Preşedintele Traian Băsescu a cerut, în cadrul întâlnirii de la Astana cu preşedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, onorarea integrală a creanţei bugetare a Companiei Rompetrol-Rafinare faţă de statul român, arată un comunicat postat, vineri, pe site-ul Preşedinţiei. În perioada 1-2 decembrie 2010, preşedintele Românei, Traian Băsescu, a participat la cel de-al VII-lea Summit al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care a avut loc la Astana, în Republica Kazahstan.
La întrevederea cu preşedintele Nazarbaev, şeful statului a transmis aprecierea pentru modul în care a fost organizată reuniunea de la Astana de către partea kazahă, în calitatea sa de Preşedinte în Exerciţiu a OSCE în acest an. În ceea ce priveşte relaţiile economice, preşedintele Băsescu a solicitat onorarea integrală a creanţei bugetare a Companiei Rompetrol-Rafinare faţă de statul român, mai arată sursa citată.
În 10 noiembrie, premierul Emil Boc i-a mandatat pe reprezentanţii Guvernului implicaţi în litigiul cu Rompetrol Rafinare pentru datoriile istorice ale companiei să continue procesul pentru a încasa întreaga sumă care trebuie recuperată şi să nu accepte transformarea în acţiuni a acestor restanţe. Judecătoria sectorului 5 a respins, în 8 noiembrie, contestaţia Rompetrol Rafinare la decizia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni înstrăinarea respectivelor bunuri, în condiţiile în care compania are de plătit datorii istorice de peste 500 milioane euro.
Tribunalul Constanţa a decis, pe 12 noiembrie, că majorarea capitalului social (MCS) de la "Rompetrol Rafinare" cu circa 320 de milioane de lei, aprobată la finele lunii iunie, anul acesta, va fi înregistrată la Registrul Comerţului, deşi Ministerul de Finanţe s-a adresat instanţei tocmai ca să preîntâmpine acest lucru. A fost a doua oară când statul nu reuşeşte să oprească majorarea de capital a "Rompetrol Rafinare", după ce instanţa a respins, în august, şi opoziţia intentată de stat faţă de MCS.
Ministerul Finanţelor s-a opus majorării capitalului rafinăriei încă dinainte să intre în acţionariatul companiei, intuind că participaţia sa va fi diluată, după conversia datoriilor de circa 520 de milioane de euro în acţiuni. Statul român a redevenit acţionar al "Rompetrol Rafinare", la începutul lunii octombrie, dobândind 44,69% din acţiunile RRC în urma conversiei în acţiuni a 20 de milioane de obligaţiuni pe care "Grupul Rompetrol" a refuzat să le răscumpere.
Premierul Emil Boc i-a mandatat pe reprezentanţii Guvernului implicaţi în litigiul cu "Rompetrol Rafinare" să continue procesul pentru ca statul să încaseze întreaga sumă care trebuie recuperată de la companie după scandenţa obligaţiunilor emise în octombrie 2003. "Grupul Rompetrol" a achitat circa 54 de milioane de euro din obligaţiuni, restul fiind convertite în acţiuni.