Băncile vor plăti o cotă anuală la fondul special pentru despăgubiri

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 iunie 2011

"Cotizaţia anuală reprezintă o cheltuială suplimentară, însă pentru că este în concordanţă cu reglementările europene, suntem de acord cu ea", potrivit domnului Radu Graţian Gheţea.

"Cotizaţia anuală reprezintă o cheltuială suplimentară, însă pentru că este în concordanţă cu reglementările europene, suntem de acord cu ea", potrivit domnului Radu Graţian Gheţea.

Băncile urmează să contribuie, anual, cu o cotă de maxim 0,1%, la un fond special pentru despăgubiri, care se va afla sub administrarea Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, potrivit Regulamentului 3/2011.

Reprezentanţii Fondului ne-au declarat că Regulamentul 3/2011 detaliază condiţiile de aplicare ale titlului II din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.131/2010, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/1996, privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar.

Aceştia ne-au precizat: "Prin acest Regulament se instituie fondul special pentru despăgubiri, definit de OUG 131/2010, art. 58, alin 1 astfel: Fondul special pentru despăgubiri se constituie în vederea asigurării resurselor financiare necesare plăţii despăgubirilor pentru persoanele prejudiciate, prin măsurile dispuse şi implementate în cursul administrării speciale, în conformitate cu prevederile art. 240 21 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare".

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a declarat că noile prevederi se aliniază celor europene.

"Cotizaţia anuală reprezintă o cheltuială suplimentară, însă pentru că este în concordanţă cu reglementările europene, suntem de acord cu ea", potrivit domniei sale.

"Cotizaţia anuală se determină prin aplicarea unei cote procentuale asupra valorii pasivului negarantat, al fiecărei instituţii de credit persoană juridică română", conform prevederilor articolului 61, alineatul 1, din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 131/2010.

Pentru determinarea cotizaţiei anuale, băncile raportează Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, valoarea pasivului negarantat.

Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar trebuie să le comunice băncilor cota cu care trebuie să contribuie, în termen de cel mult 20 de zile de la împlinirea termenului prevăzut de reglementările Băncii Naţionale a României, pentru transmiterea situaţiilor financiare anuale.

Instituţiile de credit sunt obligate să plătească Fondului cotizaţia anuală, până la cel târziu 30 iunie, în fiecare an.

În situaţia în care resursele financiare acumulate la fondul special pentru despăgubiri nu sunt suficiente pentru plata despăgubirilor, fiecare bancă plăteşte o cotizaţie suplimentară, conform prevederilor articolului 63 din OUG 131/2010, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării din partea Fondului.

Dacă băncile nu plătesc cotizaţia anuală şi/sau suplimentară în cuantumul şi la termenul prevăzut se aplică prevederile articolului 65 din OUG 131/2010.

Titlul II al OG 131/2010 a apărut ca urmare a articolului 24021 din OUG 99/2006.

Art. 24021 - (1) Orice persoană prejudiciată prin măsurile dispuse şi implementate în cursul administrării speciale, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, se poate adresa instanţei competente pentru acoperirea prejudiciului cauzat, în termen de 15 zile de la data la care a cunoscut sau trebuia să cunoască producerea acestuia.

(2) Dacă instanţa consideră întemeiate pretenţiile reclamantului, poate acorda despăgubiri al căror cuantum se stabileşte ca diferenţă între valoarea estimativă care ar fi putut fi primită de acesta prin distribuire în caz de faliment şi sumele efectiv încasate în urma distribuirii produsului lichidării tuturor bunurilor şi activelor instituţiei de credit, care se realizează conform ordinii de stingere a creanţelor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 10/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 278/2004. Valoarea estimativă se calculează pentru data instituirii administrării speciale.

(3) Despăgubirile se suportă dintr-un fond special constituit în acest sens şi administrat de Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb