România îşi menţine poziţia conform căreia este obligatoriu ca derogarea de la standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu să fie prelungită, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH), precizând că fermierii români au nevoie de un sprijin real, "nu de piedici suplimentare în obţinerea producţiei", conform agerpres.
El a adăugat că, în cazul în care nu se va obţine acest ajutor, "putem să plecăm cu toţii din funcţiile pe care le deţinem", mesajul fiind adresat inclusiv comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, precizează sursa menţionată.
Potrivit agerpres "Domnule comisar, vă atrag atenţia că au trecut 6 luni de când am solicitat un răspuns al Comisiei. Acest răspuns nu a venit, în pofida unui vot pozitiv exprimat de 15 SM (15 state membre - n. r.). Nemulţumirea fermierilor noştri este reală şi se manifestă deja în stradă, în toată Uniunea Europeană. Dacă nu înţelegem că fermierii noştri au nevoie de sprijin real, nu de piedici suplimentare în obţinerea producţiei, putem să plecăm cu toţii din funcţiile pe care le deţinem. Inclusiv dumneavoastră, domnule comisar! Acesta este mandatul pe care îl am de la fermierii mei şi pe care nu îl pot ignora!", a transmis ministrul Agriculturii.
În urmă cu o zi, Florin Barbu declara la Târgu-Mureş, într-o discuţie cu fermierii, că va cere public demisia comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în cadrul reuniunii Consiliului de Miniştri, pentru nerespectarea votului dat de 15 state privind derogarea de la standardele de mediu ce vizează rotaţia culturilor (GAEC 7) şi condiţia de a lăsa 4% din suprafaţa fermei nelucrată (GAEC 8), menţionează sursa citată.
De asemenea, în intervenţia sa de la Bruxelles, Florin Barbu a mai cerut crearea unei flexibilităţi sporite în adaptarea/modificarea planurilor strategice PAC, în funcţie de provocările cu care se confruntă fermierii la acest moment şi identificarea tuturor elementelor de sprijin care să stimuleze accelerarea dezvoltării economice a fermierilor, pentru a face faţă unei provocări fundamentale cu care se confruntă inclusiv zonele rurale din România, informează agerpres.
Conform sursei menţionate, "Competitivitatea sectorului agricol trebuie să fie integrată ca obiectiv prioritar în PAC, iar Comisia să propună măsuri concrete pentru îndeplinirea acestuia concomitent cu simplificarea cerinţelor de mediu şi climă", a subliniat Barbu.
El a mai transmis în cadrul reuniunii că asigurarea furnizării de alimente şi materii prime de către fermierii din UE, într-un mod proporţional cu obţinerea unui venit decent, este dependentă de mai mulţi factori, respectiv eficientizarea cadrului legislativ, cu caracter predictibil, care să conţină măsuri de susţinere reale pentru fermieri şi pentru toţi actorii lanţului agroalimentar şi să faciliteze asigurarea rezilienţei sistemului în scopul garantării securităţii alimentare a UE şi nu numai, relatează sursa: "În luarea deciziilor să se ţină cont de solicitările statelor membre - reiterăm solicitarea des exprimată în cadrul întâlnirilor AGRIFISH, începând cu luna iunie şi până în decembrie, de acordare a derogării de la GAEC 7 şi 8. Vă reamintesc domnule comisar că a fost susţinută de 15 state membre ale UE. Acordarea de stimulente financiare corespunzătoare şi identificarea de pachete noi de sprijin, pentru a asigura şi menţine stabilitatea fermelor şi creşterea rezilienţei acestora, în contextul situaţiilor extreme din ultimii doi ani", a adăugat şeful MADR.
Nu în ultimul rând, Barbu a punctat că trebuie găsite noi modalităţi de contracarare a efectelor crizelor, cum ar fi cea determinată de războiul din Ucraina, care să nu aibă impact negativ asupra fermierilor europeni şi identificarea de soluţii care să permită statelor membre atingerea ţintelor de mediu fără a impune reducerea suprafeţelor destinate producţiei agricole (respectiv, aplicarea GAEC 8) şi să nu pună astfel în pericol securitatea alimentară a UE şi securitatea economică a fermierilor", a mai spus Florin Barbu, transmite agerpres.
România a expus problema derogărilor încă din vara anului trecut, iar ulterior alte 15 state membre UE (Polonia, Franţa, Slovacia, Letonia, Slovenia, Cipru, Bulgaria, Italia, Malta, Lituania, Luxemburg, Estonia, Suedia, Ungaria şi Cehia) au susţinut necesitatea aplicării acestora, conform sursei indicate.
La finalul lunii august 2023, ministrul Agriculturii a transmis Directoratului General pentru Agricultură al Comisiei Europene (DG AGRI) o analiză de impact privind necesitatea prelungirii derogărilor şi pentru anul 2024, având în vedere nevoia de predictibilitate a fermierilor, în contextul dificil în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, din cauza efectelor războiului din Ucraina, a fenomenelor meteo extreme şi a inflaţiei care a generat majorări greu de suportat ale preţurilor la inputuri, menţionează agerpres.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) le-a solicitat duminică autorităţilor să facă toate demersurile posibile pentru a convinge Comisia Europeană şi statele membre să susţină măsurile de comerţ pentru produsele agricole din Ucraina şi acordarea derogării în 2024 de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu (Good agricultural and environmental conditions, GAEC), susţine sursa.
AAC a venit şi cu o serie de propuneri, respectiv crearea şi implementarea, până la 30 aprilie 2024, a unui sistem european care să asigure că toate transporturile de produse agricole ucrainene sunt identificate înainte de intrarea în UE (prin tranzit, import normal şi/sau special/temporar), cântărite la intrare şi ieşire, introduse în sistem, unde să fie disponibile în mod transparent oricând, pentru orice persoană interesată, pentru a garanta că produsele ucrainene ajung la respectivele destinaţii şi nu rămân pe traseu sau sunt deturnate faţă de traseul/destinaţia iniţială, chiar şi parţial ca şi cantitate, precizează sursa citată.
Nu în ultimul rând, fermierii români cer alertarea autorităţilor europene şi activarea automată a clauzei de salvgardare la nivel naţional în cazul constatării de încălcări ale legislaţiei aplicabile de către proprietarii şi transportatorii de produse agricole de pe teritoriul oricărui stat membru, potrivit agerpres.
1. vaiiii
(mesaj trimis de yo yo în data de 23.01.2024, 20:09)
lasa ne ,lasa neeeee
o sa ai parte de soarta lui Dancu
1.1. mmmmmm (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de no nime în data de 23.01.2024, 20:11)
adevar graiesti,fratica
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2024, 20:58)
mai johhanna cred ca e in hibernee
acum a tresarit cand a scrancit intre dinti la conceil de europeeeeee!!!!!
demisieeeeee eeeeee directeur de conceil comisieur monseure de europeee
3. Ne-am saturat de petarde
(mesaj trimis de Cu musca pe cushma alba în data de 24.01.2024, 07:35)
Dar nu mai bine iti dai tu demisia inaintea astorlalti pe care tot ii acuzi ...de orice, doar sa iesti tu alb si imaculat si inocent ca o floricica.
Pe astia ca tine ii legau comunistii si-i ii trimiteau la munca fortata: la canal, la stuf...care stuf? Hai ca stii tu mai bine!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2024, 10:25)
:)) care stuf!? e pasune frate, prin lege , n-ai auzit? LEGE !!
4. Pleaca ! Arata-le calea fratilor !
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2024, 11:24)
De unde apar interlopii astia? Daca te uiti la banii pe care i-a pregatit pentru buzunarele lui Stanescu - Stuf constati ca astia iau subventii de milioane de euro cu aceeasi naturalete cum respira. E greu sa scii ceva despre astia folosind un limbaj decent.