Bătălia politică, faza pe sportivi de performanţă

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 21 ianuarie 2014

Traian Băsescu: "Când Lucian Bute câştiga, îl sunau toţi! Când a pierdut cred că nu l-a mai sunat nimeni. Am ţinut să-i telefonez pentru că l-am sunat şi atunci când era bucuros de câştig".

Traian Băsescu: "Când Lucian Bute câştiga, îl sunau toţi! Când a pierdut cred că nu l-a mai sunat nimeni. Am ţinut să-i telefonez pentru că l-am sunat şi atunci când era bucuros de câştig".

Acţiunea "vânătoarea de voturi" se desfăşoară la turaţie maximă, politicienii speculând absolut orice situaţie pentru a atrage un mic plus la capitolul simpatie. Iubiţi de foarte mulţi oameni, sportivii nu aveau cum să scape de "atenţia" clasei politice. Fiecare performanţă contează acum, iar, mai nou, chiar şi înfrângerile sunt speculate politic. Premierul Victor Ponta e atent la tenis, preşedintele Băsescu nu îi uită pe pugiliştii aflaţi în suferinţă. Nici performanţa fetelor din echipa naţională de spadă, care a câştigat prima etapă a Cupei Mondiale din 2014, nu trebuie trecută cu vederea, iar ministrul apărării, Mircea Duşa, a expediat rapid un comunicat de felicitare.

Pe pagina sa de Facebook, Victor Ponta i-a transmis un mesaj de felicitare Simonei Halep, după calificarea acesteia în optimile turneului de la Australian Open: "Felicitări Simona Halep pentru calificarea în premieră în optimile Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului! Suntem mândri de tine şi îţi ţinem pumnii pentru meciul din optimi contra Jelenei Jankovici". Având în vedere că Halep a trecut de Jankovici şi s-a calificat în sferturile de finală ale turneului este de aşteptat ca aceasta să mai primească nişte încurajări de la nivel înalt.

Ca să nu rămână mai prejos, preşedintele a inovat şi în această direcţie, certându-şi colegii din spaţiul public că îi uită pe sportivi după ce aceştia pierd: "Când câştiga, îl sunau toţi! Când a pierdut - şi faptul că a stat 12 reprize în picioare a fost în regulă - cred că nu l-a mai sunat nimeni. Am ţinut să-l sun pentru că l-am sunat şi când era bucuros când câştiga". Totul se rezumă la nivelul de felicitări, telefoane, poze şi încurajări după mari victorii sau, mai nou, după înfrângeri grele. Faptul că toţi aceşti sportivi au nevoie de locuri unde să se pregătească, de echipamente la nivelul colegilor de competiţie, de o şansă şi după ce abandonează activitatea competiţională contează mai puţin. În ultimii 24 de ani s-a făcut extrem de puţin în acest sens şi tocmai de aceea şi ocaziile politicienilor de a se fotografia cu mari performeri s-au împuţinat. Simona Halep a făcut enorme sacrificii, alături de familie, pentru a ajunge unde a ajuns, Lucian Bute a trebuit să plece în Canada pentru a avea o şansă să se afirme în boxul profesionist, iar fetele de la scrimă se miră şi ele de performanţele pe care le obţin, având în vedere că până şi un banal masaj e un lux.

Din când în când au loc acţiuni "heirupiste", care, aparent sunt menite să ajute mişcarea sportivă; din păcate, realitatea demonstrează că lucrurile nu stau deloc aşa. Toată lumea a auzit de celebrul program "sălile lui Năstase", demarat de guvernul condus de Adrian Năstase cu un deceniu în urmă, când aproape 400 de săli de sport au fost construite pe întreg teritoriul ţării, întreaga acţiune costând 167.000.000 de euro. Din nefericire, multe dintre aceste săli nu au ajuns să fie conectate la utilităţi, fiind impracticabile sau improprii pentru dezvoltarea mişcării sportive, fie şi a celei de masă. Actualul guvern a decis să iniţieze un program denumit "Complexuri sportive", care va fi finanţat din alocaţii de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, şi din alte surse, pentru construcţia de complexuri sportive. Lucrările vor fi derulate prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, societate pe acţiuni aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar beneficiari vor fi autorităţile centrale şi locale. Prin complex se vor înţelege acele spaţii şi terenuri special amenajate, pe care pot fi desfăşurate activităţi sportive şi de recreere, acoperite sau în aer liber, "inclusiv activităţi conexe". Încercând să-şi justifice iniţiativa, guvernul recunoaşte că "numărul spaţiilor special amenajate destinate practicării sporturilor este insuficient în raport cu necesităţile reale ale societăţii, iar pe teritoriul ţării noastre nu există suficiente complexuri sportive care să corespundă standardelor internaţionale privind pregătirea sportivilor şi organizarea de competiţii internaţionale, ceea ce îi obligă pe sportivii români să evolueze în competiţiile oficiale la nivel de competitivitate redus". Iniţiativa este generoasă la nivel teoretic, rămâne de văzut cum va fi pusă în practică. "Cel mai bun ambasador", aşa cum este denumit sportul în comunicatele oficiale, ar trebui să iasă din sfera acţiunilor strict electorale şi să devină o preocupare pentru conducători, fie şi pentru şansa de a oferi fotografii numai bune de pus pe reţelele de socializare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb