BASF a încheiat procesul de achiziţie a unor segmente de operaţiuni şi active de la Bayer. În octombrie 2017 şi în aprilie 2018, BASF a semnat acorduri de achiziţie pentru operaţiunile şi activele cedate de Bayer, în valoare de 7,6 miliarde de euro, în numerar, în contextul în care Bayer a achiziţionat Monsanto.
"Tranzacţia completează în mod strategic activităţile BASF în domeniul protecţiei plantelor, al biotehnologiei şi al agriculturii digitalizate şi marchează intrarea companiei pe piaţa seminţelor, a erbicidelor neselective şi a nematocidelor pentru tratamentul seminţelor", se arată într-un comunicat.
Prin această achiziţie, aproximativ 4.500 de angajaţi se alătură companiei BASF.
Saori Dubourg, membru al Consiliului Directorilor Executivi din cadrul BASF SE şi responsabil pentru divizia Agricultural Solutions, a declarat, citat de Agerpres: "Această achiziţie transformă rolul BASF în agricultură. Ne îmbunătăţeşte poziţia pe piaţa soluţiilor agricole şi creează noi oportunităţi de creştere."
Acordurile includ următoarele active Bayer: operaţiunile la nivel global cu glufosinat de amoniu; operaţiunile cu seminţe, inclusiv genetica, cercetarea şi capabilităţile de ameliorare, precum şi mărcile înregistrate pentru anumite culturi de câmp în diferite ţări; operaţiunile cu seminţe de legume; platforma de cercetare-dezvoltare pentru hibrizi de grâu; o gamă de produse pentru tratamentul seminţelor; anumite erbicide pe bază de glifosat din Europa pentru utilizări preponderent industriale; întreaga platformă digitală pentru agricultură xarvio; precum şi anumite erbicide neselective şi proiecte de cercetare pentru nematocide.
"Aceste tranzacţii sunt în prezent finalizate, cu excepţia operaţiunii cu seminţe de legume, a cărei închidere este aşteptată în cursul lunii august", informează reprezentanţii BASF. Markus Heldt, preşedintele diviziei Agricultural Solutions, din cadrul BASF, a precizat: "Având soluţii puternice, de la seminţe până la recoltare, şi beneficiind de o capacitate de cercetare şi dezvoltare extinsă şi performantă, vom stimula competiţia pe piaţă. Pentru clienţi asta înseamnă că vor continua să aibă posibilitatea reală de a alege, atât astăzi cât şi în viitor."
De asemenea, pentru a reflecta amploarea noului portofoliu pe care îl deţine în domeniul agricol, BASF a redenumit divizia "Crop Protection", aceasta devenind "Agricultural Solutions". În plus, divizia a creat o nouă unitate globală de operaţiuni pentru seminţe şi însuşiri genetice.
În 2017, divizia Agricultural Solutions BASF a generat vânzări în valoare de 5,7 miliarde de euro.
Grupul BASF are 115.000 de angajaţi. Portofoliul este organizat în cinci divizii: Substanţe chimice, Produse performante, Materiale & soluţii funcţionale, Agricultural Solutions şi Petrol şi gaze. BASF a generat vânzări de 64,5 de miliarde de euro în anul 2017. Acţiunile BASF sunt listate la bursele de valori din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) şi Zurich (BAS).