Băncile ori reiau activitatea de creditare, ori îşi deschid cafenele

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 martie 2009

Banca viitorului: Doriţi un capuccino, sau un credit?

Banca viitorului: Doriţi un capuccino, sau un credit?

Dacă băncile nu vor relua activitatea de creditare şi vor concura doar pentru depozitele populaţiei, atunci "vor rămâne nişte muzee foarte frumoase din beton şi sticlă", a declarat ieri Constantin Niţă, ministrul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediu de Afaceri.

Băncile pot să finanţeze întreprinderile sau, dacă nu, atunci să înceapă să îşi deschidă cafenele, a mai spus domnul Niţă.

Domnia sa a explicat că este vital ca băncile să finanţeze întreprinderile pentru ca economia reală să se mişte, adăugând că majoritatea IMM-urilor au probleme legate de plata datoriilor la stat.

Ministrul a precizat că peste 90% din cazurile de insolvenţă sunt declarate de stat. "Există mai multe riscuri dacă aceste companii dau faliment în privinţa atragerii veniturilor la buget. Dacă statul ucide veniturile IMM-urilor, probabil nu o să mai avem nici veniturile pe care le aveam acum la buget ", a mai declarat ministrul.

Pe lângă bănci, întreprinderile mai pot apela şi la fondurile europene pentru a se finanţa. În acest an, IMM-urile pot accesa până la 180 de milioane de euro din fonduri europene, potrivit domnului Constantin Niţă.

De asemenea Ministerul IMM-urilor va cere Ministerului Finanţelor reeşalonarea penalităţilor către stat ale companiilor mici şi mijlocii sau chiar anularea acestora.

"Dacă băncile pot veni în sprijinul IMM-urilor prin reeşalonări la credite, atunci şi statul poate interveni prin ANAF, astfel încât IMM-urile să plătească baza, iar penalităţile la datorii să fie reeşalonate sau chiar anulate", a precizat Niţă.

Ministerul pentru IMM-uri vrea ca, în acest an, între 6.000 şi 8.000 de firme să beneficieze de garanţii din partea fondurilor de garantare pentru IMM-uri şi intenţionează ca până la 15 aprilie 2009 să semneze toate contractele pe 2008 pentru proiectele de creştere a competitivităţii. Până acum au fost semnate 170 de contracte în valoare de 35 milioane euro şi au mai rămas contracte în valoare de până la 106 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb