"Banco Bilbao Vizcaya Argentaria" SA (BBVA), a doua bancă din Spania, este pregătită să plătească între 4,5 şi 5 miliarde de dolari pentru participaţia de 21% deţinută de "General Electric" Co. din SUA la grupul turc "Garanti Bank" (GE), însă cu condiţia să aibă şi un rol în managementul băncii, informează cotidianul turc Milliyet.
Potrivit surselor din interiorul băncii, citate de Milliyet, grupul turc "Dogus", care deţine un pachet de control de 30,5% din acţiunile "Garanti Bank" şi are drept de preempţiune asupra acţiunilor controlate de GE, nu este "încântat" de această idee.
Oficialii "Garanti" şi cei ai BBVA nu au comentat informaţiile apărute în cotidianul turc.
GE a anunţat, în luna februarie, că vrea să-şi vândă participaţia de 21% din acţiunile "Garanti Bank", dar până acum a avut dificultăţi în găsirea unui cumpărător, în special din cauză că multe bănci occidentale au probleme în urma crizei financiare.
La începutul lunii octombrie, GE - divizia din Turcia, a anunţat, din nou, că este gata să-şi vândă participaţia la "Garanti Bank", ca să investească mai mult în proiecte energetice. Potrivit conducerii GE Turcia, această divizie contribuie cu 1,5 miliarde dolari la veniturile "GE International", iar aproape 500 de milioane provin de la "Garanti".
Deşi "Garanti" este considerată una dintre cele mai bine administrate bănci din Turcia, iar acţiunile sale sunt apreciate de investitorii străini, faptul că la vânzare este scoasă doar o participaţie minoritară a constituit un alt factor descurajator.
Milliyet mai notează că banca britanică "HSBC Holdings" Plc - cea mai mare din Europa, nu mai este interesată de "Garanti Bank", astfel că, în cazul în care BBVA şi "Dogus" nu vor ajunge la un acord, "General Electric" va rămâne cu o singură opţiune: să-şi vândă participaţia prin intermediul pieţei.
Acţiunile "Garanti" au urcat cu peste 40% anul acesta, pe fondul fluxurilor uriaşe de capital care au ca destinaţie activele din Turcia.
"GE international" a decis să-şi reducă activele din sectorul financiar la 400 miliarde euro, de la 600 de miliarde. Active de circa 200 de miliarde euro vor fi redirecţionate către investiţiile în energie şi sănătate, în diferite părţi ale lumii.