Bazele Deveselu, Mihail Kogălniceanu şi podul Giurgiu Ruse - ţinte pentru lovituri nucleare ale marinei ruse în România

F.D.
Internaţional / 13 august

Bazele Deveselu, Mihail Kogălniceanu şi podul Giurgiu Ruse - ţinte pentru lovituri nucleare ale marinei ruse în România

Rusia şi-a antrenat marina pentru a ţinti obiective din interiorul Europei, inclusiv din România, cu rachete cu capacitate nucleară într-un potenţial conflict cu NATO, arată dosare secrete văzute de Financial Times (FT), relatează News.ro.

Hărţi cu ţinte atât de îndepărtate precum coasta de vest a Franţei sau Barrow-in-Furness din Regatul Unit sunt detaliate într-o prezentare pentru ofiţerii ruşi care a precedat invazia pe scară largă din Ucraina.

FT a relatat anterior, pe baza aceleiaşi arhive de 29 de dosare militare ruse secrete, că Moscova a repetat utilizarea armelor nucleare tactice în primele etape ale unui conflict cu o mare putere mondială.

Acum, cele mai recente dezvăluiri arată cum Rusia şi-a imaginat un conflict cu Occidentul care să depăşească cu mult graniţa imediată cu NATO, planificând o serie de lovituri copleşitoare în Europa de Vest. Documentele au fost prezentate FT de surse occidentale.

Rusia face planuri încă din 2008

Dosarele, întocmite între 2008 şi 2014, includ o listă de ţinte pentru rachete care pot transporta fie focoase convenţionale, fie arme nucleare tactice. Ofiţerii ruşi subliniază, potrivit documentelor, avantajele utilizării loviturilor nucleare încă dintr-un stadiu incipient.

Prezentarea indică, de asemenea, că Rusia a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare pe nave de suprafaţă, o capacitate care, potrivit experţilor, implică riscuri suplimentare semnificative de escaladare sau accidente.

Documentul menţionează că "manevrabilitatea ridicată" a marinei îi permite să efectueze "lovituri fulgerătoare şi preventive" şi "lovituri masive cu rachete din diferite direcţii". Acesta adaugă că armele nucleare sunt "de regulă" destinate utilizării "în combinaţie cu alte mijloace de distrugere", pentru a atinge obiectivele Rusiei.

Analiştii care au analizat documentele au declarat că acestea sunt în concordanţă cu modul în care NATO a evaluat ameninţarea atacurilor cu rachete cu rază lungă de acţiune ale marinei ruse şi viteza cu care Rusia ar recurge probabil la utilizarea armelor nucleare.

32 de ţinte NATO în Europa

Hărţile, care au fost realizate mai degrabă în scopuri de prezentare decât pentru utilizare operaţională, menţionează FT, ilustrează un eşantion de 32 de ţinte NATO din Europa pentru flotele navale ale Rusiei.

Astfel, ţintele flotei ruse din Marea Baltică se află în mare parte în Norvegia şi Germania - inclusiv baza navală din Bergen, precum şi amplasamente radar şi facilităţi ale forţelor speciale.

Flota Rusiei din Marea Nordului ar trebui să ţintească obiective industriale de apărare, cum ar fi şantierul naval de submarine de la Barrow-in-Furness, în nord-vestul Angliei. O ţintă de lângă Hull poate fi un sit industrial - este marcată cu un coş de fum.

Prezentarea ilustrează, de asemenea, modul în care doctrina sa s-ar putea aplica în eventuale războaie în Marea Neagră, Marea Caspică, dar şi în Pacific.

Ţinte din România

În ceea ce priveşte Marea Neagră, pe harta respectivă figurează trei ţinte din România (aparent baza Deveselu, baza Mihail Kogălniceanu şi podul Giurgiu-Ruse), două din Bulgaria şi cinci din Turcia.

Scenariile ruse includ războaie cu aliaţii actuali din NATO, dar şi cu China, Iran, Azerbaidjan şi Coreea de Nord.

William Alberque, un fost oficial NATO care lucrează în prezent la Centrul Stimson, a comentat că eşantionul de obiective reprezintă doar o mică parte din "sute, dacă nu mii, de ţinte cartografiate în întreaga Europă, inclusiv ţinte militare şi de infrastructură critică".

Conceptul rus de război total

Capacitatea Rusiei de a lovi în întreaga Europă înseamnă că ţintele de pe întreg continentul ar fi în pericol de îndată ce armata sa ar intra în luptă cu forţele NATO în ţările din prima linie, cum ar fi statele baltice şi Polonia, au declarat analişti şi foşti oficiali. "Conceptul lor de război este războiul total", avertizează Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, care studiază controlul armamentelor. "Ei văd aceste lucruri (focoasele nucleare tactice) ca arme cu potenţial de câştigare a războiului", a adăugat el. "Vor dori să le folosească şi vor dori să le folosească destul de repede", spune analistul.

Armele nucleare tactice, care pot fi lansate de rachete terestre sau maritime sau de avioane, au o rază de acţiune mai scurtă şi sunt mai puţin distructive decât armele "strategice" mai mari concepute pentru a viza SUA. Cu toate acestea, ele pot elibera în continuare mult mai multă energie decât cele lansate asupra oraşelor Nagasaki şi Hiroshima în 1945.

Liderul rus Vladimir Putin a recurs în mod repetat la ameninţări la adresa aliaţilor europeni ai Ucrainei pentru a evita sprijinul militar occidental pentru Kiev. "Ei trebuie să îşi amintească că sunt state mici, dens populate", a declarat el în luna mai.

Prezentarea rusă menţionează, de asemenea, opţiunea unui aşa-numit atac demonstrativ - detonarea unei arme nucleare într-o zonă îndepărtată "într-o perioadă de ameninţare imediată de agresiune" înainte de un conflict real, pentru a speria ţările occidentale. Rusia nu a recunoscut niciodată că astfel de lovituri fac parte din doctrina sa. Potrivit dosarelor, o astfel de lovitură ar demonstra "disponibilitatea şi pregătirea pentru utilizarea armelor nucleare de precizie non-strategice" şi "intenţia de a utiliza arme nucleare".

Alberque, un fost director al Centrului NATO pentru controlul armelor, dezarmare şi neproliferarea armelor de distrugere în masă, a explicat: "Ei doresc ca teama de utilizarea armelor nucleare ruseşti să fie cheia magică care să deblocheze consimţământul occidental".

Ce vrea Rusia dintr-un conflict cu NATO

Dosarele arată că principala prioritate a Rusiei într-un conflict cu NATO este "slăbirea potenţialului militar şi economic al inamicului". Analiştii au afirmat că acest lucru înseamnă că Rusia ar lovi situri civile şi infrastructuri critice, aşa cum a făcut în Ucraina.

Fabian Hoffmann, cercetător doctoral la Universitatea din Oslo, care studiază politica nucleară, a declarat că o combinaţie de lovituri nucleare şi convenţionale, aşa cum au fost prezentate în expunerea respectivă făcută ofiţerilor ruşi, constituie "un pachet pentru a semnala practic adversarului că în acest moment lucrurile se încing cu adevărat. Şi ar fi înţelept din partea ta să începi să vorbeşti cu noi despre cum putem rezolva această problemă", este mesajul pe care ar vrea să-l transmită Moscova, potrivit cercetătorului.

Conform calculelor NATO, ţările din alianţă dispun de mai puţin de 5 % din capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a proteja flancul estic al alianţei împotriva unui atac la scară largă din partea Rusiei. Putin a declarat în iunie că Europa ar fi "mai mult sau mai puţin lipsită de apărare" în faţa atacurilor cu rachete ruseşti.

Dara Massicot, senior fellow la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că strategii ruşi au considerat parţial armele nucleare ca fiind esenţiale în primele etape ale oricărui conflict cu NATO din cauza resurselor convenţionale inferioare ale armatei lor. "Pur şi simplu nu au suficiente rachete", a spus ea.

Documentele divulgate indică, de asemenea, că Rusia a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare tactice pe nave de suprafaţă, în ciuda unui acord încheiat în 1991 între Uniunea Sovietică şi SUA de a le elimina.

Rusia a făcut recent exerciţii militare pentru arme nucleare tactice

Printre purtătorii de arme nucleare tactice ai Rusiei se numără "rachete antisubmarin cu focoase nucleare amplasate pe nave de suprafaţă şi submarine" şi "rachete antiaeriene ghidate de pe nave şi de pe ţărm cu focoase nucleare pentru a învinge grupurile de apărare aeriană inamice".

Spre deosebire de un submarin cu rachete balistice strategice conceput pentru a lansa încărcături nucleare din adâncurile oceanului, o navă a flotei de suprafaţă cu focoase nucleare la bord ar fi mult mai expusă riscului de avarii provocate de furtună sau de o lovitură inamică.

Exerciţiile recente ordonate de Putin pentru a repeta utilizarea armelor nucleare tactice indică faptul că documentele divulgate sunt în continuare conforme cu doctrina militară rusă actuală, conchide Financial Times.

În iunie, forţele armate ale Rusiei au exersat încărcarea rachetelor de croazieră antinavă P-270 din epoca sovietică pe o corvetă din clasa Tarantul în Kaliningrad, unde oficialii NATO susţin că Rusia deţine un stoc nedeclarat de focoase nucleare tactice. Imaginile din timpul exerciţiilor au arătat trupele care au în custodie focoasele nucleare din cadrul armatei ruse exersând mutarea rachetei în containerul pe care l-ar folosi pentru a muta o rachetă complet înarmată nuclear, însoţite de forţa de pază corespunzătoare şi de procedurile de manipulare a unui focos nuclear.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Ca si cind ăilalti (intreg Occidentul ) ar sta cu degetul in gura si ar aplauda loviturile rusilor de peste tot .O prosteala de mai mare dragul .In cazul loviturilor nucleare Occidentul nu sta doar sa se apere .La cea mai mica intentie ce este identificata de catre Occident loviturile pornesc imediat iar tintele sunt cunoscute de multa vreme .Pozitia navelor de razboi sau a submarinelor este stiuta .Pozitia siteurilor nucleare sau a avioanelor ce pot purta rachete nucleare este cunoscuta . Razboiul nuclear nu duce nicaieri .Putin se prevaleaaza de faptul ca el are unde se ascunde dar occidentalii sunt prea compacti ca si asezaminte dar asta nu ne impiedica sa facem ca Rusia sa poata fi lovita .Distrrugerea reciproca urmata de distrugerea imediata a Planetei nu foloseste nimanui .Asa cum va spun de multa vreme Rusia nu poate lovi nuclear decit terenurile deja depopulate din Ucraina sau pot inscena un accident nuclear totul spre a se separa total de Europa pentru zeci de ani .Dar si Ucraina poate face la fel .

    Pentru cei care vor să fie vecini cu rușii, aurarii și șosocii!

    Podul Giurgiu-Ruse? La ce mama naibii sa prapadeasca racheta ca tot e inchis circulatiei?

    Imperialist american, cadea-ti-ar bomba-n ocean..

    Adicătălea ne-ar durea mai mult o bomba-n taraba de mici de la Obor sau, Doamne Fereste!, parcarea de la Dedulești. 

    1. pe podul ala vin trupe sua dinspre grecia-bulgaria in caz de atac terestru rusia asupra Romaniei

      de aia...  

      dar stai calm, nu mai e cazul unui risc de atac rusesc asupra Romaniei... linia povestii a fost DE MULT TIMP modificata. Da, ar fi trebuit sa aiba loc un atac rusesc asupra Romaniei, doar ca ...au fost impiedicati sa il mai faca.... li s-a dat de lucru :)) 

      Ban.Cher.Vali  

    Care "marina mujica":-)? Ca in Marea Neagra mai au doar catamarane si banana-boat-uri:-)

    Daca se ajunge la un razboi nuclear, romanica o sa traga din nou batul cel scurt pentru ca suntem prea aproape de rusia. Putem sa avem toate super armele occidentului, dar nu avem cum sa ne ferim, ca distanta este prea mica si efectele se vor resimtii cateva decenii.

    1. 0 (zero) riscuri

      Ban.Cher.Vali 

    Tarul Putin, zis si sahul/sahistul Putin - sau cum sa faci planuri in 2008 sa ataci baza Deveselu aflata in conservare! CSAT, mai lent aproba, scutul in 2010, iar americanii, si mai lenti, incep sa se miste in 2013.

    de fel tintele “nucleare” nu sunt cele “spuse”…

    Tintele sunt: 

    1. aparatele de guvernare si control: politic financiar administrativ… 

    2. presa / reteaua de informare 

    3. industrii pe categorii principale de interes / productie  

    4. infrastructura civila / industriala 

    5. infrastructura de transport: terestru maritim aerian… 

    s c c r e t 

    simple umflari de muschi.

    nici o problema la orizont. 

    Ban.Cher.Vali 

    1. De prin presa de la noi, pe la sfarsitul lunii mai 2024, inainte de alegerile comasate din iunie 2024:

      "Ţara noastră este foarte sigură, suntem membri NATO. Rusia nu va ataca România. Este un joc, este un război şi hibrid, ţara care este supusă celui mai mare război hibrid, o ştiţi şi dumneavoastră, este Republica Moldova. Avem un stat sub un război armat, Ucraina, şi un stat sub un război hibrid, Republica Moldova. (...) România este o ţară sigură şi nu va intra în niciun război, iar Rusia nu va ataca România, cu certitudine. Suntem pregătiţi.” 

      Sa vedem ce mai zice Ciolacu inainte de urmatoarele alegeri, parlamentare & prezidentiale.

      Bine zis "inainte de", ca dupaia nu-l mai baga nimeni in seama, o Dancila 2.

      Macar tanti Dancila a ajuns in turul al doilea la prezidentiale.

      Doar intr-o finala impotriva lui Simion mai poate spera ca prinde fotoliul de la Cotroceni...dar ce facem? ne intoarecem inapoi cu vreo 25 de ani, cand a trebuit sa alegem intre Iliescu si Vadim?

      In rest ia bataie la pas, de la 5% in sus, impotriva oricarui posibil prezidentiabil: Geoana, Ciuca, Lasconi. 

    Bazele Deveselu, Mihail Kogălniceanu şi podul Giurgiu Ruse - ţinte pentru lovituri nucleare ale marinei ruse în România

    Vai de capul meu!!! 

    Trebuia să fiu vreun geniu în armata rusă ca să mă gândesc la aceste ținte. Eu unul, un amărât de român, nu m-aș fi gândit.  

    Ok! Acum să discutăm logic.  

    Rusia nu poate lovi România nici măcar cu șiretul de la o mănușă de box. Pentru ce toate aceste discuții și ipoteze?!!???!!! 

    Simplu! 

    Pen tru FRICĂ!!! 

    Asta se vrea, frică. Să stăm cu frică, să ne fie frică, să trăim cu frică. Dar dacă gândim logic, toate aceste scenarii nu prea au sorți de izbândă.  

    Citiți și veți cunoaște de ce!!

    Peace! 

    Acum Financial Times vede și "dosare secrete" :))

    În era fake-urilor nimeni nu mai pune la îndoială nimic. 

    Cică rușii au și scenariul unui război cu Coreea de Nord. Asta da:) 

    Stați liniștiți tovarăși la locurile voastre. 

    Dacă vor ataca Deveselu, o să apară știri pentru prostime cum că oltencele patrioate din Dăbuleni au doborât o rachetă rusească cu pepenii din dotare. Breaking news:) 

    După cum spun analiștii militari, pepenii sunt mai eficienți in așa ceva decât gogonelele aruncate de la balcon de gospodina ukr împotriva dronelor. 

    Ar face bine păpușarii să declanșeze o nouă plandemie și isterie mondială. 

    Monkey pox ar opri războiul imediat :) 

    La fel cum și circul covidian a intrat în silenzio stampa odată cu începerea războiului din Ucraina. 

    Apropos, există totuși și o veste bună. Dr. Fauci, adică tartorul șef american în timpul plandemiei, s-a îmbolnăvit a treia oară de covid. Asta deși s-a ciuruit cu zeama vax de 6 ori :) 

    Săracul, stă și acum cu masca pe față.

    E lipită ca marca pe scrisoare :)) 

    si supriza este.... e la mintea cocosului ca bazele militare sunt primele tinte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb