"BÂRFĂ" DIN PIAŢĂ SIF-urile peţesc Banca Carpatica?

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 august 2014

SIF-urile peţesc Banca Carpatica?

Gabriel Filimon infirmă

Trei dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) - SIF1 Banat Crişana, SIF2 Moldova şi SIF4 Muntenia, ar fi interesate să intre în acţionariatul Băncii Comerciale Carpatica (BCC), susţin surse din piaţă.

Gabriel Filimon, directorul general al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, a infirmat informaţia, iar preşedinţii celorlalte SIF-uri nu au răspuns, până la închiderea ediţiei.

Ideea unei bănci a SIF-urilor nu este nouă şi, de-a lungul timpului, au existat multe speculaţii pe acest subiect, astfel că, nu este exclus, ca ea să fi revenit în actualitate doar pe fondul căutărilor de investitori ale Băncii Carpatica.

Recent, în presă a apărut informaţia că patru investitori, interesaţi să intre în acţionariatul BCC şi să capitalizeze banca, ar fi primit accesul la camera de date a instituţiei de credit şi ar urma să iniţieze discuţii referitoare la modul în care să se realizeze tranzacţia.

"Există interes pentru a investi în bancă atât din partea unor instituţii bancare locale, cât şi din partea unor fonduri de investiţii", au declarat, atunci, surse bancare, citate de Mediafax.

"Căutarea de investitori pentru Banca Comercială Carpatica în vederea unei fuziuni este în linie cu mandatul primit în aprilie", potrivit unui comunicat al Băncii transmis Bursei de Valori imediat după apariţia informaţiilor privind cei patru investitori.

Acţionarii BCC au mandatat în aprilie conducerea companiei să analizeze oportunitea fuziunii cu o altă bancă.

Potrivit reprezentanţilor BCC, fuziunea va avea ca scop găsirea unui partener alături de care banca să îşi consolideze poziţia în piaţă.

CEO-ul băncii, Johan Gabriels, a spus, la finalul lunii aprilie, că şi-a propus să găsească până în septembrie o variantă de fuziune care să susţină propulsarea în Top 10, cu păstrarea numelui, având şi susţinerea acţionarului majoritar, Ilie Carabulea, în ciuda unor probleme de comunicare iniţiale: "Trebuie precizat că banca nu este de vânzare. Cred că nu s-a înţeles bine. Eu nu vând banca, pentru că nu este de vânzare. Ceea ce eu am spus este că avem ţinte agresive de creştere şi de a obţine o poziţie de Top 10. Şi vrem să o facem sub numele de Carpatica şi sub licenţa pe care o avem".

În primăvară, SIF-urile şi-au întărit poziţia la o altă bancă, "Transilvania" (TLV), după ieşirea din acţionariat a "Bank of Cyprus", care are probleme la ea în ţară.

Atunci, SIF4 Muntenia şi SIF2 Moldova au achiziţionat de 4,07% şi, respectiv 3,5% din Banca Transilvania. Astfel, cele trei SIF-uri "prietene" - SIF1 Banat Crişana (4,5% din TLV), SIF2 Moldova (8,5%) şi SIF4 Muntenia (4,2%) - au ajuns să controleze 17,2% din Banca Transilvania.

Din acest motiv, unele voci din piaţă nu cred în scenariul preluării "Carpatica" de către SIF-uri, ci merg, mai degrabă pe varianta continuării creşterii deţinerilor la TLV, inclusiv prin cererea unei derogări de la limita de deţinere.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. articol de vacanta. nimic despre nimic.

    1. Pai sifurile vor sa cumpere pe bune sau sa fure? Elementar

    Filimon mai are voie sa-si dea cu parerea? Bun, inteleg, l-a pastrat Bilteanu-n schema si el a ramas pe principiul ciinelui la macelarie, are loc sa bage un bon umflat de taxi, sa deconteze shaworma, sa dea beep de pe telefonul Sif-ului, sa mai duca acasa rechizite si hirtia igienica inceputa, sa se zgiiasca la posterul cu Cristina Rus si sa pastreze abtibildurile de la benzinarie, da' sa vorbeasca de banci?!?

    SIF4 poate cumpara doar daca isi vinde actiunile la TLV si la BIO...in rest e greu la deal cu boii mici

    hahaha

    ieste oare inca o barfa care va mai salta pretul cu cateva procente ? 

    acuma ziarul Bursa spune ca a aparut in presa informatia ca patru investitori au intrat in camera de date 

    Pai tot voi de la ziarul Bursa ati dat aceasta informatie ca un zvon sau ca o barfa, era ceva pe surse, pe voci. Nu a fost confirmata de nimeni informatia 

    oficial nu a aparut nimic

    vom vedea 

    1. A fost o stire publicata de Mediafax si preluata de ziarul BURSA.

      BCC deschide in forta

      +5%  

      am vazut ca mai multe publicatii au dat stirea cu camera de date, dar oficial nu a aparut nimic

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb