Banco Santander a cumpărat Banco Popular Español pentru 1 euro

Călin Rechea
Internaţional / 7 iunie 2017

Banco Popular Espanol (Sursa foto: Wikipedia)

Banco Popular Espanol (Sursa foto: Wikipedia)

  • document ataşat Grafic banco-popular.pdf
    apasă aici pentru a descărca.
    Călin Rechea

    Lichidarea Banco Popular Español (BPE), a cincea bancă din Spania, a fost evitată în ultimul moment de autorităţile de la Madrid şi Single Resolution Board (SRB).

    Un comunicat de presă din această dimineaţă de pe site-ul instituţiei europene arată că "SRB a transferat astăzi toate acţiunile şi instrumentele de capital ale Banco Popular Español către Banco Santander".

    Decizia vine în urma crizei grave de lichiditate prin care a trecut BPE în ultima perioadă. Ieri, 6 iunie 2017, Banca Centrală Europeană a transmis o informare către SRB, în care arăta că "Banco Popular este foarte aproape de prăbuşire".

    "Planul de rezoluţie pentru BPE intră astăzi în vigoare, în urma aprobării sale de către Comisia Europeană", se mai arată în comunicatul SRB, unde se mai precizează că "preţul plătit de Santander pentru acţiunile şi instrumentele de capital ale Banco Popular este 1 euro".

    Decizia SRB reprezintă punctul final pentru o bancă semnificativă din Europa, care nu a reuşit să treacă peste deciziile dezastruoase de creditare din perioada premergătoare crizei financiare globale.

    Acţiunile BPE (n.a. simbol bursier POP) au fost în cădere liberă de câteva săptămâni, pe fondul incertitudinilor majore referitoare la capacitatea de majorare a capitalului. Wall Street Journal a scris recent că "Banco Popular este cea mai italiană dintre băncile spaniole".

    Cotaţia POP a fost de 0,413 euro pe acţiune la sfârşitul săptămânii trecute, cel mai scăzut nivel din ultimele 3 decenii, iar în primele 3 zile ale lunii curente declinul a fost de 44,5% (vezi graficul).

    Ieri acţiunile POP au scăzut cu peste 6%, până la 0,317 euro, iar de la începutul anului declinul a fost de 64%. Astăzi tranzacţionarea acţiunilor Banco Popular a fost suspendată.

    Capitalizarea bursieră a băncii a scăzut cu peste 40% doar în ultimele şapte zile, până la circa 1,3 miliarde de euro, după ce a încheiat anul trecut cu o valoare de piaţă de 3,85 miliarde.

    Raportul financiar pentru T1 2017 arată că valoarea creditelor neperformante din portofoliu a crescut până la 19,1 miliarde de euro, de la 17,8 miliarde în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile unor active totale de 167,2 miliarde, din care 100 de miliarde este valoarea portofoliului de credite, şi a unor fonduri proprii de circa 11 miliarde.

    Guvernul spaniol a făcut apel la calm, conform unei ştiri din Financial Times, deoarece "banca a trecut testele de stres şi se află în proces de vânzarea sau majorare a capitalului".

    Banca de investiţii americană Morgan Stanley a fost angajată pentru intermediere, însă şi-a anunţat recent retragerea. Pe lista posibililor cumpărători s-au aflat Santander, prima bancă din Spania, BBVA, a doua bancă din Spania şi instituţia financiară de stat Bankia.

    Bankia şi BBVA şi-au retras ofertele pe fondul incertitudinilor legate de necesarul de capital suplimentar şi de valoarea provizioanelor.

    Dacă nu se va găsi un cumpărător, Banco Popular Español are nevoie de majorarea capitalului cu 4 - 5 miliarde de euro, după cum au declarat surse anonime pentru cotidianul El Confidencial.

    Conform unei ştiri Reuters, Luis de Guindos, ministrul economiei în guvernul de la Madrid, a precizat luna trecută că un bailout din fonduri publice este exclus. Printr-o întâmplare fericită, atât Luis de Guindos cât şi Ana Botin, directorul executiv al Băncii Santander, au participat la întâlnirea Grupului Bilderberg din acest an.

    Analiştii de la Societe Generale estimează că Santander ar avea nevoie de un capital suplimentar de 12,5 miliarde de euro pentru a finaliza cu succes achiziţia Banco Popular, conform unei ştiri Bloomberg.

    După anunţarea cumpărării cu 1 euro a Banco Popular, Santander a făcut public planul de majorare a capitalului cu 7 miliarde de euro, care face parte din tranzacţia desfăşurată sub supravegherea instituţiilor de rezoluţie bancară din Europa (SRB) şi Spania (FROB).

    După cum scrie FT, valoarea unui portofoliu de credite ipotecare din portofoliul BPE, estimată în prezent la 40 de miliarde de euro, trebuie revizuită.

    O altă necunoscută o reprezintă valoarea despăgubirilor pentru investitorii care au dat banca în judecată, după ce au fost "convinşi" să participe la majorarea de capital de anul trecut. Emisiunea de acţiuni de 2,5 miliarde de euro din 2016 a beneficiat de girul BCE şi al SSM (Single Supervisory Mechanism).

    Alte două majorări ale capitalului au avut loc din 2012. Suma totală atrasă de la acţionari, inclusiv majorarea de anul trecut, a fost de 5,5 miliarde de euro. În 2016, Banco Popular a înregistrat o pierdere de 3,6 miliarde de euro, iar pierderea din T1 2017 a fost de 137 de milioane.

    Cotidianul spaniol Expansion a scris recent că băncile interesate de achiziţia Banco Popular "au dificultăţi cu privire la înţelegerea bilanţului acesteia". Se pare că nici conducerea BPE nu ştia care este adevărata situaţie financiară, în condiţiile în care "nu a completat evaluarea activelor neperformante din bilanţ şi, deci, nu poate oferi o valoare precisă pentru bancă".

    Oficialul unei bănci care şi-a manifestat interesul pentru achiziţia BPE a declarat pentru Expansion că "această vânzare este atipică, deoarece vânzătorul nu poate face nici măcar o estimare a valorii".

    Conform declaraţiilor unui oficial UE preluate de Reuters, autorităţile europene de supraveghere bancară au avertizat că, în lipsa găsirii unui cumpărător pentru Banco Popular, opţiunea lichidării instituţiei financiare trebuie luată în considerare.

    Ulterior, agenţia de ştiri a scris că în această săptămână va avea loc o întâlnire între conducerea băncii şi reprezentanţii Băncii Centrale Europene, pe fondul apelului la calm adresat angajaţilor băncii spaniole. Conform ultimului raport trimestrial, numărul angajaţilor POP a fost de 11.911 la sfârşitul T1 2017, după o scădere cu 20,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unei scăderi cu 15,5% a numărului sucursalelor şi agenţiilor, până la 1.779.

    "Sunt client al băncii Popular de mult timp, iar falimentul şi dispariţia acesteia ar fi cel mai bun rezultat", scrie un cititor al cotidianului Financial Times, pe marginea unui articol referitor la opţiunile de salvare ale băncii.

    În opinia sa, "tehnologia băncii este teribilă, asistenţa oferită clienţilor este ineficientă, iar materialele de marketing sunt depăşite".

    Mai mult, "faptul că actualul guvern, cel mai corupt din istoria Spaniei, ne asigură că totul este bine reprezintă cel mai bun motiv să-ţi scoţi banii de acolo şi să fugi", a continuat cititorul FT.

    Achiziţia BPE nu oferă decât o soluţie temporară şi este mai mult decât sigur că Santander va descoperi nenumărate "surprize" în bilanţul Banco Popular.

    Oare va reuşi cea mai mare bancă din Spania să absoarbă BPE fără să facă indigestie şi să demonstreze că 1 euro nu a fost un preţ prea mare?

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Zombie de banca, cate mai sunt?

      Faliment pt lacomi!

      Aceasta banca e in perfuzi dupa Lehman Brothers? 

      1. Zombie de banca, cate mai sunt?

        Banca Carpatica rebrenduita recent(Patria Bank)

        Aceasta banca e in moarte clinica ? 

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb