 miliarde euro (54 miliarde dolari), de peste 7 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, informează un raport din iulie al Cushman&Wakefield. Montero estimează că, în 2015, aceste vânzări pot atinge aproximativ 40 miliarde euro.

În mai, Barclays a anunţat că intenţionează să renunţe la unele operaţiuni de trading (pentru care este necesar un nivel ridicat al rezervelor de capital), la portofoliile de credite ipotecare din Spania şi Italia, precum şi la unele împrumuturi pe termen lung acordate companiilor (care generează profituri insuficiente). La sfârşitul lunii iunie, aceste active neperformante ale Barclays, incluse într-o divizie special creată, totalizau 468,6 miliarde lire sterline (777 miliarde dolari).

În octombrie, Credit Suisse a creat divizii care să vândă operaţiuni de investiţii şi private banking pe care nu le mai consideră de importanţă strategică. Luna trecută, banca elveţiană a anunţat că va renunţa la operaţiunile de schimb cu mărfuri.

În martie, UniCredit (cea mai mare bancă din Italia) a început să evalueze creditele neperformante, în timp ce Intesa Sanpaolo a înfiinţat un vehicul special pentru activele la care intenţionează să renunţe.

Alte bănci ar putea să procedeze la fel, în contextul în care Banca Centrală Europeană (BCE) analizează situaţia financiară a instituţiilor de credit din zona euro şi le testează capacitatea de rezistenţă la contracţii economice, este de părere Nick Bank, analist la Berenberg Bank în Londra.

BCE va prelua, în noiembrie, supravegherea băncilor europene. În Marea Britanie, Banca Angliei testează soliditatea băncilor din Regatul Unit. La rândul ei, Elveţia impune băncilor unele dintre cele mai stricte reguli referitoare la capital, să descurajeze asumarea riscurilor.

În Statele Unite ale Americii, Departamentul Trezoreriei a înfiinţat, încă din octombrie 2008, programul TARP, de 700 miliarde dolari, prin care instituţia a cumpărat active neperformante de la bănci, după colapsul pieţei imobiliare şi falimentul Lehman Brothers.

Activele de 1.720 miliarde dolari ale celor mai mari 23 bănci europene sunt sub formă de credite, participaţii în acţiuni şi produse financiare complexe. Activele, scoase la vânzare sau care urmează să fie închise, însumau 1.040 miliarde de dolari la finele anului trecut şi reprezintă acum circa 7,9% din activele cumulate ale acestor bănci, în valoare de 21.700 miliarde dolari.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb