Banii de la FMI fac cu ochiul la bănci

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 martie 2009

Traian Băsescu nu va da bani băncilor care vor să îi trimită în afară.

Traian Băsescu nu va da bani băncilor care vor să îi trimită în afară.

Băncile s-ar bucura dacă ar putea beneficia de pe urma împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional şi spun că nu vor trimite banii către băncile-mamă, după ce, miercuri seară, preşedintele ţării, Traian Băsescu, a avertizat că nu le va da niciun euro dacă au intenţia să îi trimită în afară.

Domnia sa a adăugat că este posibil să intervină un acord, la care va aplica şi FMI, prin intermediul căruia nu se va elibera niciun euro din rezerva Băncii Naţionale a României dacă nu se garantează că sucursalele băncilor străine prezente la noi nu vor scoate banii din România şi îi vor trimite la băncile mamă care au dificultăţi.

Un eventual împrumut de la FMI va ajunge în rezerva valutară a ţării noastre cu scopul de a proteja rezerva, dar ar putea fi folosit şi pentru o viitoare scădere a ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele în valută. Totuşi, BNR va lua o măsură de reducere a RMO, adică de relaxare a politicii monetare abia după ce politica fiscală se va întări.

Lazlo Diosi, preşedintele OTP Bank România, ne-a spus că, practic, banca pe care o reprezintă nu are de dat bani înapoi la banca-mamă, mai ales pentru că finanţările de la aceasta sunt pe termen lung.

Domnul Diosi ne-a declarat: "Dacă vom beneficia de bani din acest împrumut îi vom folosi în totalitate pe piaţa din România. Ne vom orienta spre creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi spre relansarea creditelor imobiliare".

Totuşi, domnia sa ne-a mai precizat că, din punct de vedere tehnic, este foarte greu ca statul să controleze ce vor face băncile cu banii deoarece există numeroase posibilităţi prin care aceştia pot fi transferaţi către băncile mamă.

Laurenţiu Mitrache, preşedintele executiv al Bank Leumi România, consideră că atitudinea preşedintelui este una corectă în sensul că şi Băncile Centrale din alte ţări au reacţionat la fel când au ajutat băncile ce aveau probleme.

Banii dintr-un acord cu FMI vor intra în rezerva valutară a BNR, iar aceştia vin mai degrabă pentru a spori credibilitatea în ţara noastră, ne-a mai explicat domnul Mitrache.

"Acordul cu FMI înseamnă şi un pachet de măsuri care oferă credibilitate, deci nu este doar un acord prin care primim bani", ne-a declarat preşedintele executiv al subsidiarei Leumi din ţara noastră.

Pe de altă parte, directorul general al Băncii Comerciale Carpatica, una dintre băncile româneşti, Nicolae Hoanţă, ne-a declarat: "Nu am semnale că ar fi în România bănci care să aibă nevoie de sprijin financiar din partea statului. Oricum, chiar dacă ar exista bănci cu capital străin care ar avea nevoie de sprijin, acesta nu poate şi nu trebuie furnizat decât de ţara de origine a băncii mamă".

Băncile au solicitat, în repetate rânduri, o lichiditate suplimentară, motivând că au nevoie de ea pentru a relua activitatea de creditare, care a încetinit semnificativ în ultima perioadă. Totuşi, cererea pentru credite a scăzut, nivelul restanţelor s-a mărit, iar oamenii nu prea mai au bani, aşa că este posibil ca lichiditatea suplimentară să nu ajute creditarea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Au privatizat totul ... pe nimic . Ca doar asa functioneaza economia de piata ( ... de fapt au furat ... si astfel sau privatizat ) .

    Acum vin cu alta gaselnita prin care cer ca sa fie ajutati de STAT ( adica imprumutul asta de la FMI va fi platit prin taxe si impozite de catre populatie ) .  

    Cer ajutor financiar industria bancara , industria auto , etc.... Cu alte cuvinte profiturile sint ale firmelor private , iar pierderile ale statului .Hotariti-va domnilor ce avem ... comunism sau capitalism . 

     

    1. este comunism cand vorbim de pierderi , capitalism daca este profit. Dupa cum zic amenricanii : nationalizarea pierderilor si privatizarea profitului. Da nu e nici o problema ca noi Romanii santem obisnuiti cu saracia: doar asa am crescut , nu?

      Petitia online aici , trimite mai departe: 

      http://www.petitieon line.ro/petitie/fara_imprumut_ la_fmi_si_banca_mondiala-p6770 3048.html

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb