Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri, într-un interviu live, că nu există partid care să fie curat şi că nu candidaţii sunt cei care se ocupă de finanţarea campaniilor electorale, însă aceştia au responsabilitatea morală în acest sens.
"Nu există partid care să fie curat. Candidaţii nu prea au fost cei care s-au ocupat de finanţare, dar candidaţii au responsabilitatea lor morală", a declarat Băsescu.
Întrebat dacă toate partidele se finanţează cu bani negri, fostul şef al statului a răspuns: "Da, aşa este".
La întrebarea dacă acesta este un autodenunţ, fostul preşedinte a răspuns: "Am văzut declaraţia domnului Cocoş, că a finanţat parte din campania mea din 2009. Pentru mine, campania a costat 18,5 milioane de lei, peste patru milioane de euro, la paritatea respectivă. Ultima campanie a costat mai puţin de jumătate în cazul ambilor candidaţi (n.r. - Victor Ponta şi Klaus Iohannis) (...). Lucrurile sunt putrede la finanţarea campaniilor electorale şi ar trebui să avem un moment zero".
Referitor la finanţarea campaniei sale electorale de către Dorin Cocoş, Traian Băsescu a spus că nu cunoştea detalii despre operaţiunile de finanţare a campaniei, precizând că un candidat "nu ştie mare lucru pentru că nici nu e treaba lui"
"Un candidat nu se implică el însuşi în finanţare. Nu cred că există candidat atât de naiv încât să creadă că din contribuţiile membrilor de partid se face campania. Nici nu trebuie luat de bun tot ce spun oamenii care ajung acum la DNA", a precizat Traian Băsescu.
Întrebat dacă ştia că "s-au strâns patru milioane în campanie", Băsescu a negat, însă a adăugat că putea doar bănui. "Cine nu bănuieşte?", s-a întrebat Băsescu.
• Băsescu: "Voi continua să pun semne de întrebare dacă se reia spectacolul arestărilor"
Fostul preşedinte Traian Băsescu a mai declarat, vineri, că va continua să îşi pună semne de întrebare "dacă se reia spectacolul arestărilor" şi, întrebat dacă îi reproşează acest lucru procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Băsescu a răspuns: "Da, e şefa instituţiei".
Întrebat despre susţinerea sa faţă de procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Traian Băsescu a spus: "Voi continua să pun semne de întrebare dacă se reia spectacolul arestărilor. Am fost întotdeauna împotriva arestărilor preventive, cu excepţii. Sunt un adversar al arestărilor preventive când este vorba de lucruri care s-au petrecut cu mult timp în urmă. Un om politic sau simplu, în faţa instituţiilor statului este o gâză. Dacă împotriva lui pornesc DNA, SRI, Curte de Conturi, este o gâză. Singura pavăză este respectarea drepturilor omului. (...) Dacă un om nu beneficiază de respectarea drepturilor lui, acest om este distrus. Vedeam că se întâmplă la oameni politici, care nu sunt prea agreaţi de români, dar se întâmplă şi oamenilor simpli, dar nu aflăm de ei".
Întrebat dacă îi reproşează acest lucru lui Kovesi, Băsescu a spus: "Da, este şefa instituţiei".
• "Niciodată nu l-am întrebat pe Coldea despre o anchetă la adresa Elenei Udrea"
Fostul preşedinte Traian Băsescu a mai spus, vineri, că nu l-a întrebat niciodată pe Coldea despre o anchetă la adresa Elenei Udrea şi că în timpul mandatului său de preşedinte nu au existat denunţuri la adresa acesteia.
"Niciodată nu l-am intrebat pe Coldea despre o anchetă la adresa Elenei Udrea. În timp ce eu eram în mandat n-au existat denunţuri la adresa Elenei Udrea. Ştiu că doar ca martor a fost chemată în plină campanie, era legat de nişte investiţii in Piatra Neamţ, dar sub acuzare n-a fost pusă niciodată cât am fost eu preşedinte", a spus Băsescu.
Întrebat ce îl face să creadă că Elena Udrea este sută la sută nevinovată, Traian Băsescu a răspuns: "Nu spun asta, dar ştiu că nu a luat geanta cu bani. Dar povestea care se spune că a venit un investitor, directorul unei firme, i-a dat secretarului general o geantă, care nu a văzut dacă erau în geantă... Cel care a dat banii spune că banii erau pentru secretarul general, nu pentru Udrea. (...) Nu cred că a fost în minister la acea dată. S-au verificat condicile de la intrare şi nu era în minister. În instanţă probabil va spune unde era".
Fostul şef al statului a subliniat că "marea poveste cu geanta este o poveste cap coadă".
Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, când instanţa supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, în dosarul "Gala Bute". Fostul ministru al Dezvoltării Regionale trebuie să se prezinte la Secţia 2 Poliţie în zilele de marţi şi vineri, la ora 10.00, fiind una dintre obligaţiile măsurii controlului judiciar.
Udrea a stat în arest la domiciliu din 7 mai până în 16 iunie. Din 25 februarie până în 30 aprilie, Udrea a fost încarcerată în Arestul central al Poliţiei Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgşor.