Preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu a declarat ieri, la recepţia de Ziua Naţională a României, că, pe 16 noiembrie, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, românii au avut voinţa mai puternică decât politicienii şi televiziunile şi că elitele nu vor rezista niciodată "în fruntea naţiunii" dacă nu vor fi "măcar cu un pas înaintea evoluţiei poporului".
"Dacă privim la ziua de azi (ieri - n.r.) şi o comparăm cu evenimentele din istoria noastră, elitele politice trebuie să înţeleagă un lucru esenţial: niciodată nu vor rezista în fruntea naţiunii române dacă nu vor fi tot timpul măcar cu un pas înaintea evoluţiei poporului român", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a adăugat că politicienii autohtoni care nu vor înţelege ce vor românii vor fi "spulberaţi" de popor peste câţiva ani.
"Azi, politicienii trebuie să înţeleagă că românii vor în primul rând stat de drept, o justiţie în faţa căreia toţi să fie egali, vor sănătate asigurată tuturor, vor educaţie, vor autostrăzi. Politicienii care nu vor înţelege acest lucru peste câţiva ani vor fi spulberaţi de acelaşi popor român", a punctat Băsescu.
Oficialul de la Cotroceni a opinat şi că, în al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, românii au avut o voinţă mai puternică decât politicienii şi televiziunile: "Acum un sfert de veac, un regim comunist care părea etern (la fel ca şi conductorul său de atunci) s-a prăbuşit în faţa dorinţei de libertate a poporului român. Şi aş face o paranteză: şi pe 16 noiembrie românii au avut voinţa mai puternică decât politicienii şi televiziunile".
Preşedintele Băsescu a mai spus că ţara noastră şi poporul său au darul de a renaşte, în momentele-cheie, şi de a reuşi să îşi adune toate resursele, toate energiile pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate.
În opinia lui Traian Băsescu, Ziua Naţională a României este o sărbătoare cu numeroase momente simbolice, "cu atât mai mult în acest an când ziua naţională are loc în ajunul sărbătoririi a 25 de ani de la prăbuşirea comunismului şi a reluării modernizării ţării prin integrarea sa în spaţiul firesc de dezvoltare, în spaţiu de valori al democraţiilor occidentale".
"La 1 decembrie 1918, se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei şi a Bucovinei la România. Nu am fi trăit probabil niciodată acest moment fără existenţa unor bărbaţi de stat vizionari precum premierul Ion I.C.Brătianu, Regele Ferdinand Întregitorul sau generalii români care au condus marile bătălii ale unirii din Primul Război Mondial la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. 1 Decembrie 1918 este punctul de referinţă în veacuri al reunirii tuturor românilor în acelaşi stat. Istoria din acel moment ne învaţă că putem să răzbim în momente grele numai cu solidaritate şi coeziune, prin definirea coerentă a interesului naţional", a detaliat Băsescu, menţionând că "România şi poporul său au darul de a renaşte, în momentele cheie, şi de a reuşi să îşi adune toate resursele, toate energiile pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate".
"E o forţă de coeziune şi de echilibrare a alunecărilor istorice care a făcut ca, de exemplu, de la România din 1916-1917 rămasă la dimensiunea provinciei istorice Moldova, cu capitala şi guvernul mutate la Iaşi, în pragul unei capitulări şi a unui dezastru naţional, ţara să renască prin forţa şi voinţa naţiunii, şi să ajungem la 1 decembrie 1918, să consemnăm unirea Bucovinei şi Basarabiei la patria mamă prin voinţa locuitorilor acelor regiuni istorice vechi, româneşti, dar şi revenirea Transilvaniei la România tot printr-o mare Adunare Populară şi voinţa manifestă a 100.000 de oameni adunaţi la Alba Iulia", a spus Traian Băsescu.
Demnitarul a continuat: "Ce probă mai importantă a forţei şi vitalităţii poporului român putem avea, decât acel 1 Decembrie care ne vorbeşte despre unirea de neam, ca voinţă, ca fundament al spiritualităţii româneşti. Generaţia actuală şi generaţiile viitoare nu au decât de învăţat de la aceste momente istorice, cu atât mai mult cu cât de atunci au traversat alt eveniment crucial pentru naţia română: 22 Decembrie 1989, acum un sfert de veac, un regim comunist care părea etern, la fel ca şi conducătorul său de atunci, s-a prăbuşit în faţa dorinţei de libertate a poporului român".
Preşedintele Traian Băsescu le-a adresat românilor din ţară şi de pretutindeni, militarilor români aflaţi la datorie în Afganistan, în Balcanii de Vest şi Africa, felicitări şi urări de sănătate, de prosperitate cu ocazia Zilei noastre Naţionale.
• Băsescu: "Unirea naţiunii române într-un singur stat românesc, un ideal de care nu mă dezic niciodată"
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, la recepţia de ieri de la Palatul Cotroceni, că unirea naţiunii române într-un singur stat românesc este un ideal de care nu se va dezice niciodată, felicitând cetăţenii Republicii Moldova pentru succesul pro-europenilor în alegerile parlamentare de ieri.
"Sărbătoarea naţională a tuturor românilor este cel mai bun moment pentru reînnoirea asigurărilor că România va susţine în continuare împlinirea aspiraţiilor de integrare europeană ale românilor de peste Prut, în timp ce unirea naţiunii române într-un singur stat românesc este un ideal de care nu am să mă dezic niciodată", a afirmat Băsescu.
1. Auf Rumänisch das Siegen ist Biruinta
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 02.12.2014, 07:35)
draga domnule Presedinte Basescu si faptele dumneavoastra de vitejie vor dainui peste secole asemeni lui Achiles.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2014, 13:29)
Vezi -tovarase- ca Prezidentele nostru (nu al vostru) v-a dat, va da si va va da cate un BOBARNAC fiecarui Gargaragiu ce si-a pierdut timpul de pomana , recte LOSER, incercand sa-l dea jos pe Base ; de pe orice balustrada, a oricarui "vapor" (barcuta, dar mai ales tuturor celor dusi cu pluta), chiar si de pe vaporul Achile Lauro...
"IN HOC SIGNO VINCES" Domnule Presedinte ! adica PLICI cu "mustele bazaitoare" :))))
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Dr BASE în data de 02.12.2014, 18:21)
Ce esti asa necrutator? mai bine chemai ambulanta sa-i "spele" pastilutele; macar mai avea o sansa.