Fuziunea PMP - UNPR va genera o a treia forţă politică, alături de PSD şi PNL, lucru care va conduce la consolidarea capacităţii democratice a Parlamentului, a declarat, ieri, preşedintele formaţiunii, Traian Băsescu.
După votul de fuziune prin absorbţie a UNPR cu PMP dat în cadrul Congreselor extraordinare reunite ale celor două formaţiuni, fostul preşedinte al României a precizat: "În urma deciziilor noastre, apare o a treia forţă politică, consistentă în teritoriu şi care are perspectiva obţinerii unui scor foarte bun în alegerile legislative. Acest lucru va însemna consolidarea capacităţii democratice a Parlamentului României, pentru că deciziile nu se vor mai juca între Modrogan şi Kiseleff, ci deciziile vor trebui să treacă şi prin Nicolae Iorga".
Întrebat dacă este de acord cu "profilul de premier al lui Dacian Cioloş", despre care a vorbit liderul UNPR Valeriu Steriu, Băsescu a spus: "Pot fi de acord cu orice, dar cel mai bun profil de premier sunt eu".
Potrivit preşedintelui PMP, în urma fuziunii s-au obţinut o serie de "rezultate pragmatice": "PMP a obţinut 1.320 de consilieri locali, UNPR a obţinut 1.200 de consilieri locali, ceea ce înseamnă că împreună am depăşit 2.500 de consilieri locali, PMP a obţinut 18 mandate de primar, UNPR a obţinut 26 de primari, deci împreună avem 44 de primari, consilieri judeţeni - PMP a obţinut 37 de consilieri judeţeni, UNPR - 14, împreună avem 51 de consilieri judeţeni. Şi, în sfârşit, vicepreşedinţi de consilii judeţene, PMP are şapte vicepreşedinţi cu UNPR împreună facem opt vicepreşedinţi".
Băsescu a prezentat şi rezultatele obţinute de cele două partide în Capitală la alegerile locale: "La Bucureşti unde este situaţie separată, PMP are 13 consilieri la sectoare, UNPR are 22 de consilieri la sectoare, împreună facem 35 de consilieri. (...) Şi, în sfârşit, la Consiliul General, PMP are patru consilieri, UNPR doi, deci înlocuirea lui Tudy devine foarte interesant de a fi discutată de cei şase consilieri care rezultă în urma fuziunii".
Ca obiective prioritare ale noului PMP, Băsescu a menţionat susţinerea în Parlament a unei noi legi a Sănătăţii, măsuri în vederea reformei în Educaţie, menţinerea propunerii de modificare a legislaţiei privind introducerea unei interdicţii care să limiteze tăierea de masă de lemnoasă pe o perioadă care să permită refacerea fondului forestier, unirea cu Republica Moldova şi dezvoltarea industriei de apărare prin susţinerea unui buget de 2,2% din PIB pentru MApN în 2017.
La rândul său, preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a declarat că prin fuziunea cu PMP ia naştere "un pol politic modern", care va conduce la crearea unui partid puternic în măsură să obţină sute de mii de voturi la alegerile parlamentare, voturi care se vor reflecta în măsuri pentru o viaţă mai bună pentru români.
Steriu a caracterizat înţelegerea politică la care a ajuns cu Băsescu drept "un start foarte inteligent".
• Congresul extraordinar al PMP: Fuziunea cu UNPR - validată
Congresul extraordinar al Partidului Mişcarea Populară a validat ieri fuziunea prin absorbţie cu Uniunea Naţională pentru Progresul României.
În cadrul Congresului s-a modificat şi Statutul PMP în vederea măririi numărului de membri ai conducerii centrale cu o funcţie de preşedinte executiv şi două de prim-vicepreşedinte.