BAROMETRUL BANCAR ARB & EY: Aproximativ 90% dintre bancheri se aşteaptă ca Legea dării în plată să afecteze negativ creditarea

Mathias Klein
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 septembrie 2016

Aproximativ 90% dintre bancheri se aşteaptă ca Legea dării în plată să afecteze negativ creditarea

Aproximativ 90% dintre bancheri se aşteaptă ca Legea dării în plată să afecteze negativ creditarea, iar 95% dintre aceştia să ducă la o scădere a preţului locuinţelor, reiese din Barometrul Bancar ARB & EY - ediţia 2016.

Potrivit barometrului, băncile consideră că anumite iniţiative legislative locale se numără printre principalele aspecte care afectează negativ sistemul bancar românesc şi/sau abilitatea de a-şi realiza rolul în economie (67% în foarte mare măsură).

Barometrul bancar realizat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi EY România arată că aşteptările băncilor pentru evoluţia afacerilor în retail sunt afectate de Legea privind darea în plată, doar 60% aşteptându-se la o evoluţie bună faţă de peste 80% în 2015. Astfel, băncile prevăd o evoluţie similară cu cea din 2015 a cererii pentru creditele de consum şi economisire, dar sunt pesimiste în privinţa cererii de credite imobiliare şi ipotecare, 40% din bancheri aşteptându-se la o scădere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare faţă de 5% în 2015.

O evoluţie similară a avut loc în privinţa politicilor de creditare, unde se înregistrează scăderea semnificativă a apetitului pentru creditele imobiliare/ipotecare, 85% dintre bănci adoptând criterii mai restrictive de creditare faţă de 17% anul anterior. Această evoluţie a apetitului băncilor în privinţa creditelor imobiliare/ipotecare este în linie cu aşteptările băncilor privind evoluţia preţurilor locuinţelor, 95% dintre bănci aşteptându-se ca Legea privind darea în plată să ducă la o scădere a acestora.

Un procentaj de 50% dintre bănci anticipează o consolidare de anvergură medie şi mare a industriei bancare în următoarele 12 luni, similar cu anul 2015, mai arată Barometrul Bancar ARB & EY. Pe un orizont de trei ani, procentajul creşte la 90%, iar pentru acelaşi orizont de timp 30% dintre bănci se aşteaptă la o consolidare de mare anvergură, faţă de 40% anul precedent.

"Sistemul bancar românesc şi-a demonstrat stabilitatea structurală, activitatea acestuia indicând o adecvare corespunzătoare la riscuri a capitalului. Evoluţiile preconizate prin acest studiu la nivelul sectorului bancar românesc au în vedere menţinerea rezilienţei acestuia şi atrag atenţia asupra potenţialelor riscuri induse de o legislaţie care se abate de la abordarea europeană", a declarat preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu.

Principalele activităţi în care se aşteaptă să se angajeze băncile în următoarele 12 luni sunt creditarea clienţilor şi iniţiativele de a promova creşterea, dar oarecum în mai mică măsură decât în 2015.

"E încurajator că 45% din bănci sunt interesate de achiziţionarea de active faţă de numai 32% în 2015. În acelaşi timp, interesul pentru vânzarea de active a scăzut, doar 40% din bănci fiind interesate faţă de 59% în 2015. A crescut de asemenea semnificativ interesul pentru parteneriate şi alte forme de asociere la 45% faţă de sub 15% în anii anteriori", a spus Gelu Gherghescu, partener şi leader Financial Services EY Romania.

Conform barometrului, aşteptările bancherilor privind evoluţia afacerilor pe segmentul corporate sunt similare cu cele din anul 2015. Băncile se aşteaptă ca politicile lor de creditare pentru companii să devină mai restrictive în următoarele 12 luni pentru sectorul Construcţii, dar să se relaxeze în IT (58% comparativ cu 45% în 2015), Sănătate (56% faţă de 40% în 2015) şi pe segmentul IMM-urilor (70% în comparaţie cu 53% anul anterior).

Doar 25% dintre bănci iau în considerare emiterea de obligaţiuni ipotecare în următoarele 12 luni.

Aproximativ 70% din bănci estimează să menţină sau să crească uşor numărul de angajaţi faţă de numai 45% în 2015. Cheltuielile totale cu remunerarea personalului vor rămâne la nivelul anului 2015 sau vor creşte uşor, doar 5% din bănci aşteptându-se la o scădere. Asemănător anului anterior, primele aspecte de pe agenda bancherilor sunt gestionarea riscurilor (85% faţă de 86% în 2015) şi riscul reputaţional (85%, cu 6 puncte procentuale mai puţin decât în 2015).

EY România a realizat, în baza unui parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB), indicele industriei bancare denumit Barometrul Bancar ARB & EY prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat bănci totalizând o cotă de piaţă în funcţie de active de aproximativ 90%.

Potrivit ARB şi EY România, barometrul este un instrument de informare al bancherilor cu privire cu privire la aşteptările şi previziunile conducerilor băncilor din sistemul bancar românesc în privinţa mediului economic, legislativ şi de afaceri şi implicaţiile asupra băncilor pe care le conduc.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Partea buna e ca in septembrie vine noul plan pe 5ANI al Programului Prima Casa prin care guvernul le va asigura tinerilor accesul la o locuinta si ii va apara de dihaniile speculante de chirii [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

    1. [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Nu te sfii sa amintesti numele rechinilor imobiliari [Fragment eliminat, conform regulamentului]. Oameni care nu adorm decat cu manutele in buzunarul altcuiva.

      Pai, nu m-am sfiit deloc, numele bisnitarilor era in "fragmentul eliminat conform regulamentului". [Fragment eliminat, conform regulamentului.] Intre timp RTV a inceput dezvaluirile despre legaturile lui Zamfur cu lumea interlopa, din surse stiu ca or sa apara si bisnitele lui cu Iliutza, Nedoni, Beraru sau alte haimanale din astea;) Keep calm ca o sa fie dati de pereti:)))))

    Risc sistemic ..., mai are rost sa comentez aberatii?

    1. Risc seismic sau cel mult sitematic, analfabetilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb