Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat, astăzi, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş, în cadrul dezbaterii "România şi perspectivele Uniunii Europene", că proiectul european nu este un unul eşuat, ci trebuie relansat şi că riscul naţionalist există şi nu poate fi combătut decât dacă oamenii politici îşi asumă responsabil discursul european.
"Aceste proiecte (naţionaliste, n.r.) prind tot mai mult la populaţia din UE pentru că partidele mainstream nu au reuşit să rezolve problemele importante: terorismul, şomajul, tineri fără soluţii, identitate europeană, politică externă comună, nu ne-au văzut cetăţenii europeni ca fiind cei în mâna cărora să îşi pună viitorul, să spună 'da, sunt eficienţi, ştiu ce vor'. În momentul de faţă Uniunea Europeană nu are numai o criză de identitate, are o criză de perspectivă. Spunea cineva că par pesimist. Nu, eu trag un semnal de alarmă să revenim suporteri ai proiectului european corect, cel din tratate, şi nu suporteri ai ideii suveranismului. Mă mai bat şi cu pumnul în piept ca maimuţa, spunând 'eu ţin cu poporul meu'. A ţine cu poporul tău este să fii acolo şi să ai poziţii care creează perspectiva prosperităţii poporului tău (...) Riscul naţionalist există şi el nu poate fi combătut decât dacă oamenii politici îşi asumă responsabil discursul european. Din păcate suntem într-un moment în care toţi se feresc de discursul european. Cred că proiectul european nu este un proiect eşuat, ci trebuie relansat", a declarat Traian Băsescu, potrivit Agerpres.
Fostul preşedinte a susţinut că Europa va avea linişte atâta timp va exista Uniunea Europeană şi cât timp ţine la relaţia transatlantică.
"Europa nu îşi poate garanta liniştea, avem nevoie de o Europă în care să credem şi că vorbim despre ea aşa cume este în tratate şi avem nevoie ca această Uniune Europeană să aibă ca partener Statele Unite", a mai afirmat Traian Băsescu.
1. De ce proiectul european esueaza
(mesaj trimis de Cititor de știri în data de 22.03.2019, 00:00)
Lumea vede cum se transformă Europa și ei nu se mai vad în ea. Când un popor este forțat să renunțe la tot ce stiu pentru un grup sa politicieni prea fudui care prefera sa evite discuții serioase atunci acei oameni vor găsi alți cu care să vorbească.
Aceste probleme au început cu cenzura și cu evitarea adevărului. Pur si simplu sa evită orice fel de discuții.
Acești grupuri de politicieni s-au grupat între ei și nu mai vor să audă nici o conversatie interesantă cu alte puncte de vedere. Când opresti discutia atunci nu mai exista societate. Atunci toti oamenii se împart în extremele politicii fie dreaptă fie stânga.
Cel mai rău lucru care se poate întâmpla acum este sa înceapă o altă criza economică, ar fi dezastru.
2. fără titlu
(mesaj trimis de rogue trader în data de 22.03.2019, 06:25)
Asta depinde de cine castiga alegerile. Am avut noroc ca Merkel a facut eforturi supraomenesti a fost impaciuitoare si a tinut sandramaua sa nu se darame incepand cu Grecia si pana acum cu toate jignirile si atacurile si spionajul american la adresa ei. In rest, orice se poate intampla. Credea cineva ca Anglia va iesi din UE? Sau macar ca s-ar putea discuta despre asta? E clar ca discrepantele nord/sud se adancesc unii produc altii nu unii au probleme de un fel, altii de alt fel refugiatii au umplut tarile etc. Sunt 29 de tari cu cat mai multe cu atat mai multe probleme. Si toti au intrat in UE ca s-o duca mai bine nu ca sa aiba restrictii si limitari. Plus ca unu ca Trump oricand poate sa schimbe tot. Chiar si fara UE nu cred ca vor mai fi razboaie intre europeni. Nu de alta dar ramanem fara internet. Adica fara FB si cine poate trai fara FB?