Acţiunile băncilor greceşti au alunecat sever, ieri, în contextul accentuării presiunilor la vânzare pentru obligaţiunile guvernamentale italiene, ceea ce a redus apetitul investitorilor pentru active mai riscante din zona euro, scrie Reuters.
Indicele bancar FTSE/Athex Bank a scăzut cu 6,45%, revenindu-şi uşor de la o depreciere anterioară de 7,9%, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare.
Titlurile Eurobank Ergasias s-au prăbuşit cu 11,58%, în timp ce acţiunile Banca Piraeus, cea mai mare bancă grecească după dimensiunea activelor, au înregistrat o cădere de 10,32%.
Cotaţia băncilor greceşti a scăzut în acest an cu mai mult de 40% pe fondul îndoielilor că instituţiile de credit elene îşi pot curăţa bilanţurile contabile de credite neperformante, în contextul presiunilor autorităţilor de supraveghere, mai arată Bloomberg.
Declinul consemnat în şedinţa de tranzacţionare de ieri reprezintă a patra zi de pierderi din ultimele cinci zile bursiere pentru instituţiile bancare, mai scrie sursa menţionată.
"Profitabilitatea sectorului se află sub presiune, iar progresul legat de reducerea creditelor neperformante a fost lent", precizează analişti de la Fitch într-o notă citată de Bloomberg, adăugând: "Incertitudinea legată de modalitatea prin care guvernul de la Atena va susţine sectorul bancar şi dacă soluţia implică pierderi pentru investitorii privaţi, va atârna greu în deciziile investitorilor şi va conduce la costuri de finanţare externe mai mari".
Cotaţia titlurilor bancare greceşti a fost, de asemenea, afectată de sentimentul negativ din piaţa obligaţiunilor italiene, guvernul de la Roma fiind implicat într-un conflict cu Comisia Europeană cu privire la ţintele de deficit ale Romei, potrivit Bloomberg.
"Am fost afectaţi de virusul italian", a declarat un bancher grec pentru Reuters.
Într-o scrisoare din 7 octombrie şi adresată Ministerului italian al Economiei, Giovanni Tria, Comisia Europeană afirma că deficitul de 2,4% din PIB, planificat pentru 2019, va face ca deficitul structural, care exclude elementele excepţionale şi efectele ciclului de afaceri, va urca la 0,8% din PIB.
Potrivit reglementărilor europene, Italia, care are un raport între datoria publică şi PIB de 133% ar trebui să reducă deficitul structural în fiecare an, până la echilibru.
Vineri, Bloomberg a informat că Grecia analizează un plan prin care să ajute băncile să îşi urgenteze vânzarea de credite neperformante, inclusiv printr-o posibilă garanţie guvernamentală, în încercarea de a restabili încrederea în acest sector.
Detaliile nu au fost încă definitivate, scrie Bloomberg, dar planul ar urma să prevadă că băncile vor direcţiona o parte din creditele lor neperformante către mai multe entităţi cu destinaţie specială (special purpose vehicles - SPV), care vor prelua din bilanţurile acestota. Ulterior, aceste SPV-uri vor emite obligaţiuni, garantate de statul elen, şi le vor vinde investitorilor, au declarat sursele citate.
Planul ar putea reduce creditele neperformante deţinute de către băncile greceşti cu aproximativ 15 miliarde euro, de la o datorie totală de 8,6 miliarde euro raportată de cele patru mari bănci elene la finalul primelor şase luni ale acestui an.