România a învăţat o lecţie extrem de dură a crizei, afirmând că măsurile de austeritate au fost luate pentru a a crea resurse pentru investiţii, în vederea perspectivei unei creşteri durabile a economiei. "România a luat câteva măsuri extrem de dificile într-un moment dificil. Am avut o creştere explozivă în perioada 2004 - 2008 după care o creştere negativă foarte puternică, minus 7,4% în 2009 şi minus 1,9% în 2010 cu perspectiva reluării creşterii economice în 2011. Am învăţat o extrem de dură lecţie a crizei", a declarat Traian Băsescu în plenul APCE, potrivit Mediafax.
El a mai spus că, în România, creşterea explozivă a fost bazată pe stimularea excesivă a consumului şi pe dezvoltare imobiliară.
"Decizia pe care am luat-o a fost ca România să-şi aştearnă perspectiva de dezvoltare nu pe stimularea consumului, ci pe dezvoltare durabilă. De aceea s-au luat câteva măsuri foarte dure pentru a crea resurse pentru investiţii", a adăugat şeful statului.
El a reamintit că anul trecut autorităţile au redus salariile în sectorul bugetar cu 25%, s-a introdus o taxare cu 5,5% a pensiilor, s-a introdus un nou sistem de salarizare, s-a introdus un nou sistem de pensii, iar vârsta de pensionare a fost crescută. "De asemenea, au fost introduse măsuri de lărgire a bazei de impozitare. Nu în ultimul rând, chiar dezbaterile din ultimele zile sunt legate de introducerea unui nou sistem de plată a pensiilor miliarilor în rezervă. Toate acestea fac parte din sistemul de reforme structurale pe care România şi le-a asumat în intenţia de a lansa România pe o traiectorie de creştere economică bazată pe dezvoltare durabilă, nu pe consum", a mai declarat preşedintele Băsescu.