Marile bănci centrale din întreaga lume şi-au înăsprit politica monetară în ultimele luni, în încercarea de domoli inflaţia care se află la recorduri nemaiîntâlnite de decenii, context în care pieţele de acţiuni au scăzut. Totuşi, săptămâna trecută, indicii multor burse importante au dezvoltat un raliu, alimentat parţial de speranţa ca ridicările substanţiale ale ratelor dobânzilor de până acum marchează punctul culminant al agresivităţii băncilor centrale, care vor să găsească un echilibru între inflaţie şi creştere economică, scrie CNCB.
Dar, Jean-Paul Jaegers, şeful diviziei de administrare a activelor la Barclays Wealth & Investments, crede că având în vedere ultimele date economice, probabil este prea devreme pentru aşa ceva. Jaegers susţine că pot trece luni până când băncile centrale vor fi suficient de confortabile cu traiectoria inflaţiei pentru "a lua piciorul de pe pedala înăspririi politicii monetare".
"Vedem că se vorbeşte mult despre stagflaţie, adică că activitatea economică încetineşte iar inflaţia este destul de lipicioasă. Vedem că inflaţia este destul de persistentă şi tot mai înrădăcinată în unele elemente", a spus el la CNBC. "Credem că bancherii centrali vor avea nevoie de ceva timp pentru ca inflaţia să scadă cu adevărat şi să înceapă să se simtă confortabil astfel încât să ridice piciorul de pe pedală ... asta va necesita câteva luni".
Jaegers a sugerat că, pentru pieţele financiare acel eventual moment de pivotare poate oferi o oportunitate.
"Am văzut că în acest an, scăderile pieţelor de acţiuni şi ale celor cu venit fix au fost destul de semnificative, astfel încât cred că investitorii vor simţi o oarecare uşurare când vor considera că inflaţia a fost oprită într-o oarecare măsură", a spus Jaegers.
Banca Centrală Europeană a urcat săptămâna trecută dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază, în condiţiile în care inflaţia din zona euro a ajuns la un nivel record, de 8,6%. În plus, Europa este afectată de multiple şocuri care îi afectează creşterea economică, în special războiul din Ucraina, problemele aprovizionării cu energie şi turbulenţele politice din Italia.
"Contextul economic s-a deteriorat destul de mult, iar problemele din Italia şi războiul din pragul său dau o imagine foarte complicată pentru Europa", a spus el. "De fapt, credem că Europa se îndreaptă către o recesiune şi BCE va descoperi, probabil, că este foarte greu să ridice suficient ratele de politică monetară, în faţa încetinirii economice":
În Statele Unite, unde inflaţia a atins 9,1% în dinamică anuală, aşteptările sunt ca Rezerva Federală să opereze a doua creştere consecutivă de dobânzii cu 75 de puncte de bază, în această săptămână. Totuşi, ultima citire a indicatorului PMI şi cifrele privind locurile de muncă din SUA de săptămâna trecută au semnalat, de asemenea, o încetinire a activităţii economice, conform publicaţiei americane.
Jaegers este îngrijorat privind riscurile de recesiune în Statele Unite, în condiţiile în care ratele dobânzilor care la începutul anului erau în intervalul 0-0,25% sunt acum aşteptate să atingă 3,5% până la finele ciclului, iar alte condiţii financiare sunt tot mai restrictive.
"În ultimele săptămâni, am devenit mai precauţi cu aceste active (n.r. acţiuni) şi ne simţim mai confortabil deţinând mai multe obligaţiuni guvernamentale, în portofoliile clienţilor", a spus Jaegers, la CNBC.