BASF stabileşte o nouă direcţie prin strategia sa corporativă şi defineşte obiective financiare pentru perioada 2025-2028, actualizând-şi în consecinţă politica de dividende.
Pe termen mediu, BASF se angajează să menţină distribuţia globală către acţionari la nivelul ultimilor ani printr-o combinaţie de dividende şi răscumpărări de acţiuni. În acest fel, BASF îşi propune să distribuie cel puţin 12 miliarde de euro acţionarilor din 2025 până în 2028. Mai exact, compania va plăti un dividend de cel puţin 2,25 euro per acţiune (2023: 3,40 euro) sau aproximativ 2 miliarde euro în fiecare an. Acesta se va aplica inclusiv dividendului pentru exerciţiul financiar 2024, care urmează să fie plătit în 2025. Plata totală a dividendelor în valoare de aproximativ 8 miliarde EUR în perioada celor patru ani va fi completată prin răscumpărări de acţiuni, care sunt vizate cel târziu începând cu anul 2027 şi se estimează că se vor ridica la aproximativ 4 miliarde EUR.
BASF
Carmen Turcu
Phone: +40 744 807 976
carmen.turcu@basf.com
Premium Communication
Sorana Savu
Phone: +40 745 061 858
sorana.savu@premiumpr.ro
Premium Communication
Larisa Buda
Phone: +40 755 060 116
larisa.buda@premiumpr.ro
Bilanţul şi fluxurile de numerar solide ale BASF vor susţine plata dividendelor şi derularea programelor de răscumpărare de acţiuni. În plus, compania va reduce cheltuielile de capital sub nivelul amortizărilor începând cu 2026, adică după punerea în funcţiune a platformei Verbund din Zhanjiang, China, în 2025.
Noua politică de dividende este susţinută de următoarele obiective financiare actualizate ale BASF. Profitul înainte de depreciere, amortizare (EBITDA) şi cheltuieli excepţionale este estimat între 10 miliarde şi 12 miliarde de euro în 2028, în condiţii de mijloc până la upcycle. Fluxul cumulat de numerar disponibil pentru perioada 2025-2028 este preconizat să depăşească 12 miliarde de euro. Rentabilitatea capitalului angajat (ROCE) vizată pentru 2028 este de aproximativ 10%.
Ca parte a noii sale strategii corporative, BASF a definit roluri clare în portofoliu pentru activităţile sale şi face distincţia între afaceri centrale şi afaceri independente. Segmentele Produse Chimice, Materiale, Soluţii Industriale şi Nutriţie & Îngrijire reprezintă afacerile centrale, în timp ce segmentele Catalizatori de Mediu şi Soluţii pentru Metale, Materiale pentru Baterii, Tehnologii de Acoperire şi Soluţii Agricole sunt considerate afaceri independente. În anii următori, BASF se va concentra pe consolidarea şi creşterea profitabilă a afacerilor sale centrale. În ceea ce priveşte afacerile independente, BASF va urmări opţiuni de portofoliu active în cazul în care vor aduce valoare pentru companie şi acţionarii săi. Ca pas următor, BASF pregăteşte un proces de vânzare a afacerii sale de vopsele decorative din Brazilia. În 2024, BASF se aşteaptă să primească un flux de numerar total de aproximativ 2 miliarde de euro din ieşirea sa din afacerea de petrol şi gaze, ca rezultat al unor măsuri anterioare de gestionare a portofoliului.