BĂSESCU LA FINAL DE MANDAT PREZIDENŢIAL: "Îi predau lui Iohannis o ţară care îndeplineşte toate criteriile pentru a intra în zona euro"

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 22 decembrie 2014

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în conferinţa de presă de la finalul mandatului său prezidenţial că îi va preda lui Klaus Iohannis o ţară care îndeplineşte toate criteriile de convergenţă, în vederea intrării în zona euro, el apreciind că vom deveni membri ai zonei euro mai devreme de 2019.

Traian Băsescu a mai spus că, de la intrarea în Uniunea Europeană, România a făcut progrese formidabile, pe care nu le recunoaştem, dar ele există şi sunt consemnate, şi a amintit că rata inflaţiei este de 1,4%, rata la dobânzile pe termen lung este de 4,8%, iar cursul de schimb leu-euro fluctuează într-o marjă mai mică de 15%, în timp ce deficitul bugetar se află sub 3%.

El a amintit şi reformele structurale "extrem de importante care au avut loc în acest interval", printre care liberalizarea forţei de muncă în 2010, care a flexibilizat piaţa muncii şi a reuşit să creeze condiţii de optimizare a costurilor în societăţi.

"Acest pas ne-a scos din era comunistă a contractului de muncă pe viaţă", a ţinut să precizeze Traian Băsescu, arătând că, deşi multe ţări din UE au fost şi încă sunt în criză, care s-a întins pe trei, patru cinci ani, România a avut doar doi ani, din zece când nu a avut creştere economică pozitivă, în 2009 şi 2010.

"În rest, în toţi cei opt ani a înregistrat creştere economică pozitivă, ceea ce este corelat cu parametrii care diferenţiază situaţia din 2004 cu cea din 2014", a completat Băsescu, afirmând că "perspectiva României este de creştere economică".

"România este o ţară sigură"

România este în prezent o ţară sigură din punct de vedere al securităţii şi nu riscă o invazie, dar sunt necesare investiţii în armată, consideră Traian Băsescu, menţionând totodată găzduirea a două comandamente NATO.

"Fac afirmaţia, cu toată responsabilitatea, că românii trăiesc într-un stat sigur, într-o lume în care atacurile teroriste sunt la ordinea zilei şi le-aţi văzut, într-o lume în care Europa şi NATO sunt organizaţii formate din state care sunt ţinte pentru terorişti, state care sunt ţinte pentru atacurile cibernetice, România este o ţară sigură datorită modului cum instituţiile ei funcţionează", a afirmat Băsescu.

"De asemenea, dacă privim la ce se întâmplă în jurul nostru, în regiune, dacă privim la agresivitatea vecinului nostru de la răsărit, a domnului preşedinte Putin şi a armatei sale, vă asigur că România este de asemenea un stat sigur. Pentru România nu există riscul unei invazii, riscul unei destabilizări proiectată la Moscova, şi asta nu pentru că neapărat Vladimir Putin nu este interesat de România. Este interesat, dar România este într-un sistem de alianţe solid, în interiorul alianţei NATO are un parteneriat strategic cu SUA, care îi dă confortul că nu este singură în faţa riscurilor la securitatea naţională. România a devenit un furnizor de securitate pentru multe alte state NATO", a mai spus Băsescu.

În acest sens, el a indicat faptul că România şi-a obţinut încrederea prin participările militare în Balcani, Irak, Afganistan, Africa. De asemenea, a făcut referire la scutul antirachetă de la Deveselu, care este destinat protejării multor alte state NATO, inclusiv SUA.

"În momentul de faţă sunt luate decizii pentru crearea a două comandamente NATO pe teritoriul României şi ele trebuie să devină operaţionale până în anul 2016, la următorul summit NATO. Un comandament de batalion şi un comandament NATO de divizie. Deci, din punct de vedere al securităţii, România este mai sigură ca niciodată", a menţionat Traian Băsescu.

De asemenea, el a susţinut că serviciile de informaţii, SRI, SIE, STS, "sunt totalmente conectate la sistemele de informaţii ale aliaţilor, în mod deosebit în ceea ce priveşte informaţiile de securitate care vizează cooperarea în NATO, dar şi relaţia în interiorul parteneriatului strategic cu SUA".

Băsescu a ţinut să sublinieze că parteneriatul strategic cu SUA a devenit realitate în timpul mandatului său, chiar dacă discuţia pe marginea acestuia a început în mandatul lui Ion Iliescu.

"Rusia nu şi-a schimbat dorinţa să ajungă la gurile Dunării, doar putinţa"

Traian Băsescu a mai spus că Rusia nu şi-a schimbat dorinţa de a ajunge la gurile Dunării, ci doar putinţa, în urma scăderii preţului la ţiţei şi gaze şi a subliniat că Moscova reprezintă un risc pentru securitatea României, dar asta nu înseamnă că s-ar gândi să invadeze România.

Întrebat dacă s-a schimbat abordarea Rusiei, despre care Traian Băsescu spunea în martie că "se uită cu jind la gurile Dunării", preşedintele Traian Băsescu a spus că va continua să considere că "Federaţia Rusă este un risc pentru securitatea Ucrainei, a Republicii Moldova şi a României", dar că "riscul nu înseamnă că vreodată Federaţia Rusă ar putea gândi să invadeze România".

"Dar Federaţia Rusă ţinteşte gurile Dunării în mod indiscutabil şi nu trebuie să ne uităm la ce se întâmplă la Lugansk, Doneţk şi Mariupol ca să zicem < oho, au 2.000 de kilometri până la braţul Chilia >. Nu, uitaţi-vă în Crimeea, că distanţa din Crimeea până în Transnistria şi Chilia e de 2-300 de kilometri", a spus Băsescu.

El a subliniat că Federaţia Rusă este "un risc pentru securitatea regională". "Din acest motiv, v-am enumerat şi toate măsurile, flote militare aliate sunt în Marea Neagră, România are un scut antirachetă, sunt detaşaţi în baza de la Kogălniceanu 600 de puşcaşi marini", a mai spus el.

Despre "dorinţa" Rusiei de a ajunge la gurile Dunării, Băsescu a explicat că "dorinţa" nu s-a schimbat, dar "putinţa da". "Între timp a ajuns ţiţeiul de la 110 dolari pe baril la 60 şi 50% din resursele finnaciare ale bugetului Federaţiei Ruse provin din ţiţei şi gaze. Ori saltul de 110 la 60 în condiţiile în care Moscova şi-a estimat preţul mediu al barilului de ţiţei la 95 de dolari pe baril este o gaură în bugetul Federaţiei Ruse uriaşă. Gazele au căzut de la 400 şi la 300 şi de dolari mia pe metri cubi, deci s-a schimbat putinţa", a afirmat Traian Băsescu, precizând, totodată, că bugetul Rusiei pentru apărare este de 50 de miliarde de dolari, iar cel al SUA, de 485 miliarde de dolari.

Băsescu: E esenţial să se găsească soluţii fiscale pentru presă

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în conferinţa de final de mandat, că este esenţial să se găsească soluţii fiscale pentru presă, el arătând că un mediu fiscal favorabil ar duce la redobândirea independenţei presei.

"Cred că e esenţial ca, în numele democraţiei, să se găsească soluţii fiscale pentru mass-media, pentru presă. Sistemul fiscal, pe de o parte, dar şi realităţile economice, fac ca presa să fie mult prea încorsetată de interesele patronilor de presă", a spus Băsescu.

El a arătat că un mediu fiscal favorabil presei reprezintă o soluţie care ar duce la redobândirea indepedenţei presei.

"Enunţ acest lucru şi nu voi inisista pe el, deşi ca opozant s-ar putea să-mi fac o temă din acest lucru", a spus Băsescu.

Băsescu, despre o funcţie de premier: Nu am proiecte politice, o să mă mişc printre amicii din PMP

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, întrebat dacă, după terminarea mandatului de preşedinte, doreşte să bifeze şi funcţia de premier, că nu are încă proiecte politice dar că preponderent, se va mişca printre "amicii pe care îi mai are în PMP" şi în familie.

Traian Băsescu a spus: "Am un singur gând, vreau acasă".

"Nu o să fiu unul care să stea în casă", a mai precizat el.

Totuşi, preşedintele a ţinut să menţioneze că "va folosi un birou de la PMP".

Băsescu: România nu poate accepta şi nu îşi doreşte proiectul South Stream

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că s-a opus din nou reluării proiectului South Stream, "suprasusţinut de OMV Petrom", care ar dori să pompeze gazul din Marea Neagră în South Stream, ceea ce ar face din România, care e proprietara gazului, o ţară dependentă de infrastructura Gazprom.

Traian Băsescu a fost întrebat, la conferinţa de final de mandat, cum vede subiectul legat de extragerea gazelor din Marea Neagră.

"Eu am ridicat această problemă şi în actualul consiliu (european - n.r.), când s-a cerut reluarea proiectului South Stream, iar eu m-am opus vehement acestui proiect. De ce? Pentru că acţionarul majoritar, OMV Petrom, şi vreau să ştiţi că acest lucru l-am comunicat şi cancelarului Austriei şi ambasadorului Austriei exact aşa cum vă spun... De fapt, South Stream este suprasusţinut de OMV Petrom pentru că ar dori să pompeze gazul din Marea Neagră în South Stream, ceea ce ar face din România, care e proprietara gazului care se va extrage din Marea Neagră, o ţară dependentă de infrastructura Gazprom. Ori, din acest punct de vedere, România nu poate accepta şi nu îşi doreşte proiectul South Stream, pentru că e aceeaşi sursă, e aceeaşi problemă cu dependenţa de sursa unică. În al doilea rând, dacă prin absurd s-ar face South Stream-ul, Guvernul României trebuie să fie foarte clar, aşa cum eu am fost extrem de clar şi în discuţia cu Exxon şi în discuţia cu OMV Petrom (...) Am fost extrem de clar că niciun metru cub de gaz din zona economică a Mării Negre nu se va exporta decât pe infrastructură românească, cu prioritate - acoperirea sută la sută a nevoilor României, acoperirea sută la sută a nevoilor Republicii Moldova, şi ce rămâne, la export, dar pe infrastructură românească şi nu pe infrastructură Gazprom", a declarat Băsescu.

În octombrie 2014, preşedintele Traian Băsescu declara, după participarea la Consiliul European de la Bruxelles, că "niciun gram, niciun metru cub de gaz românesc" nu va tranzita proiectul South Stream, care va trece prin Bulgaria, precizând că exporturile româneşti de gaze se vor face prin Transgaz.

Proiectul gazoductul South Stream presupune transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către ţările din sudul şi centrul Europei.

Proiectul a fost suspendat în momentul în care Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu ţările prin care urmează să treacă gazoductul, printre care Bulgaria, Ungaria, Slovenia şi Serbia.

Comisia a apreciat că aceste înţelegeri încalcă legislaţia Uniunii Europene, care stipulează că gazoductele nu pot aparţine companiilor care se ocupă cu extracţia gazelor naturale. În acest caz, proiectul este condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb